LHC skal studere Universets skabelse med blyioner
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

LHC skal studere Universets skabelse med blyioner

Cern er ved at gøre klar til skiftedag. I slutningen af næste uge vil de sidste protoner forlade kæmpeacceleratoren LHC for denne omgang, da ringen skal gøres klar til at blive fyldt med blyioner.

Omstillingsfasen vil tage en god uges tid, men omkring 11. november skulle der gerne cirkulere blyioner i LHC. Ved sammenstød mellem blyioner under høj energi frigives de indre bestanddele af protoner og neutroner, som ellers er umulige af skille ad på grund af den stærke kernekraft.

Derved bliver forskerne i stand til at studere den kvark-gluon suppe, som var hele Universets tilstand et ultrakort øjeblik umiddelbart efter Big Bang.

En del af indmaden i den 10.000 ton tunge detektor, der er bygget for at studere forsøgene med blyioner. En del af Alice er bygget af forskere og teknikere fra Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet.

Eksperimenterne ved Cern vil minde om de forsøg, som tidligere er udført ved RHIC-acceleratoren ved Brookhaven National Laboratory i nærheden af New York. Her er eksperimenterne udført med guldioner.

Den ene af Cerns fire store detektorer, Alice (A Large Ion Collider Experiment), er bygget netop med øje for at studere dette fænomen. En del af den 10.000 ton tunge detektor er designet og bygget af forskere og teknikere fra Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet.

Med LHC og Alice får forskerne mulighed for at komme endnu nærmere en forståelse af fysikken ved Universets begyndelse, end det var muligt med RHIC.

Protoner kommer igen i februar

Forsøgene med blyioner varer fire uger og slutter i begyndelsen af december.

Herefter bliver der et teknisk stop, indtil LHC kører igen i februar 2011, hvor protonerne kommer tilbage i ringen. Den næste periode med blyioner er foreløbig fastsat til slutningen af 2011.

Når den er overstået, skal LHC udsættes for en større ombygning, der vil kun øge protonenergien fra de nuværende 3,5 teraelektrovolt først til 6,5 TeV i 2013 og sidenhen 7 TeV, som det dog nok vil tage et stykke tid at nå op på.

Årets mål er nået

Ved afslutningen af perioden med protoner lykkedes det Cern at opnå en luminositet, dvs. antal protonsammenstød pr. kvadratcentimeter og pr. sekund, på 1,01 x 10^32.

Det er hundrede gange mindre end det, som LHC er designet til, men dog 10.000 gange højere end den luminositet, man havde i april.

Cerns generaldirektør Rolf Heuer oplyser, at en luminositet på 10^32 præcist var det mål, som Cern satte sig at opnå i år, da acceleratoren for alvor tog fat på fysikeksperimenterne i marts.

Det er den akkumulerede luminositet, der afgør, om man ud fra de mange data, der opsamles, med sikkerhed kan udtale sig om, man har reelle fysiske observationer, man kan fæste lid til - og ikke blot har set tilfældige hændelser.

LHC er designet til at kunne have 2808 protonbundter pr. beam. I år har man kun kørt med op til 248 protonbundter pr. beam.

For at opnå den ønskede datamængde i 2011, vil man til næste år forøge antallet af protonbundter med henblik på at få en datamængde på en invers femtobarn - for at blive i partikelfysikerne terminologi. En invers femtobarn svarer til 10^39 partikelkollisioner pr. kvadratcentimeter.

"Men det er næste års opgave, lige nu glæder vi os over, at årets mål blev opnået," skriver Rolf Heuer i en pressemeddelelse fra Cern.