Lego hylder fem Nasa-kvinder – med heltefigurer i plast

Sådan ser minifigurerne ud: Fra venstre Margaret Hamilton, Katherine Johnson, Sally Ride, Nancy Grace Roman og Mae Jemison. Billedet er udlånt til Ingeniøren af Maia Weinstock, der har foreslået Lego at lave figurerne. Illustration: Maia Weinstock @20tauri

Om nogle måneder får Legos alenlange række af minifigurer følgeskab af to astronauter, en datamatiker, en matematiker og en astronom.

Figurerne i hård plast er små kopier af amerikanske kvinder, der har gjort noget særligt for amerikansk rumfart.

Det vil nok være for meget at håbe, at figurerne alene får piger verden over til at drømme om at arbejde med rummet. Men minifigurerne kan være med til at understrege, at i Legos univers har piger og drenge lige muligheder.

Lilla pigeunivers og seje helte

Lego er tidligere blevet kritiseret for at skade kønsopfattelsen, da legetøjsgiganten begyndte at producere pink legoklodser og især den lilla-dominerede produktserie Lego Friends, der - ifølge kritikerne – fremviser stereotype billeder af kvinder og piger.

Læs også: VIDEO: Flydesigner sender Lego-fly i luften

Serien findes stadig, men de senere år har Lego taget stik hjem ved at introducere mere seje pige- og kvindemodeller, herunder kvindelige helte. F.eks. ninjaen Nya i Ninjago-verdenen, mesterbyggeren Graffititøsen i 'Lego The Movie' og politikommissær Barbara Gordon (Batgirl) i 'Lego Batman'-filmen.

Fem af den virkelige verdens kvinder

Senest har Lego så meddelt, at man vil hædre fem af virkelighedens (Nasa-)kvinder i samlesættene Lego Minifigures. Det er datamatikeren Margaret Hamilton, matematikeren Katherine Johnson, astronomen Nancy Grace Roman og de to astronauter Sally Ride og Mae Jemison.

Læs også: Byg dit eget popup-hus i Lego

Nederst i artiklen kan du læse om, hvorfor det lige er disse kvinder, som skal repræsentere USA’s rumfartshistorie.

MIT-redaktør foreslog ideen i Lego-idéværksted

Lego har fået ideen af stedfortrædende redaktør på MIT News Maia Weinstock, @20tauri - der begrunder den med, at kvinder historisk set har kæmpet for at opnå accept inden for videnskab, teknologi, teknik og matematik.

Sidste år fremlagde Maia Weinstock forslaget i Legos særlige idéunivers - Lego Ideas – hvor alle kan komme med en idé til et fremtidigt Lego-produkt.

Lego lægger ideerne på hjemmesiden i 60 dage, og hvis de får over 10.000 likes fra besøgende, indgår de i den pulje af ideer, som Lego arbejder videre med og vælger en vinder blandt. Og det er i den forbindelse, at de fem Nasa-kvinder er blevet valgt ud.

Måske hjulpet lidt på vej stemmemæssigt af spillefilmen 'Hidden Figures', som fortæller historien om tre afroamerikanske kvinder, der fik stor betydning for Nasas tidlige rumprogram.

Fra stereotype modeller til kvindelig palæontolog

Historisk set tog det ellers Lego et par år at få kvinder ind på radaren. Den allerførste Lego Minifigures-serie kom i 2010, hvor der blandt de 16 minifigurer i serien var to kvinder - en sygeplejerske og en cheerleader med to pomponer. Rummet var i øvrigt repræsenteret med en mandlig rummand (astronaut?) med lasersværd og hjelm.

I september 2013 annoncerede Lego dog sit første kvindelige videnskabstema i Lego Ideas med en kvindelig kemiker, en kvindelig palæontolog med en dinosaurknogle samt en kvindelig astronom.

Det var sjovt nok også en kvinde, der stod bag det forslag, nemlig geokemikeren Ellen Kooijman fra Stockholm. Og begrundelsen lignede den, som MIT-redaktøren gav.

