Lidar afdækker by på størrelse med Manhattan

26. februar 2018 kl. 05:177
Lidar afdækker by på størrelse med Manhattan
Et af nabolagene i den forhistoriske by Angamuco afdækket ved hjælp af lidar. Illustration: Chris Fischer.
En revolution finder sted i arkæologiens verden takket være kombinationen af billedbehandling og lidar-scanninger. Men teknologierne åbner også for misbrug.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis udviklingen fortsætter med samme hastighed, bør historiebøgerne snart opdateres.

For i flere lande, bl.a. Danmark, Tyskland, Mexico og Guatemala, afdækker arkæologer spor, som forandrer antagelserne om vores forfædres gøren og laden.

Og der er vel at mærke tale om spor, der hverken har fordret ømme knæ efter måneders nøjsomt graveri eller machetesving igennem en nærmest uigennemtrængelig jungle.

Arkæologerne har haft gavn af computerbaserede billedanalyser og kortlægninger fra luften med lidar-teknologi (light detection and ranging).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Kvantespring inden for sensorteknologi er en gave til gravrøvere

Illustration: MI Grafik.

Lidar-revolution

Lidarer er en essentiel del af udviklingen af selvkørende biler og autonome robotter.
En lidar fungerer ved at udsende laserlys og registrere tiden på refleksionerne. Jo kortere tid det tager, før refleksionerne opfanges af sensoren, desto nærmere er objektet. Doppler-forskydning på de returnerede lydbølger kan også bruges til at afgøre, om objektet er i bevægelse, og hvilken vej det bevæger sig
1: Lidar-sensorer på nippet til endeligt gennembrud
2: Knaphed på sensorer forsinker fremtidens biler
3: Sensorteknologi gavner gravrøvere
4: Lidar er dronernes næste tek-tigerspring
5. Google vs. Uber handler om lidarer
6. Lidar-troldmand lover 40 x kraftigere lidar
7. Google Vs. Uber kræver første offer
8. Lidar-ingeniør forrådte Google
9.Øreringe afslører sikkerhedshul hos Google
10.Tek-slagsmål slutter overraskende fredeligt
11. Fem lektioner fra Google vs. Uber

Den teknik har især vist sig nyttig i tætbevoksede områder, hvor vegetationen har været for kraftig. For luftfotos kombineret med lidar lader forskerne se under alle gevækster, der har vokset sig hen over fortiden.

»Vi spenderede mere end 1 millioner dollars i løbet af 15 år på at kortlægge 52 kvadratkilometer af Mirador-bassinet med sofistikerede Total-Station laser-kortlægningssystemer. Med lidar formåede vi i løbet af 38 timers flyvning at overgå den indsamling af data,« siger Richard D. Hansen, arkæolog og lektor i antropologi ved Utah University til Ars Technica.

I denne måned har brugen af overflyvninger med lidar hjulpet arkæologer med først at afdække en forhistorisk maya-by midt i Guatemalas jungle og dernæst omfanget af en anden forhistorisk by beliggende i Vestmexico kaldet Angamuco.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et omfang så stort at arkæologerne forventede, at det ville kræve ti års udgravninger. Men nu kan de præcist fastslå, hvor stor en by Angamuco var i sin glansperiode.

»Hvis man finder lommeregneren frem og lægger alle data sammen, så når vi op på 40.000 bygningsværker – altså nogenlunde samme antal som på øen Manhattan,« sagde Chris Fischer, arkæolog fra Colarado State University på en konference denne uge hos the American Association for the Advancement of Science.

Grundprincippet i brugen af lidar til luftbårne laserscannningsmetoder. Med efterfølgende billedbehandling kan vegetation fjernes, så man så at sige kan se igennem skove og anden beplantning. Illustration: Vermont Center for Geographic Information - Vermont.gov.

Brugen af luftfotos i forbindelse med arkæologi er dog ingen nyhed. Den tog for alvor fart for omkring 65 år siden. Men brugen af lidarer er banebrydende, dels fordi de muliggør kortlægningen af enorme områder, som tidligere var uden for rækkevidde, dels fordi de forbedrer detaljeringsgraden, så områder, som ellers har været undersøgt fra ende til anden, viser sig at indeholde hidtil usete ting. For eksempel geometriske formationer, der røber strukturer under jorden.

Detaljeringsgraden er 100 gange bedre

Detaljeringsgraden med laserteknologien fra lidarer er omkring 100 gange bedre end med hidtidige metoder. Læg dertil, at med billedbehandling kan en lidar også være med til at afsløre strukturer fire meter under overfladen.

Herhjemme var Holstebro Museum de første til at anvende lidar-teknologi til luftarkæologi. Det skete i et fireårigt projekt fra 2009-2013. Lidar-teknologien afdækkede, at skovområderne og hederne er en skattekiste af uopdagede arkæologiske fund, fordi de ikke på samme måde som de fleste marker har været opdyrkede.

Læs også: Før var en lysfølsom sensor stor som en elkoger - nu kan den sidde på spidsen af robottens finger

Lidar-producenter såsom Velodyne Lidar, Osram Opto og Quanergy melder alle om heftige prisfald på grund af forbedret teknologi inden for halvanden til tre år. Samtidig skrumper størrelsen på en lidar også, hvilket kan lette og billiggøre overflyvninger med eksempelvis droner frem for med fly.

På den vis er der altså udsigt til, at brugen af lidarer bliver revolutioneret og går fra at være specialisters udsøgte grej til at blive hvermands eje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Lidar-sensorer på nippet til endeligt gennembrud

Søren Michael Sindbæk, professor i middelalder- og renæssancearkæologi på Aarhus Universitet, har selv haft gavn af lidarer til at opdage en borgring nær Køge.

Prisfald åbner op for forsknings-frontier

Han vurderer, at bedre og billigere lidar-teknologi nok har en begrænset betydning i Danmark på grund af den omfattende nationale kortlægning, og fordi vores mange landbrugslandskaber alligevel har udlignet de fleste jordanlæg fra vores forfædre. Helt anderledes stort tror han perspektivet ser ud uden for vores grænser.

»I de fleste andre lande, og især uden for Europa, hvor enorme områder er så at sige uden arkæologisk kortlægning, vil det være et kvantespring, som givetvis vil skabe en ny slags forsknings-frontier,« pointerede Søren Michael Sindbæk over for Ingeniøren i marts sidste år.

Men ligesom med al anden teknologi åbner muligheden også op for misbrug.

Læs også: Knaphed på sensorer forsinker fremtidens biler

»Meget afhænger af, hvordan adgangen bliver til disse data. Mange steder i verden kan det blive et kapløb med professionelle plyndringshold, der kan få glimrende skattekort at gå efter i stort set uforstyrrede egne,« sagde Søren Michael Sindbæk sidste år.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
7. marts 2018 kl. 18:33

skader vel øjne på alle som opholder sig i området

Det er korrekt. Man har tilsvarende erfaringer fra Californien, hvor Google over de seneste år har kørt flere millioner kilometer i deres selvkørende forsøgsbiler, som er udstyret med lidar.

Da disse biler primært kører i tæt befolkede områder, har en meget stor del af befolkningen været udsat for de farlige stråler fra lidaren. Den seneste opgørelse viser, at 46% af den californiske befolkning helt har mistet synet, og andre 28% har fået varige øjenskader.

Efterhånden som selvkørende biler bliver mere udbredte blandt almindelige bilejere over hele verden, forventes problemet at blive selvforstærkende. Jo flere personer, der mister synet på grund af lidaren, jo flere vil anskaffe sig en selvkørende bil, så de stadig kan få dækket deres transportbehov. Og derved vil endnu flere blive eksponeret for de farlige stråler.

Så hvis du har nogle penge, du vil investere i et eller andet, så glem alt om Bitcoin eller vindmøller. Sæt pengene i firmaer, der fremstiller solbriller eller hvide stokke. Det er der, fremtiden ligger.

Det er egentlig utroligt, at ingen danske aviser har bragt historien endnu. Man kunne næsten tro, at det hele er noget, jeg finder på.

P.S. Jeg er en af dem, der har givet dig en nedadvendt tommelfinger. Jeg har ingen intentioner om at redegøre for årsagen.

6
7. marts 2018 kl. 13:13

skader vel øjne på alle som opholder sig i området

Ja helt sikkert. Der er rapporter om, at aberne falder ned fra alle træerne i området. Det drysser nærmest ned med aber, fordi de ikke kan se at ramme grenene. Og mange dyr i området er observeret med stor buler i panden fordi de går i træerne hele tiden.

Nej, det har man selvfølgelig sikret sig inden man går i gang.

5
7. marts 2018 kl. 12:28

skader vel øjne på alle som opholder sig i området

Om laser skader afhænger ubelukkende af effekten, der koncentreres i laserstrålen.

Lidar behøver hverken en effekt, der kan skære i stålplader eller skade øjne.

Effekten skal blot være stor nok til at receiveren kan se og genkende lyssignaturen.

4
7. marts 2018 kl. 11:40

kalssisk altid nogen der giver en minus helt uden grund

3
7. marts 2018 kl. 10:06

skader vel øjne på alle som opholder sig i området

2
26. februar 2018 kl. 08:53

Hvordan klarer LIDAR at se gennem trækroner?

Med mange gentagne målinger, vil noget lys ramme forbi vegetationen og kunne give refleksioner fra lavere løv eller skovbunden. Så er det et spørgsmål om nok målinger og filtrering for at få den underliggende skovbunds konturer frem.

De fleste gode LiDAR-systemer har mulighed for at detektere flere toppe i returintensiteten, hvilket gør det noget nemmere at se bort fra de første refleksioner givet af transparente materialer eller de pseudo-transparente forhindringer, som vegetationen, der skygger for skovbunden.

Det er et større problem at få dronens position og attitude præcis nok til at de enkelte LiDAR-afstandsmålinger kan refereres til geografiske punkter, og lave sammenhængende punktskyer.

1
26. februar 2018 kl. 08:23

Hvordan klarer LIDAR at se gennem trækroner?