Let’s party! DTU-workshop holder festivalen i gang med hjemmebyggede pulserende lamper

Victor D. Bertelsen, Christoffer Thomsen og Mads Dalum Hesseldahl udgør Team Glød og har haft travlt i værkstedet med at få tingene gjort klar til workshoppen. Illustration: Hanne Kokkegård

Ingen Roskilde Festival uden en række workshops, hvor festivalgæster kan lære at bygge deres eget festivalgear som møbler, solcelleopladere og meget andet i bedste gør det selv-stil – med erfarne hjælpere og adgang til både traditionelt værktøj og ny teknologi som laserskærere.

En af aktiviteterne står tre studerende fra Design og Innovation på DTU for. De har hen over foråret udviklet en lanterne – en pulserende LED-lampe, som festivalgæsterne selv kan bygge på kort tid – helt gratis.

»Roskilde Festival mangler lys på teltpladserne. Vores lampe kan både bruges, når man vil fortsætte festen hjemme på teltpladsen, og når man bare mangler lys til at finde rundt,« forklarer folkene bag, der kalder sig 'Team Glød'.

Mørk teltplads med feststemning

På Roskilde Festival er der ingen sengetid. Folk kommer og går i løbet af aftenen og natten, og festen flytter ofte hjem i teltlejren, hvor vennerne samles, uagtet at musikken stadig spiller på selve festivalpladsen.

Men selv om sommernatten kaldes lys, bliver der mørkt på teltpladsen, hvor man hurtigt falder over barduner, pløkker og affald. Og det er der, hvor lampen Glød kommer til sin ret, mener DTU-folkene.

Plastdunk med indbygget elektronik

Glød består ved første øjekast af en plastdunk (doneret af Novo Nordisk), et korklåg og en kernelæder-rem til at bære lampen rundt i.

Læs også: Roskilde-madbod benytter elbil som powerbank

Under låget på en slags inderlåg finder man to knapper, hvormed man kan vælge mellem to indstillinger: partymode (hvor lampen lyser i takt med musikken og løbende skifter farve), eller casual lighting-mode (hvor lampen lyser hvidt og kan bruges som en egentlig lanterne.)

Under inderlåget befinder der sig en masse teknologi på ingen plads.

Teknologien indeholder et PCB-kort og en resistor, 16 små LED'er (i LED-striber), der bruger minimal energi og pulserer i hele farvespektret alt efter det beat, der bliver spillet ved siden af den.

Mikrofon lytter til musikken

Impulserne får lampen via en mikrofon, der lytter til musikken, og et arduino-board (en lille computer), der oversætter lydene til farver. Jo højere lyden er, des kraftigere er farven og desto hyppigere skifter lampen farve. Team Glød har selv skrevet koden til computeren og uploadet den.

Læs også: Hvordan pakker man bedst en parkeringsplads på Roskilde?

Nogle komponenter – blandt andet PCB-kortet - er blevet fremstillet i Kina.

Når lampen er færdigbygget, skal folk bare selv sørge for en powerbank som strømkilde, der tilsluttes via et USB-stik og gemmes under korklåget.

Folk føler, de leger med elektronik

»Det hele samles som moduler. Der er ikke noget, der skal loddes, men man får alligevel følelsen af, at man har rodet med elektronik, fordi man får de rå komponenter i hånden og skal samle lampen selv,« siger Team Glød.

»Udfordringen har især været at opskalere fra lamper, der er nemme at lave på hobbyplan, til at få lavet 125 af dem med lodning og kode, så folk hurtigt selv kan producere dem.«

Design folk tager med

Nu går de studerende som nævnt på Design og Innovation, og det har været vigtigt for dem, at lampen ud over at fungere og være praktisk også ser så smart ud, at folk vil tage den med hjem og bruge den på stranden eller i haven.

Læs også: Roskilde-app vil forudsige fremtiden med brugernes data

At dømme ud fra interessen på den første workshop i mandags har de studerende ramt beatet, for der var rift om lamperne:

»Folk stod i kø i op til to timer for at komme til, selv om det var dårligt vejr.«

Herunder kan du se Team Gløds eget indslag om tankerne bag Glød-lampen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

En app på telefonen med en stor knap, når du trykker på knappen blinker din lampe, eventuelt i de farver du har programmeret, lidt ligesom når du låser din bil op og katastrofeblink aktiveres. Det ville gøre det nemmere at finde hjem en mørk morgen med duggede øjne. Hvis I bruger min ide må I meget gerne sende mig en af dem - tak

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten