Lego House vækker det indre legebarn

Illustration: Lego

I begyndelsen går det fint, men en halv times tid inde i rundvisningen begynder det at blive lidt svært at tøjle mit indre legebarn.

Jeg er på besøg i Lego House i Billund, som åbnede i torsdags, og Søren Holm, der er leder af designoplevelsen i huset, har snuppet en lille flad Lego-figur – en fisk, som en tidligere gæst har bygget.

Den placerer han nu på en skinne foran et kamera, og vupti, forsvinder Lego-figuren blot for at poppe op i en digital udgave på skærmen foran. Nu kan jeg sætte øjne og mund på fisken og på den måde vælge, om den skal være fræk eller nuttet. Jeg vælger det første og trykker OK.

Få sekunder efter svømmer min digitale fisk rundt i et hav med fest og lurende farer. Her kan jeg følge den sammen med de fisk, som andre gæster har bygget og givet et personligt præg.

Netop samspillet mellem de klassiske, håndgribelige Lego-klodser og de digitale muligheder er en af attraktionerne ved huset, mener Søren Holm:

»Vi kan løfte Lego-klodsen et nyt sted hen ved at lægge et digitalt lag ind over. Vi kan sætte en udfordring op, som vi gør ved Fish Tank, hvor du bygger en fysisk fisk, som bliver levende i et akvarium. Det er magisk for børn – og voksne – at se deres fisk blive levende, og det ansporer til at bygge én til,« forklarer han.

Søjler, nej tak

Selvom det nye hus er spækket med alskens digitale muligheder, er det først og fremmest et hus, der hylder klodsen. Lego-klodsen er bogstavelig talt allestedsnærværende i det gigantiske hus, der ligger midt i Billund som et vidnesbyrd om den verdensomspændende succes, der blev grundlagt i byen i 1930’erne – og ifølge konsulenthuset Brand Finance i dag er verdens stærkeste varemærke.

Arkitektfirmaet BIG står bag det 12.000 kvadratmeter store Lego House, og de har også valgt at være tro mod klodserne. Bygningen består af i alt 21 kæmpe klodser, der balancerer oven på hinanden og ligner en mellemting mellem et Lego-hus og et bjerg.

Toppen af Lego House er en overdimensioneret udgave af den klassiske 2x4-Lego-klods. Inde i klodsen vil der være løbende udstillinger af værker kreereret af Lego-entusiaster, de såkaldte AFOL’s (Adult Fans of Lego). Udefra fuldender klodsen oplevelsen af et rigtigt Lego-hus. De otte dupper på toppen er store, runde vinduer, der om aftenen sender lys mod himlen. Huset, der er tegnet af arkitektfirmaet BIG, er dækket af hvide tegl for at forstærke illusionen af et Lego-hus. Illustration: Lego

Da byggeriets ingeniører så arkitekttegningerne, stejlede de i første omgang. Der er nemlig store åbne rum i huset, men ikke en eneste støttesøjle, fortæller Søren Holm:

»Hele ideen er, at huset skal ligne et Lego-hus, og derfor skal der ikke være søjler. Ingeniørerne gik tilbage, regnede på det, og kom med en løsning, hvor huset er bygget op omkring en enorm stålkonstruktion.«

Stålkonstruktionen blev efterfølgende beklædt med keramiske teglsten i de samme dimensioner som den klassiske rektangulære 2x4-klods. Det forstærker illusionen om et rigtigt Lego-hus.

Hertil kommer, at hvert eneste møbel og alt inventar først er bygget som Lego-modeller og siden skaleret op.

Overalt i huset er der kæmpe baljer med tonsvis af Lego-klodser, og det er der en helt klar grund til, fortæller Søren Holm:

Det tog halvandet år at bygge dette 15 meter høje Lego-træ i foyeren – og det var halvandet år med toholdsskift og ti byggere pr. hold. Samtidig med at det fortæller klodsens historie, er træet en metafor for Lego-koncernen som en virksomhed i vækst og en reference til trælegetøjet, hvor det hele begyndte. Der er adgang for alle i ‘jordhøjde’ i foyeren, men vil man gå op ad trappen for at se hele træet, må man løse billet. Illustration: Lego

»Fra begyndelsen besluttede vi, at der altid skal være klodser inden for en armslængde, så gæsterne kan blive inspireret til at være kreative.«

Midt i foyeren står et 15,5 meter højt træ, bygget af 6,3 millioner Lego-­klodser uden på en stålkonstruktion. Træet er omsluttet af en trappe, og går man op ad den, kan man se Legos historie foldet ud gennem små tableauer med Lego-byggesæt placeret på grenene hele vejen op til toppen, hvor et tableau med kraner, gravkøer og små Lego-figurer med sikkerhedshjelm signalerer, at træet stadig vokser.

Elektronisk armbånd og app

Ved ankomsten bliver alle gæster udstyret med et elektronisk armbånd, og har de samtidig husets app på mobiltelefonen, er der masser af muligheder for at tage minder med sig hjem og dele dem med vennerne på Facebook. Ved alle aktiviteterne står en stander, hvor man f.eks. kan gemme en digital udgave af den figur, man bygger, eller man kan få gemt resultatet af den udfordring, man har løst.

Turen rundt i Lego House slutter, hvor historien begyndte, nemlig ved en støbemaskine magen til dem, der står på Legos fabrikker. Midt i foyeren kan gæsterne se den fuldautomatiske tilblivelse af en Lego-klods.

Selvom maskinen er identisk med de rigtige støbemaskiner, er der visse justeringer. F.eks. bliver der kun støbt 6 klodser ad gangen, normalt er det 24 styk. Hastigheden er også slowmotion i forhold til det tempo, maskinerne holder på produktionslinjerne:

»Vi har sat hastigheden dramatisk ned. Ellers ville der være alt for mange klodser,« forklarer Søren Holm.

I restaurant Mini Chef sammensætter man sit måltid med et Lego-byggesæt. Når man har sat de rette klodser på en plade, scanner man den ved en skærm på bordet. Når maden er klar, bliver den transporteret ind fra køkkenet på et transportbånd, og de to robotter står klar til at udlevere den. Illustration: Lego

Efter støbningen transporteres klodserne hen til en pakkemaskine, hældes i poser og er så klar som en souvenir til gæsterne. Der er seks klodser i hver pose, og det er der en pædagogisk årsag til:

6 klassiske 2x4-Lego-klodser med hver otte dupper giver næsten 1 mia. kombinationsmuligheder, nærmere bestemt 915.103.765. Den pointe vil Lego House gerne give gæsterne med hjem.

Derfor får hver gæst sin egen kombination med hjem. Når de indlæser deres armbånd ved en stander, varer det et kort øjeblik, så printes et kort med en tegning af en helt unik figur.

Jeg får også en pose med seks klodser og min egen personlige kombinationsmulighed, nærmere bestemt nummer 475.864.541. Nu skal der bygges!

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg kan klart anbefale et besøg på House, specielt hvis man er bare en smule interesseret i konstruktion og materialer. Jeg har brugt halvandet år af mit liv på at deltage i projektet, og det har været noget af en rejse - på godt og ondt. Det var med blandede følelser, lettelse og sorg, da jeg smuttede forbi tidligt om morgen d.28, for at fjerne de sidste lus i tavlerne, åbnede hanerne til sprinkleranlægget og derved afsluttede projektet. Jeg ser frem til at gense House til foråret, når det hele er faldet på plads, og udendørs arealerne står smukt.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten