Let forhøjet blodsukker giver hjertesygdomme

Det er ikke kun diabetikere, der med for højt blodsukker over længere tid risikerer at få hjerte-kar-sygdomme. Ifølge ny forskning fra Københavns Universitet er for meget sukker i blodet også årsag til, at ellers raske personer bliver ramt af hjerte-kar-sygdomme.

Undersøgelsen viser, at der kun skal en let forhøjet blodsukkerværdi over længere tid til, for at risikoen bliver markant større, og det overrasker forskerne.

Hidtil har man vidst, at diabetikere og personer med forhøjet kolesterol har større risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, men den nye undersøgelse, der har gjort det muligt at se isoleret på sukkerets effekt, viser, at sukker alene har en negativ effekt, og at det kun kræver en let forhøjet blodsukkerværdi.

Som fastende har raske personer normalt en blodsukkerværdi under seks millimol glukose pr. liter blod. I undersøgelsen, der involverer data fra 80.000 personer, kan forskerne se, at en blodsukkerværdi på bare en millimol over det normale niveau gennem flere år øger risikoen for en blodprop i hjertet med hele 69 procent.

Så lidt skal der til

Blodsukkerværdien er dels bestemt af, hvad man spiser, og dels af, hvor meget motion man dyrker. Marianne Benn, der er overlæge på Gentofte Hospital og ekstern lektor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, forklarer, at når man giver folk en standardmængde af sukker på 75 gram, vil blodsukkeret stige omkring et til halvandet millimol i løbet af en halv til en hel time.

Herefter vil det begynde at falde igen, men hvis man hver anden time spiser noget, der svarer til den sukkermængde, vil blodsukkeret konstant ligge halvanden millimol over det normale niveau, medmindre man motionerer rigtig meget samtidig.

»Hvis man har fået for vane at spise konstant, hvor man først spiser morgenmad, så spiser et stykke frugt eller slik om formiddagen, hvorefter man når til frokost og en snack eller sodavand om eftermiddagen, derefter får aftensmad og noget igen foran fjernsynet om aftenen - så kommer man til at ligge en smule for højt konstant,« forklarer Marianne Benn til ing.dk.

Således har omkring 40 procent af befolkningen generelt en for høj blodsukkerværdi og dermed en forhøjet risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, der afhænger af, hvor meget forhøjet deres blodsukkerværdi er, siger hun.

Forskerne formoder, at den mekanisme, der ligger til grund for sammenhængen mellem sukker og hjerte-kar-sygdomme, er at sukkeret enten gør karvæggen mere utæt eller modificerer kolesterolet, sådan at det nemmere kan komme ud gennem karvæggen og forårsage åreforkalkning.

Forskerne har kombineret dataene fra de 80.000 personer i undersøgelsen med genetiske analyser for på den måde at kunne rense sammenhængen mellem forhøjet blodsukker og hjerte-kar-sygdomme for, om forsøgspersonerne også er overvægtige eller har forhøjet kolesteroltal, der også øger risikoen for hjertesygdomme, og som tit følges ad med forhøjet blodsukker.

Dokumentation

Link til offentliggørelse i Journal of the American College of Cardiology

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så med andre ord, så er det skidt at spise lidt hele tiden, som man ellers har opfattet som sundt i mange år?

Er det så ok at spise et stort måltid og næsten faste resten af dagen?

Jeg synes snart at alt er godt og alt er skidt.

Jeg tror bare jeg har tænkt mig at spise når jeg er sulten og dø i fred...

 • 0
 • 0

nogle mennesker er genetisk disponeret til at udvikle hjerte-kar-sygdomme har de også "renset" dem fra? Og hvis det kun drejer sig om sukker og ikke kulhydrater gennerelt, lyder det mærkeligt at 40% af befolkningen indtager >75g sukker hver anden time...

 • 0
 • 0

Og hvis det kun drejer sig om sukker og ikke kulhydrater gennerelt, lyder det mærkeligt at 40% af befolkningen indtager >75g sukker hver anden time...

Det drejer sig om glukose, og det dannes fra alle kulhydrater, særlig sukker og stivelse.

Bent.

 • 0
 • 0

Mange smaa maaltider stammer hoejst sandsynligt fra bodybuildere og der er ikke rigtig noget forskning der bakker det op. Men hvis man er en kaempestor bodybuilder er det smart da det ellers er svaert at faa nok mad ned.

 • 0
 • 0

Spise mere protein, som mellemmåltider- bønner, magert kød og sådan noget. Kulhydrat er ikke lig med sukkerarter, medmindre man æder kiks og slik hele tiden. Groft brød med lidt fedtstof, er fx godt med tomat, roastbeef eller røgeost (fås økologisk fedt- og saltfattigt).

2 kilo fugt svarer til 75g fyldt chokolade, og frugt er også meloner (højt kaliumindhold), så det er faktisk godt at spise, hvis man fx har forhøjet blodtryk.

Jeg har haft det med blodtrykket, og jeg spiste- som jeg aldrig har spist- og godt! Det var altså ikke bare skabet smør og bart brød! Det var bananer (kalium), bønner- (chili con og sin carne, som salat med rå løg og dressing) mv, kød -bevares magert. Og masser af kulørte grønsager og frugt. Hvidløg og løg er godt.

Thise A38 med skivet jordbær/små æbletern og müesli til morgenmad. Thieses varer har den der gode "fede" smag- også når det er skummetmælk.

Hvis man ikke kan leve uden slik: Mørk chokolade med høj kakaoprocent. En is. Hvad man trænger til: Så er det, dét. I morgen kan man sagtens leve uden.

Man skal leve- og leve godt. Færdigmad myldrer med E-numre og salt. Lav selv pizza mm (meget kan fryses), og skær på saltet- men brug flere krydderier. Tomat (tilberedt) er godt med paprika og oregano. Kartoffelmos (grov)- er fin med paqstinak/persillerod og 2-3 gulerødder, salt peber, paprika, smør, mælk og salt. Hertil hakket persille- og bacon m. løg- eller milionbøf (med 1 laurbærblad). Kålretter er også gode. Kogt kål- tilsættet 1 tsk fennikel- og evt 1 tsk kommen. Fennikel tager kållugten.

Hele peberkon i gryderetter- smager ikke stærkt. Men man får sådan en lille smagseksplosion, dog er 6-10 peberkorn nok- for det meste.

Nu er det jordbærsæson- så sådan en bakke skivet i en liter eller to Thise Koldskål- er en guderet!

Mvh Tine- der ikke har spist sukker i de sidste 10 år

 • 0
 • 0

Jeg mener, jeg ikke har brugt sukker i kaffe/te og den slags. Sucrose.

Ikke at jeg tror, kunstige sødemidler er bedre, jeg ved, jeg bliver sulten af aspartam i sodavand.

Men jeg drikker næsten aldrig søde drikke. Eller spiser kage, kage får mit blodsukker op, så jeg bliver dårligt tilpas. Mvh Tine

 • 0
 • 0

Så med andre ord, så er det skidt at spise lidt hele tiden, som man ellers har opfattet som sundt i mange år?

Er det så ok at spise et stort måltid og næsten faste resten af dagen?

Jeg synes snart at alt er godt og alt er skidt.

Jeg tror bare jeg har tænkt mig at spise når jeg er sulten og dø i fred...

Meget tyder på at periodisk faste kan give en del eller alle fordelene ved kalorierestriktion, så det er skam en udemærket ide. Det er ret nemt at træne sig op til at faste 18 timer i døgnet, eller endda hvert andet døgn. Ændringer kommer hurtigt og man oplever ofte at man har det bedre på faste dagen.

 • 0
 • 0

Cell Press. (2016, September 8). Feed a virus, starve a bacterial infection?. ScienceDaily: Citat: "... Mice with bacterial infections that were fed died, while those with viral infections who were fed lived. ... The mice stopped eating, and they eventually recovered. But when the mice were force fed, they died. The researchers then broke the food down by component and found fatal reactions when the mice were given glucose, but not when they were fed proteins or fats. Giving mice the chemical 2-DG, which prevents glucose metabolism, was enough to rescue even mice who were fed glucose and allowed them to survive the infection. ..."

-

4. dec 2005, ing.dk: Sukker slukker stress.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten