Lille skærm med stor effekt: Overraskende energibesparelser ved visualisering til beboere

Plus13. marts kl. 05:008
Lille skærm med stor effekt: Overraskende energibesparelser ved visualisering til beboere
Illustration: KeepFocus.
Flere og flere boligforeninger opsætter skærme, der viser beboernes energi- og vandforbrug. Det kan reducere forbruget med op til 23 procent.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når beboerne i boligforeningen Korngården i Ballerup kommer ind i deres lejligheder, lyser en lille skærm på væggen inde i lejligheden op.

Skærmen er forbundet til lejlighedernes dørtelefonsystem, men det, den viser, når beboerne træder ind, er beboerens aktuelle forbrug af vand, el og varme – og hvordan det ser ud i forhold til normalen.

15-20 andre boligafdelinger har installeret lignende systemer, oplyser virksomheden Scantron, der leverede komponenterne til systemet, der blev brugt på Korngården.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
22. marts kl. 13:38

Tak for tippet med Shelby, omend jeg ikke kan finde noget om en skærm fra dem. Jeg har nu bestilt en Shelby 3EM. Jeg vender tilbage når den er installeret. Jeg ser nu stadig et marked for et display som kommunikere direkte med elmåleren, som mit før omtalte display gør med vandmåleren. Jeg er selv aut. el-installatør og kan let installere 3EM, men for almindelige forbrugere løber det hurtigt op, hvilket nok vil afholde mange. Mvh Henrik

7
14. marts kl. 13:59

Det her er på grænsen til videnskabelig uredelighed. Hvor er kontrolgruppen? hvis de samme der blev lagt de samme kræfter i information, møde m.m. ville beboerne så opnå den samme besparelse?

Vi er lige kommet ud af et særdeles turbulent år - ikke mindst set med energibriller - opgørelser fra Energinet.dk viser at de danske husholdninger i januer reducerede elforbruget med 20%..... Så hvor imponerende er 13%...?

Hvad koster en sådan skærmløsning med det hele - og hvor meget løber besparelserne op i for den gennemsnitlige lejer?

Blev lejerne afregnet efter egne måler i perioden indtil systemet kom op at kører? den detalje alene har kæmpe indvirkning på forbruget - og en besparelse der ikke kan tilskrives skærmen....

6
13. marts kl. 22:05

Helt enig. Jeg har ledt med lys og lygte i årevis efter en sådan løsning, men uden held. Der har et par gange været annonceret at noget lignende var på vej, men tilsyneladende er det hver gang løbet ud i sandet. Der er nu løsninger man kan købe, fx Watts, men de kommer ikke med en dedikeret skærm hvor man umiddelbart kan se forbruget ændre sig når man fx tænder eller slukker for et eller andet, hvilket jeg tror er et must hvis det skal have en reel og vedvarende effekt på alle husets beboere. At skulle tilgå data via browseren på fx ens mobiltelefon, virker fint for nørder, men næppe for konen eller evt. børn i husstanden.

Jeg kan anbefale Shelly 3EM (evt pro versionen). Det er en lille dims man får installeret i elskabet, som måler hver fase vha. 3 "current transformers" -dvs. spoler man sætter rundt om faserne.

Shellyen connecter via Wifi eller hvis det er pro har den også RJ-45. Man kan tilgå data via en app eller browser i cloud eller man kan gå direkte på enheden + mqtt, api etc. Man kan nemt sætte den op med fx Home Assistant, men nu kommer Shelly også selv med en skærm man kan sætte op. Den er lige blevet lancheret, så jeg kender den ikke, men jeg tænker, at den bliver nem at bruge, ligesom deres produkter ellers er.

Men ja - det burde være noget N1 og deres fætre tilbød, eller via 3. part, men det ville jo kræve, at det åbnede op for adgang til deres målere, sådan som det ellers også står i lovgivningen, at de skal eft er målerbekendtgørelsen:

§ 7. Det skal være muligt for forbrugeren efter åbne standarder at tilkoble eksterne enheder til den fjernaflæste elmåler og løbende udtage forbrugsrelevante data, jf. § 5.

Stk. 2. Overførsel af data skal være sikret via kryptering eller lignende.

