Fra linje- til celleproduktion: SDU er klar med 100 millioner til Industri 4.0
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fra linje- til celleproduktion: SDU er klar med 100 millioner til Industri 4.0

Illustration: SDU

SDU satser massivt på nye teknologier som hyper-fleksible robotter, virtual reality, smarte materialer og soft robotics.

Det sker, når universitetet over de kommende fire år investerer i at opbygge faciliteter, så studerende, forskere og virksomheder kan omsætte den fjerde industrielle revolution, Industri 4.0, til nytænkende produkter og smartere produktion.

»Vi forventer at bruge et godt stykke over 100 millioner kroner de kommende fire år på fire strategiske Industri 4.0-satsninger, og det er midler, der skal bruges på ny teknologi og ikke på mursten. Lige nu arbejder vi primært med at opbygge vores nye Industri 4.0-lab, som er den største satsning. Her får vi et 800 kvadratmeter laboratorium med ny robot- og automationsteknologi,« siger Kasper Hallenborg, Institutleder på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet til Ingeniøren.

Derudover satser SDU på virtual og augmented reality, som i en industri-sammenhæng især handler om mere intelligent træning i brug og inspektion af produktionsanlæg.

SDU er i forvejen førende inden for robotforskning, og det felt står også foran udvidelse.

»Vi etablerer et forskningscenter inden for soft robotics, hvor vi skal undersøge mulighederne for blødere robotter og robotter, der kan deformeres. Målet er at udvikle nye måder at håndtere emner på, eksempelvis ved at simulere muskelstrukturer. Sidst, men ikke mindst, skal vi opbygge en forskningsinfrastruktur inden for aktive og intelligente materialetyper, hvor vi blandt andet skal undersøge, hvordan elektriske påvirkninger af materialer kan gøre materialer aktive. Det bliver fysisk i Sønderborg, hvor vi i forvejen arbejder med f.eks. organiske solceller,« siger Kasper Hallenborg.

Læs også: Foss vil lave en Apple

Siden 2014 har Kasper Hallenborg stået i spidsen for Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet. Instituttet var blandt de første, der startede robotforskning i Danmark og har skabt grobunden for en robotklynge i Syddanmark, der omfatter flere end 100 robotteknologiske virksomheder. Herunder Universal Robots og Mobile Industrial Robots. Illustration: SDU

Binder sig ikke til bestemte systemer

De 100 millioner kroner til den strategiske satsning kommer for tre fjerdedeles vedkommende fra centralt hold på Syddansk Universitet, mens instituttet selv bidrager med over 25 millioner kroner. Kasper Hallenborg understreger, at midlerne primært skal investeres i ny teknologi og ikke skal gå til byggeriet af det nye Industri 4.0-lab.

Når man som universitet køber ind for et trecifret millionbeløb, er detcentralt ikke at låse sig til bestemte systemer eller teknologier.

»Vi har en tæt dialog med en lang række leverandører. Det er vigtigt for os, at vi ikke binder os til bestemte systemer eller leverandører. I stedet fokuserer vi på at få de rigtige byggeklodser, som vi kan modellere efter anerkendte industristandarder, f.eks. OPC UA til kommunikation,« siger Kasper Hallenborg.

Han understreger samtidig, at de teknologier, der skal i spil, skal være funktionelle og hurtigt kunne tages i brug i det nye Industri 4.0-lab.

»Vi skal ikke ud at save og bygge vores eget udstyr fra bunden, men orienterer os i stedet mod tilgængelig teknologi, som ikke er afkoblet fra den virkelighed, de danske industrivirksomheder arbejder ud fra,« siger Kasper Hallenborg.

Læs også: Åbne standarder dirker automations­industrien op

Skal håndtere øget kompleksitet

En af de centrale omstillinger i Industri 4.0 er overgangen fra masseproduktion med store ensartede serier til fleksible små serier, også kendt som customization.

»Vi kommer til at arbejde anderledes ud fra et agent-orienteret princip, hvor vi bevæger os fra linjeproduktion til celleproduktion. Her bliver opgaven at kunne håndtere den voksende kompleksitet, der vil opstå med mange omstillinger og produktvarianter,« siger Kasper Hallenborg.

Mens mange virksomheder og private forbrugere dagligt kæmper med cyberangreb, malware og phishing-angreb fra cyberkriminelle, så er det noget mere sjældent, man hører om, at danske produktionsdata er havnet i de forkerte hænder.

Læs også: Industrigiganter erkender: It-sikkerhed skal ind på fabriksgulvet

Det skyldes formentlig, at langt de fleste produktionsdata i dag aldrig kommer i nærheden af internettet, men i stedet kun ligger lokalt i virksomheden. Men den mangel på tillid til cloud-løsninger er også noget, Syddansk Universitet vil arbejde med.

»Vi skal se på sikkerheden for produktionsdata. Hvis man skal få succes med en omstilling mod Industri 4.0, skal virksomhederne have tillid til, at produktionsdata kan flyttes ud af et lokalt miljø og op i skyen til analyse. I dag er mange er ikke begejstrede for at aflevere data, siger Kasper Hallenborg og fortsætter:

»Vi kommer til at arbejde på to fronter: Hvordan man kan generalisere og anonymisere data, så de ikke er rå produktionsdata, og så skal vi undersøge, om man kan placere data tættere på produktionen, så man ikke altid behøver sende dem til en amerikansk server.«

Læs også: Statslige hackere angriber industriens kontrolsystemer

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten