Limtræsbjælker slår revner i sneoverdækket stormarked

Den tunge sne, der har ligget på toppen af Liva Stormarked i Kolding et stykke tid, fik kort efter klokken 20 det flade tag til at give efter.

Området omkring den ca. 2.000 kvm store forretning blev mandag aften spærret af, og redningsmandskab forsøger at understøtte taget på stormarkedet med tømmer, skriver politiken.dk

»Limtræsbjælkerne i butikken er begyndt at revne, og loftet hænger flere steder,« siger indsatsleder Holger Poulsen.

Læs også: Se kort: Her er danske tage kollapset - hjælp med at finde flere

Netop limtræsbjælker har også tidligere optrådt i forbindelse med tagkollaps, da taget styrtede sammen på Siemens Arena i Ballerup. Men Jørgen Nielsen fra SBI frikender pure træmaterialet for at skulle være specielt sårbart.

»Træ har i modsætning til de andre materialer nogle styrke-egenskaber, hvor det har en langtidsstyrke, som er lavere end korttidsstyrken, men det indregner man jo i bæreevnereglerne, så jeg kan ikke se, der skulle være et specielt problem der,« siger han til ing.dk

Jørgen Nielsen påpeger, at der bliver gjort meget ud af, at sikkerheden skal være den samme uanset, hvilket byggemateriale, der bliver anvendt.

»Kravene i byggenormerne tilsigter, at det samme sikkerhedsniveau opnås, uanset hvilket materiale, der bliver anvendt,« siger han.

Tagkollapset på Siemens Arena har Jørgen Nielsen holdt foredrag omkring, og i forhold til det siger han:

»Det kunne sagtens have været en betonkonstruktion i stedet, det har intet med limtræ at gøre.«

I Kolding er det endnu uvist, hvornår stormarkedet åbner igen, men indsatsleder Holger Poulsen kalder det heldigt, at taget først begyndte at give efter, da butikken var lukket.

»For selv om taget ikke er styrtet sammen, kunne det godt have skabt en del panik,« siger han til politiken.dk

Dokumentation

pol.dk: Tung sne truer stormarked i Kolding