Live-tv: Rosetta har ramt kometen

I eftermiddag ca. kl. 12.40 dansk tid vil rumsonden Rosettas kometkarriere være slut. Efter planen vil den chashe ind i kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, som den i to år har taget billeder af.

Men Rosettas rumrejse har samlet set varet mere end 12,5 år, siden den 2. marts 2004, og godt ti år senere kunne den gå i kredsløb om kometen.

Den 12. november sendte Rosetta landeren Philae ned mod kometen, hvor den efter lidt hump landede og kunne begynde at tage billeder og geologiske analyser.

Fornøjelsen var dog kortvarig, da Philae ikke kunne hente nok sollys til panelerne, så hovedparten af tiden på kometen har den slumret, indtil den blev helt opgivet i begyndelsen af 2016.

Nu får den så følgeskab af moderskibet, som vil lande endnu mindre elegant en Philae, nemlig med et crash, da der ikke er behov for overlevelse af udstyret.

Læs desuden Ingeniørens Jens Ramskovs afsked med Rosetta, som han har fulgt tæt gennem årene.

ESA hylder Rosetta og følger med i landingen fra kontrolcentret i Darmstadt, hvorfra du også kan følge med fra kl. 12.30 her på sitet. Da vil vi kunne følge begivenheden fra ESA’s kontrolcenter i en times tid, suppleret med still-billeder, taget af sonden selv under rejsen ind mod kometen.

Billederne vil blive vist med ca. 40 minutters forsinkelse, da kometen trods alt befinder sig 715 mio. km væk fra kontrolcentret.

Under nedstigning vil ESA bl.a. se nærmere på åbne områder i kometens Ma’at-region i håb om at nå at få mere viden om kometens indre.

Følg streamningen live fra ESA og NASA nedenfor, og mens I venter, er der muligheder for at læse en række af Ingeniørens tidligere artikler om Rosetta og Philae ved at følgene linkene nedenunder.

Læs også: Se billederne af Philaes 'lig' på komet 67P

Læs også: Forskerne opgiver den tavse kometlander Philae

Læs også: Sidste nyt fra Philae: Den drejede sig, satte boret i jorden, sendte data ... og faldt i søvn

Læs også: Philae klarede landingen på kometen!

Læs også: Rosetta-lander navngivet Philæ

Læs også: Rosetta klar til opsendelse

Læs også: Philae og Rosetta er pakket med instrumenter

Læs også: Rumsonden Rosetta vågner efter 957 dages dvale

Læs også: Se de første billeder: Philae står stille på 67P-kometen

Læs også: Efter ti år og 6,4 mia. km: Nu ankommer Rosetta til komet