Lempelser på vej i dansk forbud mod phthalater

Miljøstyrelsen erkender nu, at det danske phthalatforbud vil ramme markedet for blandt andet udendørsprodukter, computere, tv-apparater og andre elektronikprodukter særligt hårdt, når det træder endeligt i kraft 1. december 2013 og 1. december 2014 for elektronikprodukter.

»Vi agerede ud fra de høringssvar, vi fik,« siger funktionsleder i Miljøstyrelsens Kemikalieenhed Bent Horn Andersen, efter at detailhandlen i går skældte de nye regler ud, fordi det bliver umuligt for importørerne at få producenterne af elektronikken til at lave om på materialerne i produkterne.

Det vil med andre ord sige, at Danmark i yderste konsekvens bliver et computer- og tv-frit land, hvis der ikke findes phthalatfri produkter på markedet.

Læs også: Phthalat-forbud kan tvinge danskerne til at købe computere i udlandet

»Men nu ved vi mere om, hvordan det vil ramme,« siger Bent Horn Andersen.

Han fortæller, at det har været svært at få et overblik over, præcis hvilke produkter forbuddet ville ramme, fordi mange producenter og importører ikke har været interesserede i at flage op, at der er phthalater i deres produkter.

Derfor har de høringssvar, Miljøstyrelsen har modtaget, også været mangelfulde. Men nu prøver styrelsen altså endnu en gang at kortlægge, hvilke produkter der vil få særligt svære markedsbetingelser.

Regler skal ikke lægge markedet ned

I Danmark har myndighederne valgt at forbyde de fire phthalater DEHP, DBP, BBP og DIBP i forbindelse med import og salg af varer til indendørs brug og varer, hvor dele med indhold af disse stoffer kan komme i kontakt med hud eller slimhinder.

Som Ingeniøren noterede i går, vil forbuddet blandt andet betyde, at computere ikke må sælges på det danske marked, fordi elektronikken i dem indeholder phthalater.

Flere detailkæder har fået svar fra deres store leverandører om, at leverandørerne hellere vil vælge det danske marked fra end erstatte phthalaterne i produkterne med alternativer, som forbuddet kræver.

»Vi har heller nogen interesse i at lægge det danske marked ned, så vi arbejder på at finde nogle forslag til løsninger,« siger funktionslederen.

Derfor er miljøminister Ida Auken (SF) nu gået i dialog med især elektronikbranchen for at finde ud af, hvilke lempelser der kan flettes ind i bekendtgørelsen.

»Formålet med forbuddet er at beskytte forbrugerne mod skadelige stoffer, men jeg vil gerne have et overblik over mulige løsninger på det problem, som erhvervslivet påpeger,« sagde ministeren forleden til jp.dk.

Bent Horn Andersen mener, at det endnu er for tidligt at gætte på, hvilke løsninger man kunne nå frem til.