Andreas Mogensen havde en række små Lego Minifigures med på sin rumrejse til rumstationen i september 2015, og her oplever én af astronauterne vægtløsheden. Illustration: Andreas Mogensen

Planetarium: Kvinder kan også have mænd som rollemodeller

På Tycho Brahe Planetarium kalder astrofysiker Tina Ibsen det for en rigtig fin tanke at stille rollemodeller op for unge piger for at få dem til at vælge en science-karriere.

Og netop rollemodeller bliver også diskuteret rigtig meget i science-verdenen.

»Problemet er bare, at undersøgelser viser, at det med rollemodeller måske ikke har den store effekt på, hvad børn vælger. Og at kønnet for rollemodellen faktisk er underordnet for rigtig mange unge piger. Som kvinde kan man sagtens have en mand som rollemodel,« siger Tina Ibsen.

I den forbindelse nævner hun vores astronaut, Andreas Mogensen, der er en rollemodel for piger såvel som for drenge.

Nasa-vinklen vækker interessen

Lego er ved at udvikle figurerne, der tidligst kommer på markedet i slutningen af 2017. Til den tid vil Tina Ibsen vil nok selv have et sæt, men især fordi det er Nasa:

»Et Nasa-sæt, hvor det havde været fifty-fifty mænd og kvinder, ville have været sjovt lige meget hvad. Så det er rumvinklen, der siger mig noget. Og at man med figurerne ser, at man arbejder med astronomi og rumfart inden for forskellige job,« siger Tina Ibsen.

Her er en yderst primitiv Lego-raket. Men den store Apollo kommer snart, også foreslået af en Lego-fan. Illustration: Hanne Kokkegård

»Men det kunne være fantastisk, hvis vi nåede til et tidspunkt, hvor Lego ikke behøvede lave et særligt sæt med kvindelige rollemodeller, men at man bare anerkender, at kvinder kan det samme som mænd,« siger Tina Ibsen.

Legos flirt med rummet

I sig selv giver de fem Nasa-figurer rigtig god mening i Legos univers, der siden 1999 har produceret Lego Star Wars. Og som løbende samarbejder med Nasa om undervisningsaktiviteter for børn og unge.

Talrige af virkelighedens rumfartøjer er også bygget op i Lego-klodser, og Apollo-raketten kommer snart på markedet som Lego-samlesæt

Desuden har Lego selv rejst ud i rummet flere gange.

F.eks. havde Danmarks astronaut, Andreas Mogensen, en række små minifigurer af astronauter med op på rumstationen i 2015. Og Lego arrangerede sammen med Den Europæiske Rumorganisation, ESA, en konkurrence for skolebørn i anledning af danskerens rumrejse.

Netop nu kredser tre minifigurer i aluminium rundt om Jupiter i forbindelse med rummissionen Juno. De to af figurerne er fra den romerske mytelogi; Jupiter og hans kone Juno, der kunne se gennem Jupiters sky, samt videnskabsmanden Galileo Galilei, der opdagede Jupiters fire mest kendte måner gennem et teleskop i 1610.

Sådan ser de tre Juno-figurer ud, støbt i aluminium. Illustration: NASA

Enestående ny Lego-mulighed

Og nu hvor vi alligevel taler om rummet, må det være på sin plads at nævne, at der på søndag opstår en enestående mulighed for at opgradere de fem Nasa-kvinder til seks.

For om bord på Den Internationale Rumstation, ISS, finder vi lige nu den kvindelige Nasa-astronaut Peggy Whitson.

Den 23. april 2017 passerer hun rekorden for Nasa-astronauters ophold i rummet ved at slå Jeff Williams’ rekord på sammenlagt 534 dage i rummet. Oveni har Nasa netop forlænget Peggys ophold på rumstationen med tre måneder, så hun først skal retur til Jorden i august.

I 2008 var Peggy Whitson tilmed den første kvinde, der blev øverstbefalende chef - commander - på rumstationen. Og i sidste uge satte hun ny rekord, da hun blev den første kvindelige astronaut, der blev udnævnt til øverste chef for rumstationen for anden gang.

Så hvem ved - måske vil man en dag også kunne købe mini-Peggy Whitson i hård plast.

Fem bemærkelsesværdige Nasa-legokvinder på stribe

1: Matematikeren Katherine Johnson er netop én af de kvinder, som spillefilmen 'Hidden Figures' bygger på. Hun var med til at sikre, at USA kunne lande på Månen med et bemandet rumskib i 1969.

Johnson blev ansat i Nasa 1953. I 1962 blev hun sat til ved hjælp af sin lommeregner at gennemregne alle de computerberegninger, som skulle sikre Nasas første bemandede rumrejse med astronauten John Glenn.

På det tidspunkt var computerne kendt for blackouts, og astronauterne var ikke meget for at lægge deres liv i hænderne på elektroniske udregninger.

Så John Glenn bad ingeniørerne om ‘at hente pigen’, det vil sige Katherine Johnson, der var kendt for sine brillante matematikkundskaber. Hun har selv fortalt til Nasa, at John Glenn havde sagt, at hvis hun sagde god for dem, så ville han også være klar til opsendelsen. Siden da gik det slag i slag.

Hun lod sig pensionere fra Nasa i 1986 efter 33 begivenhedsrige år i første del af rumfartens historie. I 2015 tildelte USA’s daværende præsident, Barack Obama, hende den ærefulde Presidential Medal of Freedom. Det er den højeste orden, som en civil kan opnå i USA. I videoen herunder kan du se et klip fra ceremonien.

2: Datamatikeren Margaret Hamilton var chef for det hold forskere på MIT, der udviklede de computerprogrammer, der sørgede for, at Apollo 11 kunne lande på Månen.

Hamiltons tilgang til softwareudvikling og hendes kompromisløse fastholdelse af at gennemteste alt igen og igen var afgørende for månelandingen. »Vi fik kun én chance (for at lande på Månen, red.). Det vidste vi alle,« har Nasa citeret Margret Hamilton for at sige.

Til venstre på billedet står virkelighedens datamatiker Margaret Hamilton ved siden af papirerne til navigationssoftwaren, som hun sammen med kollegerne på MIT producerede til Apollo-projektet. Til højre Lego-figuren, som Maia Weinstock forestiller sig, at Hamilton kan se ud i Lego - med tilnærmelsesvis samme frisure, briller og tøj. Til hver af figurerne følger et lille 'miljø', der beskriver kvindernes arbejde, og her altså de meterhøje manualer. Foto: Maia Weinstock @20tauri Illustration: Maia Weinstock @20tauri
Astronauten Sally Ride Illustration: NASA

I november 2016 tildelte USA’s daværende præsident, Barack Obama, også hende den ærefulde Presidential Medal of Freedom.

3: Astronomen Nancy Grace Roman var den første kvinde, der fik en ledende stilling hos Nasa.

Roman blev ansat i 1958 og blev den første chef-astronom i afdelingen for rumvidenskab. Hun var blandt andet tilknyttet Hubble-rumteleskopet, og så gik hun i brechen for at få flere kvinder til at gøre karriere inden for rumfart.

4: Astronauten Sally Ride var USA’s første kvindelige astronaut og med på to rummissioner med rumfærgen Challenger i kredsløb om Jorden.

Første gang var i 1983, hvor Ride blev den tredje kvinde i rummet efter to russiske kosmonauter, og i 1984. Hun skulle have været på en tredje opsendelse med Challenger og var otte måneder inde i træningen, da Challenger eksploderede i 1986.

I 1987 stoppede Sally Ride i Nasa. Hun blev professor i fysik på University of California, San Diego og siden direktør for California Space Institute.

Astronauten Mae Jemison Illustration: NASA

5: Astronauten Mae Jemison var den første kvindelige afroamerikaner, der blev astronaut.

I 1992 var hun på en otte dage lang mission med rumfærgen Endeavours. Hun er uddannet ingeniør og læge.

I det mere kulturelle hjørne har hun også været med i en episode i 'Star Trek: The Next Generation'.

Hun forlod Nasa i 1993 og er i dag meget optaget af at få børn og unge – herunder især med minoritetsbaggrund - til at interesse sig for naturvidenskabelige uddannelser.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg syntes det er et godt initiativ fra Lego.

På billedet har Margaret Hamilton mørkere hår end på lego figuren. Jeg syntes at hår og øjenfarve bør passe.

  • 4
  • 2

Hvis hårfarven skal passe... Negroid etnicitet er gengivet nogenlunde rigtigt. Men kaukasisk etnicitet's hudfarve er ...gul ?

Endnu et eksempel på pladder politisk korrekthed.

  • 7
  • 2

Det er nu altid spændende at se, hvad Wiki har at sige om sagen: Women in Space

The first woman in space was a Soviet cosmonaut. Valentina Tereshkova launched with the Vostok 6 mission on June 16, 1963. The first woman to walk in space was also a cosmonaut: Svetlana Savitskaya was on her second mission when she spaced-walked on July 17, 1984 as part of Salyut 7-EP2.

Men det er måske ikke så politisk korrekt?

PS: Der er selvfølgelig Pigs in Space ... hvor Miss Piggy naturligvis er en heltinde ;)

  • 2
  • 2

Der ser ud til at være noget galt med den etniske korrekthed. 1 afroamerikaner, 1 hispanic og 3 gule asiater. Sådan var det jo ikke i virkeligheden. Jeg troede ellers at LEGO havde indført etnisk korrekthed, men her fejler de for 3/5-deles vedkommende.

Det er en OMMER.

  • 1
  • 6

Hej Rolf - Tak for din kommentar. Der står meget specifikt, USA's første kvinde i rummet. Figurerne handler ikke om kvinder i rumfart generelt - men kvinder i Nasa. Redaktionen er udmærket klar over, at russerne kom først både mande- og kvindesiden ?

  • 2
  • 0

@Hanne Kokkegård, det læste jeg selvfølgelig også. Og derfor var min kommentar mest ment som kultur- og journalisme-kritik.

Hvorfor fremhæver LEGO lige netop NASA og deres dygtige kvinder og ikke alle de andre nationer, der har haft lige så dygtige 'womens in space' før NASA ?

Specielt efter LEGO's erfaringer med Ai Weiwei: CNN, som endte med LEGO's tilbagetrækning og undskyldning.

Med andre ord: Jeg kunne godt tænke mig, at ing.dk var lidt mere journalistisk kritisk i stedet for blot at viderebringe pressemeddelelser fra kommercielle virksomheder helt uden at tage en kritisk vinkel på emnet og spørge ind til: Hvorfor har vi modtaget denne pressemeddelelse. Kan der måske være en kommerciel interesse?

Jeg troede, det var den klassiske journalistiske metode?

  • 1
  • 0

Hvorfor fremhæver LEGO lige netop NASA og deres dygtige kvinder og ikke alle de andre nationer, der har haft lige så dygtige 'womens in space' før NASA ?

Det er formentlig fordi det er et sæt der kommer fra LEGO IDEAS segmentet, hvor LEGO-fans sender deres idéer ind (i det her tilfælde en kvindelig forsker hos MIT), og brugerne så stemmer om det. Der blev indsendt en idé om Kvinder hos NASA, som fik nok stemmer til at LEGO tog det med i deres overvejelser, og derefter besluttede at det var det mest interessante af de 10-12 sæt der blev bedømt i den bedømmelsesrunde, hvorefter det blev valgt. Så det er ikke LEGO som sådan der har valgt at det skulle være NASA astronauter, det var den bruger der indsendte projektet. :-)

Og uanset hvad, er det fremragende at få fremhævet nogle af alle de dygtige kvinder der er indenfor forskningen, de har det desværre med at blive overset.

  • 2
  • 0

"Men den store Apollo kommer snart, også foreslået af en Lego-fan. "... Det forstår jeg ikke. Lego havde den model allerede få måneder efter den første månelanding. Jeg husker i hvertt fald at have savlet over æsken - og den senere byggede model - da den stod færdigbygget og udstillet på rejefabrikken i Christianshåb i 1969. Der må være tale om en relancering; evt. med opdaterede klodser

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten