Sammen med eksperter gennemgår og analyserer vi i dag udfordringer og løsninger ved den kommende elektrificering af industrien. Det sker klokken 11 til 12. Det er gratis, og du kan tilmelde dig HER. Briefingen kan også efterfølgende ses on demand.
Gas er i den grad kommet øverst på dagsordenen, og alle er i gang med at finde løsninger.
»For to måneder siden sad mange beslutningstagere og talte på knapper, om de skulle investere,« siger administrerende direktør Søren Eriksen fra konsulentvirksomheden Viegand Maagøe, der gennem flere år har arbejdet med udfordringerne i projektet 'Elektrificering af Fødevareindustrien' .
»Her er elektrificering det oplagte svar, da det er en relativt sikker forsyningskilde, der er på vej til at blive klimaneutral.«
To tredjedele af den energi, danske fødevarevirksomheder bruger til opvarmning af processer til f.eks. vand og damp, kommer fra kul, olie og gas. Ved at skifte de fossile energikilder ud med el, kan CO2-udslippet reduceres med op til 850.000 ton om året i danske fødevareproduktion. Og ikke mindst - gøre os uafhængig af russisk gas.
Det er ikke lige nemt for alle typer fødeindustri at lukke for gassen og sætte strøm til produktionen. Det handler som hovedregel om temperaturer. Taler vi om øl, skal malten filtreres til urt og koges i en time. Det er ligetil. Det bliver straks vanskeligere, når vi taler om tegl eller cement, der kræver 1.500 graders varme.
Når vi brygger øl
Hos Royal Unibrews bryggeri i Faxe har man valgt at indføre en ekstra varmegenvindingsveksler i ølbrygningsprocessen. Dermed bliver det muligt at reducere gasforbruget med 31 procent, fortæller produktionschef i Royal Unibrew, Jens Erik Klemmensen, som også kigger på andre alternativer til naturgas.
»Vi undersøger også, om vi skal ud og købe biogas, eller om vi skal satse på flere varmepumper eller bruge elpatroner til produktion af hedtvand eller noget helt tredje. Lige nu er vi i gang med at gennemgå vores processer med udstyrsleverandører for at finde de bedste løsninger.«
Når vi bager brød
Taler vi om brødbagning, skal temperaturen op omkring de 200 grader i de lange tunnelovne.
Hos bageriet Schulstad udgør gas to tredjedele af energiforbruget, og man har derfor længe gået og overvejet, om virksomhedens otte gasfyrede ovne skulle udskiftes med el, fortæller driftschef Claus Loft.
»Vi holdt dog lidt igen med de konkrete planer, da flere af vores ovne var relativt nye. Men så kom krigen i Ukraine, og gaspriserne rasede i vejret. Nye beregninger viste, at vi nu næsten kunne halvere tilbagebetalingstiden, og så kom der skub i planerne.«
Den generelle anbefaling fra Søren Eriksen fra konsulentvirksomheden Viegand Maagøe er ikke, at virksomhederne skal vente med at skifte til fra fossile brændstoffer til grønne.
»Selvom priserne for både el og gas er høje lige nu, så kunne nogen overveje at læne sig tilbage og vente på, at det på et tidspunkt når ned på et niveau, fra før krisen begyndte. Men det vil være en dårlig strategi.«
Energipriserne falder ikke
Fremskrivninger af gaspriserne, som er indarbejdet i beregningerne af tilbagebetalingstiderne, viser nemlig, at elprisen sandsynligvis vil stabilisere sig på et niveau lidt over det, vi kender i dag.
»Gaspriserne kommer temmelig sikkert til også på lang sigt at ligge væsentlig over, hvad vi oplevede før, Rusland invaderede Ukraine,« forudser Søren Eriksen.
- Fridolin Müller fra konsulentvirksomheden Viegand Maagøe gennemgår de vigtigste strategier og løsninger på elektrificeringen online i Ingeniørens briefing 'Sådan flytter vi industrien fra russisk gas til el' tirsdag den 7. juni klokken 11.00.*
Det sker sammen med Brian Elmegaard, professor ved DTU mekanik. Deltagelse er gratis, og alle interesserede kan tilmelde sig HER.
Hør Bjørn Godske forklare mere om, hvordan vi skal få gang i elektrificeringen i dette indslag fra Ingeniørens podcast Transformator
