Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Lille skærm med stor effekt: Overraskende energibesparelser ved visualisering til beboere

PLUS.
Illustration: KeepFocus

Når beboerne i boligforeningen Korngården i Ballerup kommer ind i deres lejligheder, lyser en lille skærm på væggen inde i lejligheden op.

Skærmen er forbundet til lejlighedernes dørtelefonsystem, men det, den viser, når beboerne træder ind, er beboerens aktuelle forbrug af vand, el og varme – og hvordan det ser ud i forhold til normalen.

15-20 andre boligafdelinger har installeret lignende systemer, oplyser virksomheden Scantron, der leverede komponenterne til systemet, der blev brugt på Korngården.

Og når det tal ikke er højere, hænger det ifølge produktchef Morten Nielsen fra Scantron sammen med, at det er svært at lave en businesscase på investeringen, hvor der kan trækkes to streger under resultatet til sidst.

»Før en stor renovering er der sjældent blevet målt meget præcist på energiforbruget. Derfor har man typisk ikke meget viden om, hvor energien forsvinder hen. Vi kan relativt nemt sige, at visualisering vil give besparelser, men det er svært at sætte et helt præcist kroner og øre-beløb på, og det gør det svært at lave den samme type businesscase, som du eksempelvis kan lave for at udskifte vinduer.«

I Ballerup er effekten imidlertid blevet målt.

Da Korngården blev helhedsrenoveret mellem 2016 og 2018, fulgte forskere fra DTU og konsulenter fra Teknologisk Institut (TI) nemlig med på sidelinjen. TI havde været med til at udvikle visualiseringsløsningen sammen med virksomheden Keepfocus med det mål at engagere beboerne så meget som muligt i at holde forbruget nede.

På skærmene i lejlighederne i Korngården får beboerne både vist deres eget og naboernes el- og vandforbrug. I nogle løsninger kan man også få vist prisen på forbruget, og om man nærmer sig ekstraregninger eller kan holde sig indenfor a conto-beløbet. Illustration: KeepFocus

Visualiseringsprojektet løb imidlertid ind i tekniske problemer, som gav store forsinkelser – men netop det viste sig at give unikke data på skærmenes effekt.

»Der findes ikke ret mange godt designede studier af effekten af at få visualiseret sit energiforbrug, men i Ballerup gik der næsten to år efter renoveringen, hvor der blev målt på forbruget, men hvor visualiseringen ikke virkede – så vi fik både målinger fra den periode, hvor visualiseringen ikke virkede, og fra en periode, hvor den fungerede,« fortæller seniorforsker Rune Korsholm Andersen fra sektionen for indeklima på DTU Sustain.

Uventet store besparelser

Da data endelig var i hus, var det imidlertid forskerne, der måtte stirre en ekstra gang på skærmene.

»Der var besparelser i omegnen af 15-20 procent på varme, varmt vand og el. Det er meget højere end i de andre undersøgelser, jeg har kendskab til fra andre lande,« fortæller Rune Korsholm Andersen.

Helt præcis var forbruget af vand 17 procent lavere, mens forbruget af varmt vand faldt med 23 procent.

Beboerne brugte 12 procent mindre elektricitet og 17 procent mindre varme i den periode, hvor skærmene fungerede.

Som Rune Korsholm Andersen understreger, er det et langt højere niveau, end man har set i andre studier.

»Internationalt er der meget svingende erfaringer, og det er mest fra elforbrug, fordi det typisk er den energiform, man har brugt smarte målere på. Undersøgelserne viser, at det har en effekt, men at effekten er ret lille, og jo større en population, man måler på, jo mindre bliver effekten. Min tolkning af det fænomen er, at der er nogle få beboere, der reagerer rigtig meget på at få vist deres energiforbrug, og så er der mange, der ikke rigtig reagerer på det.«

De internationale studier har imidlertid også vist, at måden, man implementerer visualisering på, har stor betydning.

»Studier fra Storbritannien har vist, at den afgørende forskel var, om installatørerne, der satte skærmene op, var uddannet til at kunne forklare kunderne, hvordan det virkede, og hvad de ville få ud af det. Det er ikke nok at sætte skærmene op, man skal også designe en proces for at lære beboerne op og få dem engageret. Det var præcis det, man gjorde i Ballerup.«

I Ballerup blev der hvert halve år afholdt aftenmøder for Korngårdens beboere, så de fik en grundig introduktion, og de havde et sted, hvor de kunne få hjælp til at forstå systemet og få det til at fungere.

At arbejdet med at få introduceret og involveret beboerne i systemet er afgørende, er Morten Nielsen enig i.

»Det er ikke, fordi det er svært at bruge skærmene, men hver gang du giver folk et nyt redskab, kræver det en introduktion, og det kræver, at du gør det samme, hver gang der kommer nye beboere til. I den almene sektor er der typisk en udskiftning på ti procent om året, så det er et arbejde, du er nødt til at fortsætte med, indtil den dag, hvor denne type skærme hænger alle steder, så alle ved, hvordan de fungerer.«

Skærme kan mere end apps

De heftige prisstigninger på energi det sidste års tid har fået mange af os til at bruge apps, der oplyser vores energiforbrug.

Men fysiske skærme kan noget andet og mere, argumenterer Rune Korsholm Andersen.

I boligforeningen Korngården i Ballerup kan beboerne på en lille skærm i forbindelse med dørtelefonen følge deres forbrug af el, vand og varme. På grund af særlige omstændigheder ved installationen af systemet har man netop her kunnet måle effekten af selve skærmens feedback til brugerne – og den er overraskende stor. Illustration: KeepFocus

»Det kan være, at det har ændret sig lidt lige nu, men tidligere var det ikke information, som folk selv opsøgte. Det taler imod løsninger, der er afhængige af, at man skal installere en app. Det er mere effektfuldt at pushe information ud på en skærm, som du ser hver dag,« siger Rune Korsholm Andersen.

Morten Nielsen er enig.

»Vi har også en app i vores løsning, men jeg vil sige, at hvis det ikke var, fordi skærmen koster lidt mere, så ville den sidde i alle de lejligheder, der bruger vores system. For på skærmen kan beboeren få direkte besked. Den besked kan du også sende til en telefon, men der vil altid være en vis andel af beboerne, der ikke henter den app, en vis andel, der ikke får sat den op, og en vis andel af dem, der får sat den op, der vælger at slå meddelelser fra appen fra.«

Et af de selskaber, der konsekvent bruger skærme til at visualisere energiforbrug, når de energirenoverer, er Frederikshavn Boligselskab.

»Det var et valg, vi tog for ti år siden, og det har vi holdt fast i. Vi har heller ikke data til at sige, hvad effekten helt præcis er, men vi regner med, at det giver en ­ekstra energi­besparelse på omkring ti procent,« siger udviklingschef Brian Thomsen.

Det vigtigste er imidlertid, at energibesparelsen bliver fastholdt.

»Man bliver jævnligt gjort opmærksom på forbruget, og det er med til at fastholde motivationen,« siger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Spændende system .....Dejligt at læse om dette koncept. For ca 20 år siden forsøgte jeg som konsulent i CASA (Center for Alternativ Samfundsanalyse) at få gennemfært et projekt med netop dette at synliggøre forbrug ift andre. Møde med mulig producent, men det lykkedes aldrig at få et projekt op at stå. Derfor dejligt at høre, at konceptet nu er på vej ud. Der er ingen tvivl om, at denne synliggørelse af dit eget forbrug (det være varme, el og vand) i sammenligning med andre i en boligforening, i en grundejerforening, byområde, kommune eller landsplan er meget motiverende for at ligge under gennemsnittet. Held og lykke med udbredelsen og opfordring til at andre udnytter konceptet.

  • 4
  • 0

Jeg er helt enig. Det er glædeligt at der nu kommer simple og let forståelige systemer ud, og at de, ganske som man kan forvente, virker. I mit eget hus har vi længe haft et display som viser vores vandforbrug i liter pr dag / uge / måned, samt med grafiske symboler i form af forskellige farvede fisk, om vi ligger over eller under vores gennemsnitsforbrug. Det er langt mere effektivt end en app på telefonen, fordi displayet helt naturligt tiltrækker din opmærksomhed når du går forbi, uden at du skal have tænkt på dit vandforbrug forinden. Jeg ville ønske man kunne købe samme løsning til elforbruget. For ca 10 år siden arbejde jeg på et sådan hso et større elforsynigns selskab, men projektet løb desværre ud i sandet. Hermed en oplagt ide til "Løvens hule" helt gatis til den som magter at samle den op. :+) Jeg skal nok bestille en, straks den er på markedet.

  • 5
  • 0

Jeg har også selv lavet en skærm, hvor jeg overvåger elforbrug, elpris, temperatur etc. Det har klart en positiv effekt på hvornår vi vælger at bruge energi og vand etc. Det største problem er, at få adgang til egne data.

På trods af, at der er en lov, der siger, at man skal have direkte og nem adgang til live målerdata fra elmåleren, så er det ikke lykkes mig at få det. N1 mente, at de kunne spise mig af med en pulsudgang, men det giver ikke rigtig mening, når man også har solceller, da man ikke kan se hvilken vej strømmen løber. Så det har jeg måttet købe/bygge mig til.

For vand er der samme problem. I mit sommerhus kunne jeg godt få en skærmløsning (men jeg vil nu helst bare have adgang til data), men hjemme kan jeg kun kigge på displayet på min måler, selvom den kan fjernaflæses af vandværket.

Så igen skal man der ud over købe eller bygge en løsning selv, på trods af at data burde være tilgængelig.

Vejen frem må være, at man lovgiver om adgang til data, og så også følger op på om forsyningsselskaberne lever op til det. Så kan private eller firmaer jo udnytte data på smarte måder.

