Litauen vil inspicere vejnettet med droner og AI

21. februar 2022 kl. 12:321
Litauen vil inspicere vejnettet med droner og AI
Illustration: Ulrik Andersen.
Det statsejede litauiske firma AB Kelių priežiūra, der står for vedligeholdelsen af 21.000 kilometer vej, vil bruge automatiserede droner til at inspicere vejnettet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når det litauiske vejnet skal inspiceres i fremtiden, er håbet at det skal foregå hurtigt, automatiseret og grønt. Man vil nemlig bruge automatiserede droner frem for de konventionelle inspektionskøretøjer, der i dag kører rundt på det litauiske vejnet. Det skriver BIM Plus.

Projektet, der er blevet døbt ‘GreenBee’, er et samarbejde mellem den litauiske pendant til Vejdirektoratet, AB Kelių priežiūra, droneproducenten Thrust og AI-videoanalyse specialisten Agmis, og har til formål at erstatte de gamle køretøjer, der førhen er blevet brugt til at inspicere vejnettet, med automatiserede droner, der hurtigere kan afdække større arealer:

Læs også: Sparer kraner og afspærringer: Droner er Vejdirektoratets nye nidkære inspektionsøje

»Ved hurtigt at afdække store områder og pinpointe potentielle fejl, skal droner og AI-analyse agere inspektionsvæsen. Det giver os mulighed for effektivt at planlægge fysiske inspektionsruter og sende mandskab ud til de områder, hvor der er brug for hurtig handling,« siger Jolita Mackiene, der er chef for kvalitet og teknologi hos AB Kelių priežiūra til BIM Plus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter planen vil dronerne blive udstyret med HD-kameraer, og sensorer, der skal indsamle data om vejenes tilstand, som analyseres fra hovedkvarteret af dertil ansatte AI-specialister.

Førhen har inspektionerne foregået ved at køre rundt på vejnettet, og ved at bruge droner i stedet bliver CO2-emissionerne ved inspektionsarbejdet ifølge AB Kelių priežiūra nedbragt med 90 procent.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
22. februar 2022 kl. 12:13

I Danmark har vi en skrankepave som mener at "Giv et praj" appen er fin. Det er den ikke fordi den ikke er landsdækkende og den er ikke nem at bruge.