Lille robot, hvor er du?

»Hvor er jeg?« Jo mere præcist en robot kan svare på det spørgsmål, jo større chance har den for at klare sig.

I det netop overståede Robocup 2008, DTU's 'DM i robot', deltog 15 robotter i finalen konstrueret af studerende og private entusiaster - og selvom robotterne gennem årene er blevet mere og mere avancerede, er det stadig en udfordring for dem at bestemme deres egen placering, forklarer Ole Ravn, lektor på DTU Elektro, en af arrangørerne bag Robocup:

»Pålidelig navigation er kernen i succesen for en selvkørende robot, ellers kan den simpelthen ikke lave nogen fornuftige handlinger,« forklarer Ole Ravn, som nævner at robotterne i det første Robocup i 1997 faktisk var analoge.

I årets Robocup skulle robotterne på egen hånd følge en mørk streg på gulvet og løse opgaver som at forcere ramper, putte golfbolde i huller og køre slalom mellem kegler. Og problemerne opstår ofte, når der sker noget uventet:

»De bedste af robotterne kan godt klare en situation, hvor de f.eks. kommer væk fra stregen. For dér er det jo meget godt at kunne huske, hvor den så stregen sidst, så den kan finde tilbage,« forklarer Ole Ravn.

Det er de samme problematikker, som robotterne kæmper med ude i 'den virkelige verden', for netop sikkerheden og pålideligheden er central i et projekt, som Ole Ravn deltager i. Det er projektet 'Safe and Reliable', som DTU Elektro kører i samarbejde med KU Life (tidl. KVL) og flere virksomheder. Her skal en robot på egen hånd køre rundt og sprøjte træer i en frugtplantage uden at fare vild eller meje træerne ned.

»Det klarer vi med laserafstandsmålere og stereokameraer, der kan bedømme afstande på samme måde som vores øjne.«

Robotten Rosebot, som vandt Robocup i år og også har vundet de sidste to år, er også blevet opdateret, forklarer en af Rosebots fædre, svagstrømsingeniør Bjarne Laursen.

»Først og fremmest har vi justeret softwaren, så den er bedre til at genkende, hvad den ser. For eksempel tværgående linjer og forgreninger.«

Derudover har Bjarne Laursen sammen med holdkammeraten Bjørn Smith konstrueret et gyrokompas, for helt præcist at kunne bestemme Rosebots retning.

I Robocup er banen tegnet op, og deltagerne har mulighed for at programmere ruten ind i robotten. Ikke som i det amerikanske militærs 'Darpa Urban Challenge', der foregår i et virkelighedstro bymiljø - uden at robotterne kender banen på forhånd.

»Næste skridt i Robocup kunne godt være at køre 'unrehearsed' (ikke gennemprøvet, red.), men det er vanvittig svært. Og der skulle jo også gerne være nogen til at deltage!,« siger Bjarne Laursen.

Dokumentation

Fotos og videoer fra Robocup
Byg din egen robot