Livets ingredienser fundet i Titans atmosfære
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Livets ingredienser fundet i Titans atmosfære

Amerikanske forskere har undersøgt atmosfæren omkring Saturns største måne Titan og fundet de fem ingredienser, der benyttes af liv på Jorden.

Forskerne, under ledelse af professor Roger Yelle fra University of Arizona, har gennemført eksperimenterne for at undersøge de kemiske processer, der foregår i atmosfæren omkring Titan.

»Vores resultater viser, at det er muligt at lave meget komplekse molekyler i de ydre dele af en atmosfære,« siger Sarah Hoerst, som var en del af forskerholdet fra universitetet.

Forskere fra University of Arizona har simuleret Titans atmosfære i dette kammer og fundet mange af livets byggeblokke. (Foto: Nasa) Illustration: Nasa

De molekyler, der er fundet er de fem nukleobaser, der benyttes af liv på Jorden: Cytosin, adenin, thymin, guanin and uracil, samt de to små aminosyrer glycin og alanin. Aminosyrer er byggeblokkene i proteiner.

Resultaterne viser, at Titans atmosfære kan være et reservoir for basale molekyler, der har været afsættet for livets udvikling.

Samtidig giver opdagelsen også et nyt perspektiv på livets udvikling på Jorden. I stedet for at været opstået i en ursuppe, kan de første ingredienser til liv på Jorden være regnet ned fra en tæt tåge i atmosfæren.

Titan er den eneste måne i solsystemet med en betydelig atmosfære. Den strækker sig meget længere ud i rummet end Jordens. Atmosfæren på Titan er meget tættere, men alligevel ligner den Jordens mere end andre atmosfærer i solsystemet. Titan er en slags tidlig Jord, som er blevet fastfrosset i tiden. Den er, hvordan Jorden kunne have set ud i sin tidlige udvikling.

I begyndelsen, ved Voyager-sondernes besøg, vidste forskerne meget lidt om Titan, men efterhånden lærte man, at månen har en atmosfære bestående af aerosoler, og hvor der blandt andet findes methan og andre mindre organiske molekyler.

Titan er uhyre interessant for forskerne, så Sarah Hoerst og hendes kollegaer satte sig for at simulere den på Jorden.

»Vi vil finde ud af, hvilken slags kemi, der kan foregå i atmosfæren, og hvor langt den kan udvikle sig. Vi ønsker at vide, om vi taler om små molekyler, der kan udvikle sig til mere interessante ting, og om kan der dannes proteiner i atmosfæren,« siger Sarah Hoerst i en pressemeddelelse.

Hvis det skal kunne ske, må der være energi nok til at nedbryde de simple atmosfæriske molekyler som kvælstof, methan og kulmonooxid og omfordele fragmenterne til mere komplekse molekyler. Dette vil, ifølge Sarah Hoerst ikke kunne ske på Titans overflade, men den øvre atmosfære bliver hele tiden udsat for ultraviolet lys og et bombardement af ladede partikler. Dette kan være med til at sætte de nødvendige kemiske reaktioner i gang.

For at simulere Titans' atmosfære havde Sarah Hoerst og hendes kollegaer blandet en kold plasmagas, svarende til den i Titans atmosfære. Plasmagassen blev opbevaret i et kammer og udsat for mikrobølgestråling, for at simulere den energi, der rammer den ydre del af Titans atmosfære. I kammeret holdtes aerosolen svævende via elektriske felter.

Ud over fundet af aminosyrer og nukleobaser fandt forskerne også mere end halvdelen af de molekyler, der findes i de 22 aminosyrer, som livet benytter til at danne proteiner.

Resultaterne af de nye forsøg blev præsenteret ved den amerikanske astronomiske forenings møde for afdelingen for planetforskning i Californien i sidste uge.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra University of Arizona

Emner : Universet
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hmmmm, Overskriften siger at disse molekyler er fundet i Titans atmosfære, men teksten indikerer at de er blevet fundet i en model der simulerer Titans atmosfære i et lab her på kloden. Det er jo ikke specielt retvisende.

 • 0
 • 0

Citat:
Titan er en slags tidlig Jord, som er blevet fastfrosset i tiden.

Hvem siger at Titan er fastfrosset i tiden ??? Måske er den bare på et andet stadie. En lidt mærkelig og forhastet konklusion af tage udfra den korte årerække man har været i stand til at observere Titan nærmere.

Grundstenen til livet på jorden udvikles næppe hellere ikke i sin tid på kun 15-30 år.

 • 0
 • 0

Flyttet til rummet.

Warringblender-forsøget- er det seneste og eneste. Der var i 1950-erne.

Der er ikke siden kommet noget nyere og bedre, der kan forklare livets opståen. Her har vi aminosyrer! Ja- og?

Fra aminonsyrer er der stadig langt til encellet liv. Encellet liv- er ret kompliceret.
Man kan dog ikke forevente at tidligt liv ligner encellede organismer, der var blot dem, der overlevede til i dag.
Resten gik til grunde.

Men at mene, at aminosyrerkæder- er lig liv- er dumt.

Mvh
Tine

 • 0
 • 0

Livet på jorden er naturligt tilpasset de ingredienser, der findes til rådighed.

På lignende måde er livet tilpasset det klima og de fysiske betingelser, statiske og dynamiske, der råder på jorden.

Det er først i våre dage nogen tror, at det er omvendt:

KLIMAET SKAL TILPASSES LIVET

Det vi kan være sikre på er at:

Udviklingen går frem og tilbage med stormskridt

og det må livet finde sig i og er også anpasset til. [Darwin]

Disse tanker findes hos Nørretranders "Verden vokser" kap. Regn, hilser Tyge

 • 0
 • 0