Stk. 3. Tilkobling af eksterne enheder skal kunne foretages af lægmand uden at bryde plomber eller lignende. Netvirksomheden kan beslutte, at aktivering skal foretages eksternt af netvirksomheden. Dette må ikke påføre forbrugeren unødige ekstraomkostninger.

https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2019/75

5
13. marts kl. 18:47

"Det var et valg, vi tog for ti år siden, og det har vi holdt fast i. Vi har heller ikke data til at sige, hvad effekten helt præcis er, men vi regner med, at det giver en ­ekstra energi­besparelse på omkring ti procent," siger udviklingschef Brian Thomsen.

Lad os sige Brian Thomsen fornemmelse kan rulles ud til hele landet. Hvis nationen kan spare 10 % med en simpel let tilgængelig app som viser energiforbrug i huststanden, så må det være en lavthængende frugt for myndighederne at få udviklet.

4
13. marts kl. 15:10

Jeg ville ønske man kunne købe samme løsning til elforbruget.

Helt enig. Jeg har ledt med lys og lygte i årevis efter en sådan løsning, men uden held. Der har et par gange været annonceret at noget lignende var på vej, men tilsyneladende er det hver gang løbet ud i sandet. Der er nu løsninger man kan købe, fx Watts, men de kommer ikke med en dedikeret skærm hvor man umiddelbart kan se forbruget ændre sig når man fx tænder eller slukker for et eller andet, hvilket jeg tror er et must hvis det skal have en reel og vedvarende effekt på alle husets beboere. At skulle tilgå data via browseren på fx ens mobiltelefon, virker fint for nørder, men næppe for konen eller evt. børn i husstanden.

3
13. marts kl. 14:42

Jeg har også selv lavet en skærm, hvor jeg overvåger elforbrug, elpris, temperatur etc. Det har klart en positiv effekt på hvornår vi vælger at bruge energi og vand etc. Det største problem er, at få adgang til egne data.

På trods af, at der er en lov, der siger, at man skal have direkte og nem adgang til live målerdata fra elmåleren, så er det ikke lykkes mig at få det. N1 mente, at de kunne spise mig af med en pulsudgang, men det giver ikke rigtig mening, når man også har solceller, da man ikke kan se hvilken vej strømmen løber. Så det har jeg måttet købe/bygge mig til.

For vand er der samme problem. I mit sommerhus kunne jeg godt få en skærmløsning (men jeg vil nu helst bare have adgang til data), men hjemme kan jeg kun kigge på displayet på min måler, selvom den kan fjernaflæses af vandværket.

Så igen skal man der ud over købe eller bygge en løsning selv, på trods af at data burde være tilgængelig.

Vejen frem må være, at man lovgiver om adgang til data, og så også følger op på om forsyningsselskaberne lever op til det. Så kan private eller firmaer jo udnytte data på smarte måder.

2
13. marts kl. 10:40

Jeg er helt enig. Det er glædeligt at der nu kommer simple og let forståelige systemer ud, og at de, ganske som man kan forvente, virker. I mit eget hus har vi længe haft et display som viser vores vandforbrug i liter pr dag / uge / måned, samt med grafiske symboler i form af forskellige farvede fisk, om vi ligger over eller under vores gennemsnitsforbrug. Det er langt mere effektivt end en app på telefonen, fordi displayet helt naturligt tiltrækker din opmærksomhed når du går forbi, uden at du skal have tænkt på dit vandforbrug forinden. Jeg ville ønske man kunne købe samme løsning til elforbruget. For ca 10 år siden arbejde jeg på et sådan hso et større elforsynigns selskab, men projektet løb desværre ud i sandet. Hermed en oplagt ide til "Løvens hule" helt gatis til den som magter at samle den op. :+) Jeg skal nok bestille en, straks den er på markedet.

1
13. marts kl. 08:20

Spændende system .....Dejligt at læse om dette koncept. For ca 20 år siden forsøgte jeg som konsulent i CASA (Center for Alternativ Samfundsanalyse) at få gennemfært et projekt med netop dette at synliggøre forbrug ift andre. Møde med mulig producent, men det lykkedes aldrig at få et projekt op at stå. Derfor dejligt at høre, at konceptet nu er på vej ud. Der er ingen tvivl om, at denne synliggørelse af dit eget forbrug (det være varme, el og vand) i sammenligning med andre i en boligforening, i en grundejerforening, byområde, kommune eller landsplan er meget motiverende for at ligge under gennemsnittet. Held og lykke med udbredelsen og opfordring til at andre udnytter konceptet.