Lilleholt lover Bill Gates at afsætte flere energiforskningspenge
Danmark er ét af de tyve lande, som via USA er blevet inviteret til at deltage i Bill Gates’ gigantiske milliard-satsning på at booste udviklingen af grøn energiteknologi, som i dag blev præsenteret på klimatopmødet i Paris.
Læs også: Bill Gates annoncerer ny klimafond til COP21
De tyve lande forpligter sig til at øge deres støtte til energiforskning markant, og i den anledning melder energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt fra Venstre nu ud, at den danske regering vil arbejde for, at der i 2020 øremærkes i alt 580 mio. kr. til initiativer inden for clean energy ved hovedsageligt at styrke EUDP-programmet.
»Danmark har traditionelt haft en meget stærk position inden for forskning i ren energiteknologi. Det er grunden til, at vi er blevet inviteret til at deltage i Mission Innovation. Vi hører hjemme blandt verdens førende lande her. Det ved amerikanerne godt. Derfor er det et naturligt selskab for os,« siger Lars Christian Lilleholt i en pressemeddelelse fra åbningen af klimatopmødet COP21 i Paris i dag.
Fokus på COP21 Ingeniøren følger klimaforhandlingerne under COP21, hvor vi dækker de vigtigste politiske frem- og tilbageskridt samt konkrete teknologier, der kommer i fokus. På Ingeniørens blog kan man følge Hans Peter Dejgaard, som skriver daglige indlæg fra Paris.
Dette sker kun få uger efter, at regeringen har halveret bevillingen til det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) fra 385 mio. kroner i 2015 til 180 mio. kroner i 2016. Og på trods af at programmet har fået ros i en ny evaluering for at skabe både arbejdspladser og eksport.
Læs også: Ny evaluering roser energiforskning, som regeringen barberer voldsomt ned
Energiordfører Andreas Steenberg fra Radikale Venstre kalder Lars Christian Lilleholts udmelding ’helt til grin’:
»Vi har et begreb hos os, vi kalder ’udelars’ og ’hjemmelars’, som normalt går på Lars Løkke, men nu kan vi så bruge det på Lars Christian Lilleholt. Når han er til klimatopmøde, og verdens ledere prøver at finde nogle løsninger, så skal det lyde godt, men virkeligheden er jo, at han har gjort det stik modsatte herhjemme,« siger han og henviser til halveringen af EUDP-bevillingen på finansloven for 2016.
Læs også: EUDP-formand: Vi kommer til at sige nej til mange gode projekter
Andreas Steenberg erkender, at det trods alt er positivt, at regeringen vil afsætte flere penge til det vigtige områder, men at udmeldingen klinger meget hult, når der netop lige er skåret kraftigt ned:
»Hvis de virkelig mener det, så kan de jo godt nå at lave om på finansloven for 2016, som strengt taget ikke er vedtaget endnu,« siger Steenberg.
Læs også: Finanslov: Her skæres der i forskning og udvikling
EUDP modtager i 2016 knap 180 mio. kroner – hvoraf de 52,7 mio. kroner var afsat på finansloven, mens resten blev fundet i de såkaldte reservationsbevillinger. De blev forhandlet på plads i en aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti.
I 2015 havde programmet 385 mio. kroner at arbejde med.
