Listeria-udbrud fra rullepølse har kostet 12 danskere livet

Virksomheden Jørn A. Rullepølser A/S i Hedehusene vest for København er nu lukket, og alle produkter trukket tilbage, efter at 12 danskere er døde af smitte med bakterien Listeria fra virksomheden.

Fødevarestyrelsen blev 26. juni informeret af Statens Serum Institut om, at et listeria-udbrud kunne være under opsejling, og nu kæmper Fødevarestyrelsen 'med alle til rådighed stående midler' for at få stoppet udbruddet, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

På en særlig hjemmeside oplyser styrelsen, hvilke produkter der kan være inficeret. Se listen her.

Ifølge Statens Serum Institut fandt man det første udbrud allerede i september sidste år. Instituttet har benyttet genom-sekventering til at påvise, at de i alt 20 patienter har været smittet med præcis samme listeria-bakterie.

Herefter har styrelsen i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet fundet frem til, at Jørn A. Rullepølser A/S er smittekilden. Virksomheden har ellers haft besøg af Fødevarestyrelsen adskillige gang det seneste år på grund af flere tilbagetrækninger. Listeria står også nævnt i kontrolrapporten fra det seneste besøg af myndighederne den 8. august, men der er ingen bemærkninger til virksomhedens procedurer eller hygiejne.

Se kontrolrapporterne her.

Fakta

Listeria er udbredt i jorden, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og mennesker samt i produktionsmiljøer.

Bakterien kan forekomme i en lang række almindelige fødevarer. Det gælder især rå fødevarer, men det kan også være varmebehandlede fødevarer, der har fået bakterierne tilført efter varmebehandlingen.

Sygdommen listeriose, som kommer af listeria, og som oftest rammer ældre eller svagelige, er forholdsvis sjælden sammenlignet med eksempelvis salmonellose, men til gengæld er listeriose en livstruende sygdom for individer, der i forvejen er svækket.

Siden 2006 har antallet af syge af listeria ligget mellem 50 og 60 med det højeste antal i 2009, hvor 100 blev syge.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Sygdommen listeriose, som kommer af listeria, og som oftest rammer ældre eller svagelige, er forholdsvis sjælden sammenlignet med eksempelvis salmonellose, men til gengæld er listeriose en livstruende sygdom for individer, der i forvejen er svækket.

Og salmonella er ikke livstruende hvis man er svækket i forvejen?! Jeg tror da nok at fru. Jensen på 80 der er indlagt med en anden infektion vil have sit for hvis hun samtidig skal nedkæmpe salmonella.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten