Leif Hansen opslugt efter vild vækst uden sikkerhedsnet

For tre år siden indgik de to rådgivervirksomheder Orbicon og Leif Hansen Engineering en strategisk samarbejdsaftale om at hjælpe hinanden med at få opgaver og gå sammen om bud, når der var brug for kompetencer inden for både byggeri og miljø, som de hver især mestrer. I denne uge var det en mere ensidig aftale, der blev underskrevet: Orbicon overtager alle aktierne i Leif Hansen.

Bag aftalen ligger historien om den første markante danske rådgiver, som mister fodfæstet under den nuværende krise - fordi der ikke var tilstrækkelig økonomisk dækning til en meget markant vækst.

»Væksten har været for hurtig, og det er svært at vækste og ikke have kapital nok i ryggen,« forklarer adm. direktør Lars Kragh.

Leif Hansen Engineering har ellers været noget af en succeshistorie i de seneste år. Fra 2004 til 2007 steg omsætningen fra knap 42 mio. kr til næsten 190 mio. kr., og antallet af medarbejdere boomede ligeledes. Virksomheden vandt flere store prestigefyldte projekter for bl.a. Parken og udvidede med kontorer på Fyn, i Jylland og så langt væk som New York.

Virksomheden satsede især på development-markedet, som bare voksede og voksede.

Men i efteråret 2008 stoppede de glade tider. Markedet bremsede fuldstændig op, hvorefter 14 samarbejdspartnere gik konkurs, og med i faldet røg mange planlagte projekter, bl.a. hoteller og et storcenter. Projekter, som Leif Hansen allerede havde ansat folk til.

Kort tid før døde Leif Hansen- familiens overhoved og bestyrelsesformand Flemming Leif Hansen, og med ham røg også risikovilligheden. Så Lars Kragh så sig om efter en mulig køber - samarbejdspartneren Orbicon. Sammen har de nu knap 600 medarbejdere og i 2008 en samlet omsætning på ca. 443 mio. kr. Orbicon-direktør Jesper Nybo Andersen og Lars Kragh er begge i direktionen.

Fornuftigt match

Kilder i branchen peger på, at Leif Hansen har levet over evne, været for aggressiv og satset for meget på én hest. Den formulering, vil Lars Kragh ikke bruge om situationen.

»Tabet er omfattet af en håndfuld sager, som ikke blev gennemført på grund af en pludselig opbremsning, som jeg ikke har set lignende før.«

Men burde I ikke have været lidt mere tilbageholdende?

»Jo,« siger Lars Kragh.

Med den fondsejede Orbicon i ryggen forventer Lars Kragh imidlertid, at vækststrategien fortsætter - nu med bedre adgang til det offentlige marked, som Orbicon står stærkt på. Sammen med Jesper Nybo Andersen er planerne, at de to selskaber med hver sin force kan indtage nye områder inden for bl.a. energi og jernbane.

Hos Foreningen for Rådgivende Ingeniører under DI vurderer adm. direktør Henrik Garver, at ægteskabet sikrer god risikospredning:

»Orbicon havde det svært for nogle år siden under strukturreformen, fordi hovedkunden, amterne, forsvandt. Dengang gik det strygende for Leif Hansen. Nu er det omvendt, så det er et meget godt match.«

Rådgivernes top 10
Omsætning 2007 i mio. kr.
1. Rambøll Gruppen 4.739
2. Cowi 3.031
3. NNE Pharmaplan 1.443
4. Grontmij Carl Bro 1.093
5. Krüger 979
6. Niras Gruppen 611
7. Alectia 567
8. Atkins Danmark 245
9. Orbicon 237
10. Leif Hansen Engineering 189
Kilde: ing.dk/rank/liste