Lineærgenerator omdanner brændstof til el

5. marts 2013 kl. 14:1020
Tyske forskere er ved at udvikle en motor, hvor energien overføres ved at omdanne stempelstangen til en lineær elektrisk generator i stedet for at lade stemplerne virke på en krumtapaksel.
Artiklen er ældre end 30 dage
20 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
7. marts 2013 kl. 17:33

De tyske ubåde havde en torpedoluftskompressor efter samme princip,bortset fra at den lavede 200bar i fire trin.De brugtes på Depotskibet Hjælperen i 1967. Det nye er at de laver strøm istedet for trykluft og den fantastiske mulighed er at man kan variere kompressionsforholdet fra slag til slag og derved køre HCCI ( lookSee) og dermed over 50% eta. Det er selvfølgelig knap så godt for DSB som skal have kunstigt åndedræt fra salg af Nordsøolie,men man kan ikke tage hensyn til alle.

19
8. marts 2013 kl. 21:10

.3. okt 2008, 88 år gammel idé skal drive fremtidens hybridbil. Store bilproducenter vil bruge en 88-år gammel idé til at skabe en effektiv eksplosionsmotor til kommende hybridbiler. Eksplosionsmotoren skal være helt uden krumtapaksel. ing.dk/artikel/91910 Citat: "... På det amerikanske Sandia National Laboratory er en demonstrationsmodel allerede ved at blive bygget. ... Fordelene er store. Med et passende styringskredsløb vil motorens fyldning og kompression kunne reguleres præcist og løbende, og med meget højt kompressionsforhold vil forbrændingen kunne ske meget effektivt.

Dertil kommer, at motoren kun har få bevægelige dele, så friktionen er meget lav.

Den samlede effektivitet fra brændsel til elektrisk energi antages at kunne komme op på 50 procent, hvilket er langt over nutidens benzingeneratorer.

En anden fordel er, at motoren vil kunne anvende mange slags brændsler, blot med et ændret styringsprogram. Ideelt set kunne bilisten bruge den type brændstof, som er billigst, hvad enten det nu var diesel, benzin, ethanol eller naturgas. ..."

Hvad mere kan man ønske sig?

20
11. marts 2013 kl. 01:57

Hvad mere kan man ønske sig?

En regering der ikke straks konverterer manglende indtjening fra brændstofsafgifter til roadpricing?

14
6. marts 2013 kl. 18:11

En motor med en krumtapaksel har mulighed for at køre stabilt. Der er konstrueret meget få brugbare forbrændingsmotorer uden krumtapaksel. En fristempelmotor kan muligvis arbejde i et laboratorie - men ikke i den virkelige verden.

18
8. marts 2013 kl. 20:50

Hej Fleming

Du glemmer at man præcist kan styre stempelvandringen, både lige efter forbrændingen (stor energiopsamling) - og senere (bruge lidt energi) når der skal komprimere - kan f.eks. med lineærmotorstyring synkroniseres med det andet stempel.

16
7. marts 2013 kl. 17:03

Forbrændings motor uden krumtap virker da fint. Jeg ser flere hundred af dem hver dag, sidende under vingen på diverse fly. En lille APU, som sådan en kasse med en turbine motor og en generator hedder i et fly, burde kunne være mindst ligeså effektiv, når den kan få lov at køre ved de optimale rpm. Men den kommer nok til at skulle køre alt for hurtig (100-120K RPM), hvis den skal være lille nok til "bare" at levere støm til en bil. Og mange rpm= mange €€€ Og så er der lige det med støjen fra den....

15
6. marts 2013 kl. 18:14

Tanken om anvendelige fristempelmotorer er mindst lige så udfordrende som at lege med evighedsmaskiner.

Hvis man elsker at betragte fristempelmotorkonstruktioner er der læssevis af dem på YouTube

Her er en dampgenerator der hvis den vælges bringer de nysgerriger lige ind i fristempel området

Stelzer motoren blev i sin tid provomeret af Ford for 25-30 år siden som revolutionerende.

Se hvorlangt man er kommet i 2010

https://www.youtube.com/watch?v=YR5PGGKS4ys

Her linket til fristempelparadiset :o)

https://www.youtube.com/watch?v=fk9mnYeFCTo

11
6. marts 2013 kl. 09:04

To stempler gør den vibrationsfri. Med kun et stempel ville den vibrere meget voldsomt.

Det kan godt være at freepistonpower er død, men der er andre som arbejder med princippet.

Mvh. Peter

10
6. marts 2013 kl. 08:49

er vist død... Seneste nyt er:

We expect to be able to assemble and test our second-generation, Diesel prototype by December, 2007.

9
6. marts 2013 kl. 08:37

Nu er det ikke inderen for teknik jeg er nørd. Men hvis ideen er at reducere de mekaniske dele, hvorfor så have to stempler (to bevægelige dele, med tilhøre gasfjeder) og kun et forbrændings kammer? Som Kurt skriver. Hvorfor ikke have kun et bevægeligt stempel med to brændkamre, et på hver side. Derved ville man have reduceret de bevægelige dele til kun et dobbelt stemplet. Men som sagt, jeg ved ikke meget om teknik, så derfor kender jeg ikke begrænsningerne.

13
6. marts 2013 kl. 17:00

En god grund til at have to modsat rettede stempler, i stedet for et stempel imellem to forbrændingskamre, er vel, at et stempel der flyver frem og tilbage vil give urimelig voldsomme vibrationer. ... Hvorimod de to modsatrettede stempler udligner hinanden..!

Klaus Lund

6
5. marts 2013 kl. 22:49

Fidusen er at man erstatter en del mekanik med elektronik, og derved minimerer de mekaniske tab. Dermed opnår en virkningsgrad som overstiger den klassiske roterende generator. Samtidig får man en enkel og pålidelig konstruktion.

At generatoren ikke yder noget i top og bundstilling er ligegyldigt når man oplader et batteri.

Læs videre her: https://www.freepistonpower.com/

Med det lille forbehold, at systemet ikke rigtigt har forladt laboratorierne endnu...

Mvh. Peter

5
5. marts 2013 kl. 22:31

I denne CAD frembringelse er der en top og bundstilstand hvor generatoren ikke yder en disse.

Der skal ydermere være noget der kan sænke friktionen mellem generatorpladerne når de fiser frem og tilbage.

Hvad synkroniserer stemplerne ? En forskel i luftfjedrenes tryk vil lynhurtigt sabotere ydelsen.

Hvorledes dannes start kompressionen, når stemplerne ved stilstand vil presse på hinandens toppe på grund af luftfjedrenes tryk?

En roterende generator placeret i svinghjulet på en motor der drevet af et normalt stempel og krumtap vil givet være billigere , mere holdbar og mere effektiv per brændstofkrone end det stykke legetøj der her vises frem.

Der er flere måder at spilde penge på, men her er et af de oplagte tilfælde :o)

7
5. marts 2013 kl. 23:12

[Hvad synkroniserer stemplerne ? En forskel i luftfjedrenes tryk vil lynhurtigt sabotere ydelsen./]

Exactly - at a glance it would make infinitely more sense to 'just' position permanent magnets around an ordinary camshaft.

4
5. marts 2013 kl. 19:16

Skal den ikke af med varme, kan den køre uden olie, og hvordan taktes de to stempler. Detaljer, tak...

3
5. marts 2013 kl. 18:13

Jeg går ud fra, at de gas fjedre skubber stemplerne sammen i midten. Kunne man ikke skrotte den fjeder og sætte et stempel i hver ende, af den lineære generator og derved bruge en forbrænding, til at skubbe det modsatte stempel hen mod, modsatte topstykke.

Er det den direkte indsprøjtning, der giver effektivitet i denne 2 takt opstilling? da den umiddelbart ville kunne bruges, på mange motorcykler og knallerter. En bekendt, ejer en to-takts knallert med direkte indsprøjtning, den er meget økonomisk, har dog ikke haft lejlighed til, at sammenligne med tilsvarende 4-takt motor eller 2-takt, med klassisk indsprøjtning.

Denne opstilling, må skulle bruge noget smørrelse omkring stemplet, men den må kunne køre med 4 takt smørrings princippet, hvor olien enten kommer op i stemplet, eller på cylindervægene. Eller det er måske her fjederen kommer ind i billedet, så der ikke behøver at være fysisk kontakt, mellem stempel og lineærgeneratoren?

2
5. marts 2013 kl. 17:46

Hvorfor ikke cylinder i enden i stedet for gasfjedre?