Light-sodavand til gravide øger risiko for astma hos barnet

13. marts 2013 kl. 14:4710
Gravide, der ønsker at holde kalorieindtaget nede under graviditeten med light-sodavand, risikerer at give barnet astma, viser stor dansk undersøgelse.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danske forskere har tidligere fastslået, at gravides indtag af light-sodavand kan medføre for tidlige fødsler. Nu kan der tilføjes et nyt risikoelement til listen over dårligdomme for gravide, der med light-sodavand holder igen på kalorieindtaget.

Et nyt dansk forskningsprojekt viser, at der er en sammenhæng mellem kunstige sødemidler i light-sodavand og -saftevand til gravide og udviklingen af astma hos de kommende børn.

Center for Føtal Programmering og Statens Seruminstitut har påvist sammenhængen i en undersøgelse, der omfatter over 60.000 gravide i perioden 1996 til 2003. De gravide er blandt andet blevet spurgt, om de indtog light-sodavand eller light-saftevand.

Børnene er nu blevet så store, at det kan ses, om der er en sammenhæng mellem moderens indtag af light-drikke under graviditeten, og hvorvidt børnene har fået astma.

30 procent øget chance for astma

Når det gjaldt kunstigt sødet sodavand, er der 30 pct. øget risiko for, at barnet havde en astmadiagnose som syvårig. For light-saftevand var der 23 pct. øget risiko for, at børnene som 18 måneder gamle udviklede astma.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved syvårsalderen var der lavere risiko for at udvikle astma for de børn, hvis mødre havde drukket light-saftevand, end for de børn, hvis mødre drak meget light-sodavand.

»Det synes måske ikke som en stor øget risiko, men vores undersøgelsesgrundlag er stort og grundigt med mange oplysninger om mødrenes kostvaner, uddannelse, beskæftigelse og andre forhold, der ellers kan kobles sammen med astma. Og ligegyldigt hvad vi tog med i beregningerne, ændrede det ikke noget særligt på resultatet: at kunstigt sødede drikkevarer gjorde en forskel. Vi kan ikke se, hvad det ellers skulle være,« siger Ekaterina Maslova, Center for Føtal Programmering og Statens Serum Institut, der er hovedforfatter på undersøgelsen. Den er for nylig offentliggjort i PLOS ONE.

Ud over drikkevaner er de gravide blevet spurgt til BMI, alder, brug af antibiotika, astma hos forældre, husdyr i hjemmet, og om barnet har gået i daginstitution eller ej.

Forskerne ledte også efter en sammenhæng mellem almindelig, sukkersødet sodavand og saftevand og astma, men fandt ingen sammenhæng, hvilket ifølge Ekaterina Maslova styrker hypotesen om, at det er de kunstige sødemidler, der gør en forskel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Light-sodavand får gravide til at føde for tidligt

Hun har tidligere stået bag en stor undersøgelse, der netop påviste sammenhængen mellem drikkevarer med kunstige sødemidler og risikoen for tidlig fødsel.

»Vi så tidligere på, om der var sammenhæng mellem moderens indtag af mælkeprodukter og astma. Her viste det sig, at den tydeligste tendens på en sammenhæng var, når moderen spiste light-yoghurt – ikke, når hun spiste yoghurt med høj fedtprocent. Light-yoghurt er ofte sødet med kunstige sødemidler, og det førte os til at se nærmere på dem. Vi valgte light-drikkevarer, fordi der er mere sødemiddel i, og dette er den første større undersøgelse, der viser en sammenhæng,« forklarer Ekaterina Maslova.

De nye forskningsresultater er netop fremlagt på en international konference i København om såkaldt føtal programmering, hvor forskere undersøger, hvilke konsekvenser gravides spisevaner får for barnets senere sundhedstilstand.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
14. marts 2013 kl. 22:31

Nej man kan ikke kompensere totalt, men der er da forsøgt nogen form for kompensation ved at holde mange andre faktorer udenfor. Så vidt jeg kan forstå så er en af de væsentligste usikkerheder ved denne slags undersøgelser at man lader folk udfylde spørgeskemaer selv, og ud tilmed fra hukommelsen. Så bliver det svært at holde alle de andre fødevarer udenfor påvirkning. Der er jo en tendens til at man, som du selv nævner, tilpasser sin kost generelt og ikke bare et enkelt produkt :)

Venligste hilsener - Jakob

9
14. marts 2013 kl. 17:15

prøvet at kompensere for association ved f.eks. at tage højde for rygning, moderens BMI før befrugtning, motion, etc.

Desværre kan du ikke "kompensere" på den måde.

Lad mig give et eksempel på en tilsvarende overskrift:

"Blomstende æbletræer forårsager oversvømmelset i alpedale"

Det er en absurd kausalitet, ikke sandt? Associationen er der, men kausaliteten ligger i at det er blevet forår og sneen smelter.

På samme måde kan der ligge en skjult kausalitet bag sødestofferne til gravide, f.eks. at når man vælger light-sodavand, så vælger man sandsynligvis andre kaloriereducerede produkter, og den "kompensering" kan jeg ikke se i rapporten.

Bent.

8
14. marts 2013 kl. 16:57

Hej Lars Persson og Bent

Hvis man læser undersøgelsens konklusion så kan det ikke diskuteres om denne artikels overskrift "Light-sodavand til gravide øger risiko for astma hos barnet" giver det forkerte indtryk. Forskergruppen skriver eksplicit: "We do not claim our results to be affirmative, but rather they are suggestive and hypothesis generating". Så med tanke på dem der prøver at tilrette deres livsførelse efter hvad de læser (og hvilket niveau de med rette kan forvente af et tidsskrift/website som ingeniøren/ing.dk) så bør overskriften rettes til. Alternativt Lars, så forklar hvad din begrundelse er for at påstå at "Light-sodavand til gravide øger risiko for astma hos barnet" - for forskergruppen kunne ikke konkludere noget sådant.

Bent, mht. association og kausalitet - så har forskerne (som Lars en kende spydigt pointerer "Det er ekstremt dygtige forskere og de vil være vildt begejstrede for din opdagelse!") prøvet at kompensere for association ved f.eks. at tage højde for rygning, moderens BMI før befrugtning, motion, etc.

Venligste hilsener - Jakob

7
14. marts 2013 kl. 10:54

Kære Lars Persson: hvis du læser mit indlæg siger jeg på intet tidspunkt at undersøgelsen ikke er klar over forholdet mellem association og kausalitet. Min utilfredshed går på ing.dk's desperate forsøg på at lave en sensationsoverskrift som foregøgler kausalitet. Dette er uværdigt for et teknisk tidsskrift.

MvH,

Bent.

6
14. marts 2013 kl. 08:07

Og gravide skal jo nok have en del energi og næringsstoffer, så jeg hælder også lidt til at dem der passer for meget på kalorierne nok generelt er mere udsatte, men det ved jeg ikke om undersøgelsen tager højde for. I betragtning af hvor uendelig farlig sukker er blevet kategoriseret i det senere år er det jo lidt underligt at det så her overhovedet ikke har nogen effekt. Men igen så kan det jo nok sagtens være fordi kroppen virkelig har brug for meget mere end i det daglige.

5
13. marts 2013 kl. 19:58

Hvor ville det være vidunderligt hvis enhver undersøgelse der blev lavet kunne afklare dette forhold, men det er bare virkeligt virkeligt svært, især i denne type studier. Det gør dog ikke studiet mindre interessant, korrelationen alene er da værd at arbejde videre med. Måske en dag så at det leder til det store held (der som udgangspunkt er betinget af dygtighed og flid) at en eventuel kausalitet afdækkes.. Sådan er videnskab, små skridt, nogle gange meget små, det er vedholdenheden som gør os klogere!

God onsdag

Sune

4
13. marts 2013 kl. 18:38

Hej.

A. PAS PÅ MED KONKLUSIONER:

Den nævnte undersøgelser er vist af den type, hvor man skal passe på med at komme med visse konklusioner. Dette er Bent Andersen også inde på. Derfor tager jeg afstand fra overskriften og dele af indholdet i Ingeniørens artikel.

B. ASPARTAM:

Flere LIGHT-sodavand indeholder det kunstige sødestof aspartam. Dette stof findes også i andre produkter.

EFSA - European Food Safety Authority, som vist er en del af EU, vil komme med en ny rapport om aspartam i maj 2013. Det bliver enormt spændende at læse rapportens konklusion.

Linket er: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/120807a.htm

Hvis aspartam frifindes, vil jeg alligevel nøjes med under 1 liter kunstig sødet cola om dagen. Jeg har nemlig set en lang film, som er stærkt kritisk overfor aspartam.

C. KOMBISØDET SODAVAND:

Førend jeg fik konstateret sukkersyge diabetes type 2 for ca. 2 år siden, bestilte jeg altid kombisødet sodavand på pizzeriaer og restauranter.

Sådan en sodavand bestod af 50 % sukkersødet sodavand og 50 % kunstig sødet sodavand. Derved opnåede jeg 2 ting. Dels var der kun halvt så meget sukker som i en almindelig sukkersødet sodavand. Dels indeholdet den kun halvt så mange kunstige sødestoffer som i en kunstig sødet sodavand.

D. PLANTEN STEVIA:

Måske kan sødestoffet eller sødestofferne fra planten Stevia bruges i nogle sodavand. Det kan dog have en bismag.

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen Projekt Smørhul (og Projekt Trafiksikkerhed)

3
13. marts 2013 kl. 18:37

Kære Bent! Du må endelig fortælle Center for Føtal Programmering og Statens Seruminstitut om din opdagelse af sammenhængen mellem association/sammenhæng og kausalitet. Det er ekstremt dygtige forskere og de vil være vildt begejstrede for din opdagelse!

2
13. marts 2013 kl. 17:21

Jeg har smag light-sodavand og jeg ved ikke hvordan de kan drikke noget så giftigt sødt.

1
13. marts 2013 kl. 15:18

Kære ing.dk:

Kan i ikke snart lære at skelne mellem association/sammenhæng og kausalitet? Jeg er sikker på at en videnskabsmand gerne ville holde et foredrag om denne fælde for jer.

I den aktuelle undersøgelse er der ingen kausalitet påvist, det er som regel næsten umuligt i epidemiologiske undersøgelser.

Min egen forklaring på det påviste fænomen er nærmere at gravide med fokus på vægten også holder igen med andre ting, f.eks. fedt i maden. Og en fedtfattig kost er absolut ikke sundt for et foster.

MvH,

Bent.