Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Lift-off: Artemis-missionen er langt om længe på 25 dages rejse om Månen

PLUS.
På få minutter brugte SLS-raketten 2,76 mio. liter brint og ilt til at sende Orion mod månen - og dertil kommer brændstoffet i de to 54 meter lange sideboosters. Illustration: Nasa

Klokken 07.47 tændte Nasas SLS-raket endelig for sine motorer, og løftede sig fra Jorden for at forsvinde ud mod nattehimlen på sin lange rejse mod Månen.

Den 98 meter høje SLS-raket bragede afsted på en fejlfri flyvning, smed sine sideboosters, slukkede hovedmotorerne og sendte Orion-kapslen afsted med udfoldede solpaneler.

Opsendelsen er en enorm lettelse for Nasa, der har været ramt af gentagne forsinkelser over de sidste år, måneder, dage og minutter.

Især lækager af brint under påfyldning af raketten har været et stort problem. Samme problem truede også med at stoppe opsendelsen i dag.

Nasa måtte sende det såkaldte ‘røde team’ ud til affyringsrampen for at fikse en utæt ventil.

Men i modsætning til tidligere brintlækager, så lykkedes det at fikse problemet, der dog blev afløst af et nyt problem:

Pludselig var der problemer med signalet fra den radarstation, der er afgørende for at tracke raketten og give signal om at sprænge den i stykker, hvis den bevæger sig ud af kurs.

Det problem viste sig at være et defekt ethernet-stik, som blev skiftet, og langt om længe kunne alle i Nasa-teamet give grønt lys for en opsendelse.

Over de næste 25 dage vil Orion være i rummet, og undervejs vil fartøjet udføre en lang række videnskabelige eksperimenter, der omfatter udsendelsen af en række mindre satellitter.

Ingeniøren har samlet alle artikler og video om missionen på fokussiden, Månerejsen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det problem viste sig at være et defekt ethernet-stik, som blev skiftet, og langt om længe kunne alle i Nasa-teamet give grønt lys for en opsendelse.

Det har altid slået mig at der er så stort et misforhold imellem prisen på stikket og værdien af trafikken.

Og det undrer slet ikke nogen, hvis man ikke for kasseret kabler med defekte stik i tide!

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten