Live-sendingen er slut: ExoMars-lander rammer den røde planet

Kl. 16.48 vil landingsmodulet Schiaparelli forhåbentligt lande sikkert på Mars, og her kan du følge med i begivenhederne.

Der vil ankomme data til Jorden af flere omgange, og en af årsagerne er, at satellitten, der sender data ned, skal have rette position. Derfor vil der blive tale om en særdeles forskudt live-transmission.

Allerede fra kl. 15 varmer ESA dog op med sin transmission via Facebook, som må formodes at løbe hen over det meste af eftermiddagen og aftenen. Følg linket nedenfor for at følge med ad denne kanal.

Desuden vil der komme traditionel tv-broadcast på via livestream, som du kan følge via nedenstående link.

Her begynder første broadcast kl. 17.44-19.00, altså en times tid efter landingen, hvor det forventes, at de første data ankommer til Jorden.

Ifølge Terma, som har leveret elektronikken, som er med til at sikre en skånsom landing, ventes det, at første data vil ankomme ca. kl. 18.30, og her vil der blive tale om data fra ESA's egen rumsonde i kredsløb, MarsExpress, som ved hjælp af UHF-signaler kan lytte sig frem til, om landingsmodulet har skiftet hastighed. Den kan derved give indirekte besked om, hvorvidt f.eks. faldskærmen har udfoldet sig, fordi det vil betyde en ændring i signalerne.

Et kvarters tid senere er det forventningen, at NASA's rumsonde Mars Reconnaissance Orbiter kan bringe data fra en overflyvning, hvor den opsamler data fra landerens radio.

ESA har ikke præciseret, hvad de vil vise i anden runde af udsendelsen, som løber fra kl. 20.25 til 22.03, men mon ikke der er tale om en opsamling og en nærmere gennemgang af data.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Underligt hvis de tror de kan lande noget på mars og ikke kan lave en live stream.

 • 3
 • 10

Efter hvad jeg forstår, så vil ExoMars kun benytte en faldskærmstype i dag og den udfoldes når sonden har en hastighed på omkring 1700 km/t… Ved godt at Mars har en tynd atmosfærer, men er kun en type faldskærm nok?

Jeg syntes ikke det ser godt ud for ESA i dag - men ønsker dem naturligvis held og lykke!

 • 1
 • 5

Hvordan kan man bruge så meget tid og energi på at sende dimser ud i rummet og gang på gang være totalt amatøragtige til at formidle information til dem der betaler. Man ville have langt større beløb at råde over hvis man lave en professionel, spændende, engageret formidling i stedet for den gang rod - det gøres ikke bare ved at twitte "nu er jeg lettet", "hilsen fra orbit", "nu er jeg ved at la......"

 • 3
 • 0

Svaret er simpelt.

Fordi folket er trænede til ikke at tænke en eneste selvstændig kritisk tanke. Folket vil hellere lege med gadgets, se sport og vild med dans.

Men så kan ESA jo bare få endnu 2.2 mia. til deres næste "projekt"

Lidt af pengene går til CG imaging. Lidt går til produktion af komponenter, så det hele ser rigtig ud og så nogen kan sige, at de kender, nogen som har lavet noget, som skal i rummet. Lidt af pengene går til bestikkelse og sky-høje lønninger. Resten går til dem der sidder i toppen af pyramiden og griner af dig og mig.

Går den så går den og det gør den.

Nå.. tilbage til arbejdet - vi er jo nogen der skal betale gildet.

 • 2
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten