LiFi nærmer sig: Snart kan mobiltelefonen sende data med lys
En art digital morsekode. Sådan kan man beskrive Lifi-teknologien, som så dagens lys for otte år siden. Nu melder engelske PureLifi, at de har et mobilt modem klar til smartphones, som kan sende data med en gigabit i sekundet udelukkende med LED-dioder.
Begrebet LiFi blev første gang introduceret af professor Harald Haas fra University of Edinburgh tilbage i 2011. Han er også medstifter af virksomheden PureLifi, som nu er klar med de første kommercielle Lifi-komponent til mobiltelefoner.
Mens Wifi fungerer ved at der sendes data med radiobølger, så fungerer Light Fidelity(LiFi) ved at sende data trådløst via lys.
Det sker ved at en LED-belysning slås til og fra så hurtigt, at det ikke kan ses hos det menneskelige øje. I den anden ende modtages lyssignalet, der så konverteres til elektriske impulser. LED-pærerne kommunikerer altså ved at blinke til hinanden.
Læs også: Fremtidens computere skal blinke til hinanden
Benytter uopdyrket spektrum
Mobilproducenter kan nu integrere nye optiske komponenter ind i mobiltelefoner, så de kan bruge Lifi til at sende data. Ifølge PureLifis administrende direktør Alistair Banham, er teknologien nu klar til forbrugerne.
»Økosystemet råber på mere spektrum, og ny trådløs teknologi der kan håndtere den globale appetit på mere båndbredde og digital innovation. Mobilproducenter har behov for ny teknologi for at blive klar til 5G og differentiere sig i konkurrencen,« siger Alistair Banham i en pressemeddelelse.
Ifølge Purelifi er der nemlig omkring 10.000 gange så meget plads i spektret for synligt lys, som der er i spektret for radiobølger, som benyttes til wifi.
Det nye gigabit-modem bliver vist frem på verdens største mobilmesse, MWC i Barcelona 25-28. februar.
Læs også: Infrarødt internet på vej med svimlende hastigheder
Kan ikke gå gennem bukselommen
Lifi er dog ikke en direkte konkurrent til det langt mere udbredte wifi. Eksempelvis kræves visuel kontakt mellem de to LED-dioder, og da lys ikke kan vandre gennem vægge, eller sågar bukselommer, kan forbindelsen kun etableres, hvis der er visuel kontakt mellem de to enheder, der skal sendes data frem og tilbage imellem.
LED-producenten Philips har i dag også et Lifi-system, hvor man kan bruge bestemte LED-belysninger som router. Philips har tidligere fortalt, at systemet også kan bruges til indendørs navigation, da en central server kender placeringen af alle lamper.
Lamperne vil dermed kunne bruges til at vise medarbejdere til nærmeste ledige mødelokale, finde vej eller lignende.
Selvom Lifi har mange begrænsninger i forhold til wifi, så kan det også have fordele, og bliver eksempelvis brugt i industrielle miljøer, hvor pålideligheden er vigtigt af sikkerhedshensyn, og wifi derfor er valgt fra af frygt for udfald.
Fordi lys ikke bevæger sig igennem mure og vægge, kan lifi også have en sikkerhedsfordel, da det er umuligt at opsnuse datatrafikken, med mindre man fysisk befinder sig i samme lokale som Lifi-routerne.
Læs også: Kontorlamper kommunikerer med mobiltelefoner ved at blinke
International standard på vej
Sidste år præsentere Purelifi en usb-dongle som Lifi-modem, og nu er tiden altså kommet til et endnu mindre modem, der kan bygges ind i mobiltelefoner. Om der reelt er nogen mobilproducenter, der arbejder med at integrere Lifi i deres mobiltelefoner er dog uvist.
Så hvis man gerne vil sende video og billeder med lyset fra sin mobiltelefon til sit tv eller bærbare computer, så må man nok også bevæbne sig med tålmodighed.
Purelifi forventer, at en international standard for lyskommunikation først er klar i 2021. Indtil videre arbejdes der på at lave en lysstandard, der læner sig op ad den anerkendte Wi-Fi standard IEEE 802.11.
Derfor havde professor på DTU Fotonik Lars Dittmann ret, da han i 2015 vurderede at Lifi ikke var en færdigudviklet teknologi.
»Men det er nok tidligst inden for en tre- til femårig horisont,« sagde han dengang.
