Lockheed Martin vil 3D-printe diamanter

22. august 2016 kl. 11:371
En patentansøgning på en metode til 3D-printede diamanter har fået smykkehungrende kunder til at drømme om diamanter i alskens størrelser og former. Men diamanterne skal først og fremmest bruges til skæreværktøjer
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvem ville ikke ønske sig en 3D-printer, som i et snuptag kunne printe en fed diamantring ud til den udkårne? Og hvilken juveler kunne ikke tænke sig at udfordre de kunstneriske evner med diamanter formet som roser eller delfiner?

Sådan præsenterer Lockheed Martin 3D-printeren, som kan printe diamanter, i deres patentansøgning. Illustration: Lockheed Martin.

Den drøm er måske kommet et lille skridt nærmere, efter at amerikanske medier har opsnuset en dugfrisk patentansøgning fra Lockheed Martin, aerospace and defense corporation.

Læs også: Naturen har flere måder at danne diamanter på

Artiklen fortsætter efter annoncen

Printeren bruger to materialer, PHC (poly(hydridocarbyne)) og en karbon-baseret præ-keramisk polymer, som lægges oven på hinanden i tynde lag. Herefter opvarmes materialet til 100 grader celsius uden tilførsel af ilt, hvorefter materiale gennemgår en pyrolytisk proces, som får det til at krystallisere til en diamantagtig struktur.

Fidusen skulle ifølge patentansøgningen være, at temperaturen holder sig under sintrings-temperaturen for det keramiske pulver, som herefter kan fjernes.

Skære- og boreværktøjer

Lockheed Martin har ikke givet nogen indikationer, som tyder på, at der netop nu står en 3D-printer i baglokalet i hovedkvarteret i Maryland, USA og spytter de fineste diamanter ud, lige til at sætte i vielsesringe og halskæder.

Læs også: Kinesiske forskeres kunstige diamanter tåler 1.000 grader

Tværtimod er det forventningen, at Lockheed Martin først og fremmest skal bruge diamanterne til skære- og boreværktøjer. Den type diamanter er traditionelt blevet fremstillet kunstigt ved at udsætte kulstof for et enormt tryk og høj temperatur, normalt omkring 5 GPa og 1.500 °C.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
22. august 2016 kl. 12:58

Og gemt i De Beers hemmelige arkiver. De finder sig nok ikke i at der vil komme nemme metoder til at fremstille kunstige diamanter.