  • 2
  • 0

Jeg ville ønske man kunne købe samme løsning til elforbruget.

Helt enig. Jeg har ledt med lys og lygte i årevis efter en sådan løsning, men uden held. Der har et par gange været annonceret at noget lignende var på vej, men tilsyneladende er det hver gang løbet ud i sandet. Der er nu løsninger man kan købe, fx Watts, men de kommer ikke med en dedikeret skærm hvor man umiddelbart kan se forbruget ændre sig når man fx tænder eller slukker for et eller andet, hvilket jeg tror er et must hvis det skal have en reel og vedvarende effekt på alle husets beboere. At skulle tilgå data via browseren på fx ens mobiltelefon, virker fint for nørder, men næppe for konen eller evt. børn i husstanden.

  • 2
  • 0

"Det var et valg, vi tog for ti år siden, og det har vi holdt fast i. Vi har heller ikke data til at sige, hvad effekten helt præcis er, men vi regner med, at det giver en ­ekstra energi­besparelse på omkring ti procent," siger udviklingschef Brian Thomsen.

Lad os sige Brian Thomsen fornemmelse kan rulles ud til hele landet. Hvis nationen kan spare 10 % med en simpel let tilgængelig app som viser energiforbrug i huststanden, så må det være en lavthængende frugt for myndighederne at få udviklet.

  • 1
  • 2

Helt enig. Jeg har ledt med lys og lygte i årevis efter en sådan løsning, men uden held. Der har et par gange været annonceret at noget lignende var på vej, men tilsyneladende er det hver gang løbet ud i sandet. Der er nu løsninger man kan købe, fx Watts, men de kommer ikke med en dedikeret skærm hvor man umiddelbart kan se forbruget ændre sig når man fx tænder eller slukker for et eller andet, hvilket jeg tror er et must hvis det skal have en reel og vedvarende effekt på alle husets beboere. At skulle tilgå data via browseren på fx ens mobiltelefon, virker fint for nørder, men næppe for konen eller evt. børn i husstanden.

Jeg kan anbefale Shelly 3EM (evt pro versionen). Det er en lille dims man får installeret i elskabet, som måler hver fase vha. 3 "current transformers" -dvs. spoler man sætter rundt om faserne.

Shellyen connecter via Wifi eller hvis det er pro har den også RJ-45. Man kan tilgå data via en app eller browser i cloud eller man kan gå direkte på enheden + mqtt, api etc. Man kan nemt sætte den op med fx Home Assistant, men nu kommer Shelly også selv med en skærm man kan sætte op. Den er lige blevet lancheret, så jeg kender den ikke, men jeg tænker, at den bliver nem at bruge, ligesom deres produkter ellers er.

Men ja - det burde være noget N1 og deres fætre tilbød, eller via 3. part, men det ville jo kræve, at det åbnede op for adgang til deres målere, sådan som det ellers også står i lovgivningen, at de skal eft er målerbekendtgørelsen:

§ 7. Det skal være muligt for forbrugeren efter åbne standarder at tilkoble eksterne enheder til den fjernaflæste elmåler og løbende udtage forbrugsrelevante data, jf. § 5.

Stk. 2. Overførsel af data skal være sikret via kryptering eller lignende.

Stk. 3. Tilkobling af eksterne enheder skal kunne foretages af lægmand uden at bryde plomber eller lignende. Netvirksomheden kan beslutte, at aktivering skal foretages eksternt af netvirksomheden. Dette må ikke påføre forbrugeren unødige ekstraomkostninger.

https://www.retsinformation.dk/eli/lta/201...

  • 3
  • 0

Det her er på grænsen til videnskabelig uredelighed. Hvor er kontrolgruppen? hvis de samme der blev lagt de samme kræfter i information, møde m.m. ville beboerne så opnå den samme besparelse?

Vi er lige kommet ud af et særdeles turbulent år - ikke mindst set med energibriller - opgørelser fra Energinet.dk viser at de danske husholdninger i januer reducerede elforbruget med 20%..... Så hvor imponerende er 13%...?

Hvad koster en sådan skærmløsning med det hele - og hvor meget løber besparelserne op i for den gennemsnitlige lejer?

Blev lejerne afregnet efter egne måler i perioden indtil systemet kom op at kører? den detalje alene har kæmpe indvirkning på forbruget - og en besparelse der ikke kan tilskrives skærmen....

  • 3
  • 0

Tak for tippet med Shelby, omend jeg ikke kan finde noget om en skærm fra dem. Jeg har nu bestilt en Shelby 3EM. Jeg vender tilbage når den er installeret. Jeg ser nu stadig et marked for et display som kommunikere direkte med elmåleren, som mit før omtalte display gør med vandmåleren. Jeg er selv aut. el-installatør og kan let installere 3EM, men for almindelige forbrugere løber det hurtigt op, hvilket nok vil afholde mange. Mvh Henrik

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten