Linux-kerneudvikler tager et års sabbat

Linux-kernen vedligeholdes i dag i flere serier - man anvender ulige andet-nummer til udvikler-versioner og lige andet-nummer til de stabile versioner. 2.5-serien er den absolutte udvikler-frontlinie.

Den er på vej til at blive den næste generation af stabile Linux kerner -version 2.6.

Samtidig med dette findes den stabile Linux kerne 2.4-serien. De er stabile, men de indeholder ikke de allernyeste (og potentielt ustabile) programmoduler.

Længere bagud i udvikling finder man den forrige stabile gren 2.2, som Alan Cox i flere år har været chef-vedligeholder på.

Denne gren skal nu have ny chef, da Alan Cox overraskende nu vil bruge det næste år på at studere for at opnå en MBA.

Meget alsidig udvikler

Ingeniøren|net har spurgt en af udviklere, der er helt med i front på kerne 2.5-serien, danske Jens Axboe fra den tyske Linux-distributør SuSE om betydningen af, at Alan Cox træder ud af udvikler-skaren.

»Alan har været meget aktiv i udviklingen af Linux kernen, men han har haft en lidt anden rolle end mange andre aktive kerne folk. Alan arbejder på en måde, som ikke mange andre kan. Han specialiserer sig ikke dybt i eet bestemt område af kernen - i stedet spreder han sig over mange forskellige områder. Det er han uhyggelig god til og det vil han bestemt blive savnet for«, forklarer Jens Axboe.

Det er dog langt fra den »gamle« kerne 2.2 som Alan Cox har arbejdet med. Gennemser man listerne af ændringer af kerne-versioner, så finder man Alan Coxs navn mange gange.

»Kerne 2.4 har officielt været vedligeholdt af Marcelo (red: Marcelo Tosatti fra Brasilien), men Alan har bestemt lavet en stor del af det vigtige fod-arbejde for at holde 2.4 serien stabil og styret i den rigtige retning. Andrew Morton er nok den eneste som kommer tæt på Alan i den slags arbejde, netop derfor bliver han en god 2.6 maintainer. Alan er desuden god til at gøre hvad der er bedst for Linux, selvom det ikke nødvendigvis er det bedste for ham selv professionelt eller interessemæssigt. Hardware folk har i lang tid brugt Alan som deres håndlanger når det drejer sig om at udvikle en forståelse og samarbejde med Linux udviklere. Her vil han bestemt blive savnet«, siger Jens Axboe.

Ud over at være en blændende Linux-udvikler, så lever Alan Cox et stille liv i Swansea i Wales sammen med sin kone Telsa. Deres liv har altid kunnet læses på nettet, da de begge fører en ofte meget underholdende net-dagbog.

Senest er Alans dagbog dog kun været på walisisk, da han også har som mål at blive bedre til dette. Selvom mange har fået lynhurtige internetforbindelser, så har denne berømte Linux-udvikler snildt klaret sig med sit 28.8 modem i mange år.