Linak vinder automatiseringspris 2018

Illustration: Bjørn Godske

DIRA Automatiseringsprisen 2018 går til virksomheden Linak for en omfattende og vedholdende automatisering af produktionen.

Virksomheden udvikler og producerer elektriske aktuatorløsninger til blandt andet landbrugs- og hospitalssektoren. Det kan for eksempel være hæve-sænkesystemer til kontormoduler og hospitalssenge eller løsninger til automatisk foderdosering i landbruget.

Læs også: Med 38 nye robotter kan Linak konkurrere med Kina

Linak har over 2.200 medarbejdere på verdensplan og har produktionsfaciliteter i Danmark, USA, Kino og Slovakiet.

Kan slå Kina

Virksomheden kom i betragtning til automatiseringsprisen, fordi man i mange år har investeret i dansk produktion af automation og robotter, så produktionen af deres aktuatorserier fortsat kan foregå i landet. Det er på den måde lykkedes Linak at blive ved med at vinde ordrer og konkurrere på produktionsomkostninger med lavtlønslande som Kina, siger juryen om virksomheden.

»Linak har udviklet en kultur, hvor medarbejdere i mange lag stræber efter at indføre mere automation til gavn for virksomhedens produktivitet og fastholdelse af arbejdspladser. Topledelsen automatiserer strategisk produktionen af højvolumen-serier fra starten, samtidig med at virksomhedens teknikere tester nye kollaborative robotløsninger på små serier. Det vil juryen gerne se meget mere af i Danmark,« skriver juryen om årets vinder.

Højt niveau blandt nominerede

Aktuatorvirksomheden vandt foran Inrotech, der beskæftiger sig med automatisering af svejseopgaver, og Inwatec, der har udviklet robotteknologi, som industrielle vaskerier kan bruge til at identificere og sortere forskellige tekstiler.

Årets jury er imponeret over niveauet hos de tre nominerede, og generelt ser man klare tegn på, at danske virksomheder prioriterer at fastholde og udbygge højteknologisk produktion i Danmark.

»Juryen glæder sig over, at vi i Danmark ikke blot er gode til at anvende robotter, men også til at kombinere og udvikle nye teknologier til og med robotter,« lyder det i en pressemeddelse.

Læs også: Automationspris: Vasketøjsrobot tømmer lægens kittel for kanyler og kuglepenne