Danske forskere har tidligere fastslået, at gravides indtag af light-sodavand kan medføre for tidlige fødsler. Nu kan der tilføjes et nyt risikoelement til listen over dårligdomme for gravide, der med light-sodavand holder igen på kalorieindtaget.
Et nyt dansk forskningsprojekt viser, at der er en sammenhæng mellem kunstige sødemidler i light-sodavand og -saftevand til gravide og udviklingen af astma hos de kommende børn.
Center for Føtal Programmering og Statens Seruminstitut har påvist sammenhængen i en undersøgelse, der omfatter over 60.000 gravide i perioden 1996 til 2003. De gravide er blandt andet blevet spurgt, om de indtog light-sodavand eller light-saftevand.
Børnene er nu blevet så store, at det kan ses, om der er en sammenhæng mellem moderens indtag af light-drikke under graviditeten, og hvorvidt børnene har fået astma.
30 procent øget chance for astma
Når det gjaldt kunstigt sødet sodavand, er der 30 pct. øget risiko for, at barnet havde en astmadiagnose som syvårig. For light-saftevand var der 23 pct. øget risiko for, at børnene som 18 måneder gamle udviklede astma.
Ved syvårsalderen var der lavere risiko for at udvikle astma for de børn, hvis mødre havde drukket light-saftevand, end for de børn, hvis mødre drak meget light-sodavand.
»Det synes måske ikke som en stor øget risiko, men vores undersøgelsesgrundlag er stort og grundigt med mange oplysninger om mødrenes kostvaner, uddannelse, beskæftigelse og andre forhold, der ellers kan kobles sammen med astma. Og ligegyldigt hvad vi tog med i beregningerne, ændrede det ikke noget særligt på resultatet: at kunstigt sødede drikkevarer gjorde en forskel. Vi kan ikke se, hvad det ellers skulle være,« siger Ekaterina Maslova, Center for Føtal Programmering og Statens Serum Institut, der er hovedforfatter på undersøgelsen. Den er for nylig offentliggjort i PLOS ONE.
Ud over drikkevaner er de gravide blevet spurgt til BMI, alder, brug af antibiotika, astma hos forældre, husdyr i hjemmet, og om barnet har gået i daginstitution eller ej.
Forskerne ledte også efter en sammenhæng mellem almindelig, sukkersødet sodavand og saftevand og astma, men fandt ingen sammenhæng, hvilket ifølge Ekaterina Maslova styrker hypotesen om, at det er de kunstige sødemidler, der gør en forskel.
Læs også: Light-sodavand får gravide til at føde for tidligt
Hun har tidligere stået bag en stor undersøgelse, der netop påviste sammenhængen mellem drikkevarer med kunstige sødemidler og risikoen for tidlig fødsel.
»Vi så tidligere på, om der var sammenhæng mellem moderens indtag af mælkeprodukter og astma. Her viste det sig, at den tydeligste tendens på en sammenhæng var, når moderen spiste light-yoghurt – ikke, når hun spiste yoghurt med høj fedtprocent. Light-yoghurt er ofte sødet med kunstige sødemidler, og det førte os til at se nærmere på dem. Vi valgte light-drikkevarer, fordi der er mere sødemiddel i, og dette er den første større undersøgelse, der viser en sammenhæng,« forklarer Ekaterina Maslova.
De nye forskningsresultater er netop fremlagt på en international konference i København om såkaldt føtal programmering, hvor forskere undersøger, hvilke konsekvenser gravides spisevaner får for barnets senere sundhedstilstand.
