Lejre Kommune opgiver hurtigere internet- og mobildækning

Illustration: TDC

Skoler, plejehjem og forsyningsvirksomheder i Lejre Kommune skal ikke sætte næsen op efter en hurtigere bredbåndsdækning eller bedre mobilforbindelse.

Lejre Kommune har netop annulleret det teleudbud, som skulle styrke den digitale infrastruktur i den sjællandske kommune med omkring 27.000 indbyggere.

Udbuddet er annulleret, fordi det eneste tilbud kom fra TDC, og det tilbud lå to til tre gange over den pris, som kommunen havde forventninger om at skulle betale, når Moderniseringstyrelsens prisaftaler for teleydelser blev sammenlignet.

Sådan lyder det fra kommunaldirektøren i Lejre Kommune, Inger Marie Vynne, til KIT-magasinet.

»Vi modtog kun ét bud, som var væsentligt dyrere end forventet. Det kan således konstateres, at efterspørgsel af dækning ved indkøb til eget kommunalt behov ikke virker som et instrument for en kommune af vores størrelse, når der reelt ikke er konkurrence på den underliggende infrastruktur i kommunen,« siger Inger Marie Vynne til KIT-magasinet.

Lejre langt fra regeringens målsætning

I 2016, da kommunen satte kortlægningen af internethastigheder i gang, havde kommunen en dækningsgrad på 56 pct. med adgang til 100 Mbit/s ned og 30 Mbit/s op. I 2018 har 75 pct. af adresserne nu mulighed for at få disse hastigheder.

Ifølge Energistyrelsens opgørelse har hver fjerde ejendom i Lejre Kommune maksimalt 10 Mbit/s ned og 2 Mbit/s op. Det er den gruppe af ejendomme, markedet ikke når. Landsgennemsnittet er nu tæt på 90 pct. Lejre Kommune er dermed en af de kommuner, der ligger længst fra regeringens målsætning om i 2020 at have adgang til 100 Mbit/s ned og 30 Mbit/s op.

Alle Folketingets partier indgik et teleforlig tilbage i maj i år, som blandt andet forlængede den bredbåndspulje, der skal sikre bedre dækning i landområder. I 2018 øges puljen derudover til at uddele 100 mio. kr.

Læs også: Alle partier bag nyt teleforlig: Mere bredbåndspulje og røffel til kommuner

Det er telekonsulentfirmaet Netplan, der har lavet kortlægningen for Lejre Kommune, om hvilke hastigheder det er muligt at få på de enkelte adresser. Kommunen endte med et kort med røde prikker som udtryk for, at der var dårlig internetforbindelse på adressen, og grønne prikker på de adresser, hvor de tilgængelige internethastigheder var i orden.

Hensigten med udbuddet var at sikre bedre dækning i kommunen ved at efterspørge digital infrastruktur til de decentrale institutioner og så tilbyde virksomheder og private at kunne koble sig til på disse strækninger.

Kommunen var i dialog med en række teleoperatører inden udbuddet, som blev offentliggjort ved udgangen af 2017.

»Der er ingen konkurrence på den digitale infrastruktur i Lejre Kommune. Det blev besluttet politisk, at vi ikke ville give statsstøtte i forbindelse med udbuddet af vores egne kommunale adresser. Det blev begrundet i de dårlige erfaringer fra øvrige kommuner, som har forsøgt det samme. Vi lod teleselskaberne konkurrere på de dårligst dækkede adresser. Jo mere fiber vi kunne brede ud til de decentrale institutioner, som kommunen betalte for, desto bedre ville business casen være for teleselskaberne og for borgerne og virksomhederne. Men det havde vi ikke succes med,« siger udbudsjurist Simon Fischer, Lejre Kommune, til KIT-magasinet.

Læs også: Danskere skruer op for bredbåndet - men få udnytter de hurtigste hastigheder

Kræver ikke husleje for masteudstyr

I forbindelse med teleforliget sendte Folketinget en røffel til kommunerne for at opkræve alt for ublu priser af teleselskaber, der ønsker at leje plads til en basestation. Hos Lejre Kommune er det dog ikke udgifterne til basestationer, der kan have afholdt teleoperatører fra at byde på opgaven.

»Lejre Kommune kan ikke selv være leverandør af internet, men kommunen kan gøre det attraktivt for teleudbyderne at etablere sig i Lejre Kommune. Derfor har kommunalbestyrelsen besluttet at fastsætte lejen af kommunale arealer og ejendomme til 0 kr. til operatører, som anvender arealerne til opsætning af master og sendeudstyr. Derudover giver Lejre Kommune tilskud på 5.000 kr. per adresse til lokale ansøgninger til den statslige bredbåndspulje. Tilskuddet vil øge ansøgernes mulighed for at opnå støtte,« skriver Lejre Kommune om sin bredbåndspolitik.