LK taber klagesag: Skole må gerne kræve europæiske stikdåser

Schneider Electric, som ejer Lauritz Knudsen (LK), kan ikke forlange, at firmaets stikdåser skal komme i betragtning i et byggeri, hvis ellers udbudsmaterialet er i overensstemmelse med EU’s udbudsregler. Det har Klagenævnet for Udbud netop afgjort.

Siden juli 2008 har det været tilladt at installere stikkontakter og andet montagemateriel, som lever op til den fælleseuropæiske norm EN60670, i form af den fransk/belgiske standard med såkaldt pindjord, og siden november 2011 har også den tyske Schuko-standard med sidejord måttet bruges herhjemme. Men endnu er markedsandelen i Danmark for andet end montagedåser fra LK yderst beskeden.

Den eneste principielle forskel på dåserne fra LK og de udenlandske alternativer, ud over udformningen af jordforbindelsen på stikprop og -kontakt, er, at der i alle europadåser er 60 mm mellem de to skruer, som fæstner materiellet til selve montagedåsen eller indmuringsdåsen, som den også kaldes. Det gør afbrydere og stikkontakter en smule større end LK's. Det betyder, at hvis man først har installeret LK-materiel, så vil man altid skulle købe materiel fra LK, for ellers passer det ikke sammen. Hvis man omvendt køber efter Schuko-standarden, vil man have mange potentielle leverandører.

Illustration: stikdåse
To eksempler på indmuringsdåser, som opfylder de europæiske krav til funktionalitet og sikkerhed. Illustration: m

Gladsaxe Kommune ville have 'europadåser'
Den aktuelle byggesag startede i 2011, da Gladsaxe Kommune udbød et skolebyggeri til 170 millioner kroner. Kommunen havde angivet i deres byggeprogram, at byggeriet skulle udstyres med montagedåser af typen 'europadåser', så byggeriet var 'fremtidssikret med hensyn til elmateriel’, som der stod i udbudsmaterialet.

En anden og vigtigere grund var, at meget af det materiel, der passer i europadåserne, kan fås langt billigere end montagemateriellet fra LK. Det betød noget for Gladsaxe Kommune, da det var et skolebyggeri, og der måttes forventes at være et større slid på bygningerne og dermed behov for mere udskiftning af materiel end i et kontorbyggeri.

Illustration: LK
To eksempler på indmuringsdåser fra LK Illustration: LK

Men det faldt LK for brystet, som derfor indklagede Gladsaxe Kommune til Klagenævnet for Udbud.

Argumentet var, at ‘kravene var usaglige og disproportionale og havde den effekt, at der blev skabt ubegrundede hindringer for konkurrencen’. LK mente, at de krav, som Gladsaxe Kommune havde fået skrevet ind, kun kunne opfyldes af en enkelt international leverandør, og at det udelukkede LK fra at byde.

Overrasket rådgiver
Mikkel Felland Gunnløgsson er uddannet elinstallatør og ansat hos det rådgivende ingeniørfirma Dominia, som stod for at udarbejde ingeniørdelen af udbudsmaterialet til projektforslaget. Herefter er Dominias rolle skiftet til bygherrerådgiver på sagen, der kører videre som en totalentreprise.

»Jeg blev noget overrasket, da de ringede fra LK og fortalte, at de ville indklage udbuddet. Bygherren ville sådan set bare sikre sig, at de ikke i fremtiden ville blive bundet til en enkel leverandør, men havde valget mellem flere europæiske producenter med konkurrencedygtige priser,« siger Mikkel Felland Gunnløgsson.

Han mener, at det virkede, som om bygherre blev anklaget for at foreskrive et produkt, der ikke fandtes i LK’s sortiment:

»Man kan sammenligne det med, at en bygherre ønskede træfyldningsdøre, men bliver indklaget af en producent af glasdøre med den begrundelse, at den type døre med tilhørende karme ikke leveres af den pågældende producent,« siger Mikkel Felland Gunnløgsson.

Man må ikke skrive 'europadåser'
Klagenævnet gav Gladsaxe Kommune medhold. Der kan godt stilles krav til stikdåser, der afviger fra, hvad der i årtier har været de mest udbredte på det danske marked.

Klagenævnet slog dog samtidig fast, at at man ikke bare kan skrive, at der skal installeres ‘europadåser’ i et byggeri. I udbudsmaterialet skal der være en nøjagtig beskrivelse af stikdåsens funktionalitet eller en henvisning til en national eller international standard. Klagenævnet har afgjort, at 'europadåse' er en de facto-standard; altså ingen af delene, og det glæder salgschef hos Schneider Electric Henrik Damkjær.

»Vi er rigtig glade for, at det nu er blevet slået fast, at man ikke bare kan skrive ‘europadåser’ i et udbudsmateriale, men skal være helt specifik i beskrivelsen af funktionalitet og dimensioner. Hvis en bygherre i udbuddet så beskriver en funktionalitet og nogle dimensioner, som vi ikke kan levere, så må det jo være sådan,« siger han.

Kritikere har ellers ofte fremhævet, at LK fik bygherrerne til at indskrive den funktionalitet og dimensioner, som netop passede til LK’s stikdåser. Indtil for nylig lå der faktisk på LK’s hjemmeside en vejledning i, hvad man skulle skrive for at sikre sig, at det blev LK, som skulle levere stikdåser. En sådan beskrivelse ville udelukke producenter af for eksempel Schuko-stikdåser.

Da LK altså fik medhold i klagen over, at bygherren havde skrevet 'europadåser', blev Gladsaxe Kommune dømt til at betale 20.000 kroner i sagsomkostninger til Dansk Industri, som repræsenterede Schneider Eletric i klagesagen.

Emner : Rådgivere
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så LK taber klagesagen, men får medhold i klagen fordi de skriver "europadåser"?

jeg synes ikke rigtig det fremgår af andet end overskriften at de har "tabt" noget som helst

 • 3
 • 0

Det er da oplagt hvad de har tabt: deres monopol, i form af det historisk set første udbud hvor der ikke indirekte igennem kravene er specificeret LK som leverandør.

Kampen om ordet europadåser er bare juridisk drilleri, reelt er deres monopol ved at være ovre, og naturligvis er de knotne over det, for det har ikke været noget dårligt vendor lock-in at eje.

 • 9
 • 0

Vi har her på siten udleveret lussinger til sikkerhedsstyrelsen for deres "behandling" af LKs monopol. Den eneste måde monopolet kan brydes er at tvangsindføre eurodåser på alt nybyggeri. Jeg håber nogen tager sig sammen....

 • 9
 • 1

Det kan da ikke komme bag på LK at der er andre stikdåser end de danske, alle medarbejderne har da køleskabe derhjemme med en shuco stikprop på. Hvorfor har de ikke for længe siden tænkt at det marked ville de have en del af og fremstillet en stikdåse hvor de to modeller var kombineret, så havde de været foruden en retssag. Jeg har set tyske flerstiksdåser hvor man kan sætte to flade stikpropper (u. jord) i den samme runde bøsning hvor der også kan sættes en scukostikprop i. Der er seks huller i bøsningen. I hos LK har sovet i timen, det er "bare ærgeligt".

 • 6
 • 0

LK mente, at de krav, som Gladsaxe Kommune havde fået skrevet ind, kun kunne opfyldes af en enkelt international leverandør, og at det udelukkede LK fra at byde.

Det virker ret underligt at Schneider Electric ikke skulle fremstille disse indmuringsdåser samt Schuko-kontakter der passer til.

Jeg kan ikke lige finde indmuringsdåsen, men her er da en Schukokontakt fra Schneider Electric MTN2300-4019 SCHUKO socket-outlet, shut., screwl. term., polar white, Artec/Trancent/Antique

Det virker som om Schneider Electric klager over at LK ikke kan levere, men da det er samme firma, kan de jo godt.

Men det er helt klart at vi skal have ændret loven, så de eneste tilladte indmuringsdåser er EN60670 (også kaldet Schuko).

 • 2
 • 1

Når nu EU findes, hvorfor i al verden har de nu været godt fyrre år om at regulere dette område.

De mest oplagte løsninger som tele priser, fælles patent og industristandarder, der kunne have hjulpet gevaldigt på Europæisk konkurrence evne er syltet i uendelighed.

 • 4
 • 2

Nu må vi ikke kalde dåserne efter Europanorm EN 60670 Europadåser i dansk udbudsmateriale. Har juristerne i Klageretten sovet i timen eller hvad? Til almindelig oplysning sælges der p.t. ca. 100 000 stk. om året i Danmark. For at undgå at provokere Schneider og Dansk Industri kan du blot foreskrive: Dåser efter EN 60670, så er der 60 mm mellem skruerne til indsatsbefæstigelse og 71 mm fra dåsemidte til dåsemidte mellem 2 og/eller flere dåser. Så nemt er det.

 • 6
 • 0

Dejligt, at få det offentligt kendt, at man sagtens kan komme uden om LK's ufattelige markedsmonopol. LK's mangeårige markedsmonopol og deres agression ifht at holde andre ude, er blot endnu et eksempel på, at vores politikere ikke fatter det mindste af, hvad der foregår ude i den virkelige verden. Hvilket de så kan skjule endnu bedre, med den nye kvalme og dybt skammelige offentlighedslov.

 • 1
 • 0

Det er ikke særlig god jonaliastik at vise to fabrikater til sammenligning når det så ikke er Sammen vare type.

Den øverste er til tungvæg (indmuring) nummer to kan jeg ikke helt se.. men alle LK's er til lette væge (forfra dåser) til gips..

 • 2
 • 0

De hvide / Blå dåser har desvære aldrig være til indmuring, det er Forfra dåser...

Se fra min siden kan jeg kun se fordele i at der kommer mere ind på market med EU standart, så længe de overholder isolationskravene, og det er fornuftig det man har i hånden

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten