Lego fyrer produktionsgigant: Vores egne fabrikker skal lave klodserne

Lego fyrer et af verdens største produktionsselskaber, Flextronics, som ikke længere skal have noget med produktionen af de farvestrålende legoklodser i børneværelset at gøre. Tre års samarbejde har langt fra været en dans på roser.

Sidste år gik Legos outsourcing helt i stå, fordi Flextronic ikke kunne skaffe arbejdskraft til en fabrik i Tjekkiet, og for fire måneder siden overtog Lego helt styringen med fabrikken i Tjekkiet.

Det sker nu også med de resterende fabrikker i Mexico og Ungarn, som tilsammen har 1.500 medarbejdere. Produktionen i Mexico bliver flyttet helt ud af området i Juárez, fordi det kun huser fabrikker ejet af Flextronic.

»Det ville være mærkeligt at bevare fabrikken i samme område. Derfor leder vi nu efter en ny location og skal have ansat nye medarbejdere,« siger kommunikationschef Charlotte Simonsen.

Den nye fabrik i Mexico forventes at blive etableret i starten af næste år og skal begynde produktion inden udgangen af næste år.

»Vi vidste, at samarbejdet med Flextronic ville være en svær opgave for begge parter, men overordnet har det været positivt, selv om det var naturligt, at der ville opstå problemer undervejs,« siger Charlotte Simonsen.

Stor udfordring at overdrage specialiseret produktion

Ifølge Charlotte Simonsen har samarbejdet med Flextronic givet Lego en del af de ønskede besparelser.

»Men vi har en meget specialiseret produktion, og den kan være en stor udfordring at overtage,« siger Charlotte Simonsen, der ikke ønsker at sætte tal på, hvad samarbejdet med Flextronic har kostet Lego.

Udover produktionen i Ungarn, Mexico og Tjekkiet producerer Lego også klodser i Billund, Polen og Kina. I alt har Lego omkring 6.500 medarbejdere.

Allerede i 2004 sammenlignede Lego-topchef Jørgen Vig Knudstorp outsourcing med at lære en fem-årig at køre cykel uden støttehjul, hvor det »i højere grad end ventet, har været nødvendigt at løbe bagefter med en kæp i cyklen, for at barnet ikke skulle vælte.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Eksemplet understreger at outsourcing (og privatisering) meget ofte er en dårlig ide - især på længere sigt -, selvom de vise økonomer (med deres utilstrækkelige viden/modeller) finder frem til at det er en god forretning. Brug hellere sund fornuft istedet for økonomiske vismænd! Verden er foranderlig og har altid været det!

  • 0
  • 0

Jøren Vig Knudstorp giver en meget præcis beskrivelse af "Out sourcing". Det giver programmører som mig et håb for fremtiden; måske kan noget arbejde holdes væk fra Indien.

I øvrigt synes jeg Lego, nu det går godt igen, burde købe sine "lande" tilbage igen. Var i Legoland i weekenden og det ærgede mig løbende at det overskud, som givetvis blev genereret, ikke længere gik i Lego's lommer (dvs. tanker jævnligt afbrudt af børneeftersøgninger).

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten