Lindø offshore-center skal teste kæmpemøller

Forskere og virksomheder vil - hvis finansieringen kommer på plads - om et par år kunne teste maskineriet i møllehatten på 10 MW eller større vindmøller på en ny test-facilitet på det gamle Lindø-værft, hvor Lindø Offshore Research Center i dag holder til.

Test-bænken, som bliver Europas største, skal kunne udmattelses- og styrketeste mekaniske og elektriske dele i en møllehatt - både som følge af skæve og varierende påvirkninger fra vingerne og som følge af fejl på elnettet.

For at have kapacitet nok til for eksempel at simulere pæn overbelastninger af maskindelene, får bænken i fuld størrelse en effekt på 20 MW, hvilket altså er tilstrækkeligt til at simulere påvirkninger på maskineriet på en 10-12 MW stor vindmølletype

Det er hele maskinkabiner som disse - blot fire gange større - som skal kunne testes på alle ledder og kanter i en kommende vindmølle-testbænk på Lindø værftet. (Foto: Polfoto) Illustration: Madsen Rikke

Eksisterende samarbejde

Det er Risø DTU og LORCs bestyrelse, som i går besluttede at gå sammen om at prøve at rejse de omkring 250 mio. kroner, som det vil koste at realisere test-bænken, og man håber at kunne hente nogle af pengene til ved at blive et af de kommende "Green Labs", som regeringen vil støtte med i alt 121 mio. kroner.

Direktør Henrik Bindslev fra Risø DTU forklarer, at den fælles test-site på Lindø egentlig er en videreførelse af et projekt, som allerede er i gang på Risø DTU:

»Vi er selv i gang med at etablere en 1 MW testbænk på Risø, men det er klart, at det er en kæmpe fordel at få den store test-facilitet placeret på Lindø, tæt på kraner og skibs-transport og med en organisation som LORC i ryggen,« siger han.

Bindslev tilføjer, at LORC's bestyrelse netop tæller administrerende direktører fra landets store vindmøllefabrikanter, hvorfor samarbejdet mellem Risø DTU og LORC en god måde at sikre forankringen af projektet i branchen på.

Hurtigere test
Afdelingschef Vindenergi på Risø DTU, Peter Hauge Madsen, forklarer, at man nu skal ind i et udviklingsforløb med LORC, hvor man skal finde ud af, hvordan testbænken skal bygges op, hvilke tests man skal kunne foretage på hvilke komponenter, og i hvilken rækkefølge man skal kunne gøre klar til de enkelte tests:

»Hovedformålet med test-bænken er at gøre fremtidens vindmøller så pålidelige som overhovedet muligt, for vi jo har erfaret, at det er meget, meget dyrt at udskifte komponenter til havs. Her vil accellererede test kunne bidrage med viden, som det ellers ville tage måneder eller år at få ude i virkeligheden,« siger han.

Peter Hauge Madsen tilføjer, at en test af maskineriet i en prøvebænk dog aldrig vil kunne erstatte en fuldskala afprøvning af hele møllen.

Dokumentation

Lindø Offshore center

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis det er muligt at simulere påvirkninger med sådan en smart bænk ... Hvad skal man så med Østerild ?

Hvis du havde ansvaret for at indkøbe 100 møller á 50 mio kr, til en havmøllepark, ville du så foretrække resultater fra en testrig, - fremfor life resultater fra en komplet mølle af pågældende type, placeret under forhold der er sammenlignelige med din vindmøllepark ?

En testrig hører til på et tidligere stadie i produktudviklingen, men er mindst ligeså vigtig som testmøller. Det var jo rart at få afprøvet de vitale dele og principper, inden man kaster sig ud i at fremstille testmøller af denne størrelse.

Fabrikkerne har naturligvis også hidtil anvendt både testbænke og testmøller i udviklingen, men nu er møllerne jo ved at blive lidt store, så faciliteter som Lindø har en passende størrelse.

  • 0
  • 0

Det er selvfølgelig altid rart med et gennemprøvet produkt. - Men er sådan noget som opstilling af en mølle der skal producere, noget helt unikt ? Jeg mener. Uanset hvor du stiller en ny mølle - det være sig på havet eller land - så er lokaliteten helt forskellig fra en anden. Derfor giver det ikke helt mening med at lavet et test "For Reel" på et tilfældigt sted.

En ny møllepark skal køres ind det sted den kommer til at stå - det vil et center i Østerild eller Oksbøl eller hvor man nu syntes det er passende - ikke kunne udfylde.

Tilpasningen af et enkelt projekt forgår først når projektet står på sin endelige plads - der er en testfase og en opstart - alle nye sites er unikke.

  • Men selvfølgelig er sådan et testcenter som det der lægges optil ved Østerild - et fint showroom :))
  • 0
  • 0

Jeg mener. Uanset hvor du stiller en ny mølle - det være sig på havet eller land - så er lokaliteten helt forskellig fra en anden.

Ikke mere forskellig, end at du kan måle vindforholdene under testen, og sammenholde med de forhold du kan måle på en given placering for fx en havmøllepark, og dermed opnå et meget kvalificeret estimat over ikke bare møllens elproduktion, men også fysiske påvirkninger der har med vedligeholdelse og levetid at gøre.

Der absolut en masse vigtige data, som du kan hente ud fra en testrig, ligeså vel som fra en testmølle, men meget hurtigere og billigere. Men der er endvidere en række ligeså vigtige data, som du ikke kan verificere på denne måde.

Men du har helt ret i, at produktmodningen fortsætter et pænt stykke ud på markedet også, hvilket både kunde og producent er bevidst om.

Et godt eksempel er jo de dyre erfaringer Vestas købte sig for 2-3 år tilbage, trods nok så grundigt testarbejde forinden. Men det understreger jo bare værdien af at indhente mest muligt realistiske testresultater inden produktet kommer ud på markedet.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten