Lilleholt lover Bill Gates at afsætte flere energiforskningspenge

Danmark er ét af de tyve lande, som via USA er blevet inviteret til at deltage i Bill Gates’ gigantiske milliard-satsning på at booste udviklingen af grøn energiteknologi, som i dag blev præsenteret på klimatopmødet i Paris.

Læs også: Bill Gates annoncerer ny klimafond til COP21

De tyve lande forpligter sig til at øge deres støtte til energiforskning markant, og i den anledning melder energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt fra Venstre nu ud, at den danske regering vil arbejde for, at der i 2020 øremærkes i alt 580 mio. kr. til initiativer inden for clean energy ved hovedsageligt at styrke EUDP-programmet.

»Danmark har traditionelt haft en meget stærk position inden for forskning i ren energiteknologi. Det er grunden til, at vi er blevet inviteret til at deltage i Mission Innovation. Vi hører hjemme blandt verdens førende lande her. Det ved amerikanerne godt. Derfor er det et naturligt selskab for os,« siger Lars Christian Lilleholt i en pressemeddelelse fra åbningen af klimatopmødet COP21 i Paris i dag.

Dette sker kun få uger efter, at regeringen har halveret bevillingen til det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) fra 385 mio. kroner i 2015 til 180 mio. kroner i 2016. Og på trods af at programmet har fået ros i en ny evaluering for at skabe både arbejdspladser og eksport.

Læs også: Ny evaluering roser energiforskning, som regeringen barberer voldsomt ned

Energiordfører Andreas Steenberg fra Radikale Venstre kalder Lars Christian Lilleholts udmelding ’helt til grin’:

»Vi har et begreb hos os, vi kalder ’udelars’ og ’hjemmelars’, som normalt går på Lars Løkke, men nu kan vi så bruge det på Lars Christian Lilleholt. Når han er til klimatopmøde, og verdens ledere prøver at finde nogle løsninger, så skal det lyde godt, men virkeligheden er jo, at han har gjort det stik modsatte herhjemme,« siger han og henviser til halveringen af EUDP-bevillingen på finansloven for 2016.

Læs også: EUDP-formand: Vi kommer til at sige nej til mange gode projekter

Andreas Steenberg erkender, at det trods alt er positivt, at regeringen vil afsætte flere penge til det vigtige områder, men at udmeldingen klinger meget hult, når der netop lige er skåret kraftigt ned:

»Hvis de virkelig mener det, så kan de jo godt nå at lave om på finansloven for 2016, som strengt taget ikke er vedtaget endnu,« siger Steenberg.

Læs også: Finanslov: Her skæres der i forskning og udvikling

EUDP modtager i 2016 knap 180 mio. kroner – hvoraf de 52,7 mio. kroner var afsat på finansloven, mens resten blev fundet i de såkaldte reservationsbevillinger. De blev forhandlet på plads i en aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti.

I 2015 havde programmet 385 mio. kroner at arbejde med.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nu er det nok bare en taste fejl men ellers forstår jeg godt vi åbenbart ikke har nogen penge i Danmark

Fra artiklen: EUDP programmet modtager i 2016 knap 180 mio. kroner – hvoraf de 52,7 mio. kroner var afsat på Finansloven og 179,7 mio. kroner blev fordelt via de såkaldte reservationsbevillinger.

 • 0
 • 2

Vi hører hjemme blandt verdens førende lande her. Det ved amerikanerne godt. Derfor er det et naturligt selskab for os,« siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse fra åbningen af klimatopmødet COP21 i Paris i dag

 • der skal jo også helst være et nyt job til Lars (= LLR), når han ikke længere er statsminister; og GGGI er det vel næppe lige sagen at vende tilbage til! :)
 • 11
 • 4

Kan de nye udmeldinger fra Energiministeren hænge sammen med at han er begyndt at omgås paven - http://www.efkm.dk/nyheder/paven-lilleholt... ? Eller er han blevet så benovet over at Bill Gates har talt til ham at ham i befippelse er kommet til at love nogen hundrede mio kr? Eller er han bare forvirret og useriøs? Hvad mon Klaus Hjort Frederiksen siger til det?

 • 13
 • 0

Vi må nok erkende, at de politikere der findes, har en tendens til at følge strømmen og så mene det som andre mener. De har et standpunkt til de tager et nyt. Hvis store Mr. Gates beder de danske politikere om at stramme op, så skal de nok det, for det er jo en stor mand der taler.

Det er jo ikke svært at indse, at Bill Gates er en større figur end nogen af vores politikere - nogensinde!

Lad Bill Gates være diktator i Danmark - det så jeg hellere end de 179 tosser der løber rundt på borgen.

 • 4
 • 8

Jeg tror at nedskæringen i EUDP kom på et tidspunkt hvor man i regeringen godt vidste hvad der var ved at blive forberedt til cop21. På den måde kan energiministeren gå med i Bill Gates projekt og høste hæder for det, og samtidigt minimere de fremadrettede ekstra omkostninger. Det relativt usmagelige forsøg på at være taktisk i håndteringen af Bill Gates initiativ fremstår som useriøs sigsag politik der kun styrker mistilliden til politikkerne.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten