Lego-designet Vestas-vindmølle var fabrikshemmelighed

På ordre fra Vestas har Lego udformet og fremstillet en mini-vindmølle, som offentligheden ikke skulle kende til nu. Men på nettet flyder det med billeder af møllen, som ikke kan producere strøm, men kræver batterier for at køre rundt.

Med et nyt Lego-byggesæt kan man selv opføre en Vestas-vindmølle, der er lidt mere end en halv meter høj. Vestas har selv henvendt sig til Lego med ønsket om at få designet og fremstillet nogle eksemplarer af kerneproduktet i de velkendte legetøjsbyggeklodser.

»Det er lidt unikt, at de har fundet på at bruge os, og for at vi kan imødekomme sådan et ønske, kræver det et vist volumen,« siger pressemedarbejder hos Lego, Jan Christiansen.

Han kender ikke det præcise antal eksemplarer, men kan fortælle, at hele produktionen ikke er blevet leveret endnu.

4999 Vestas Windmill set
4999 Vestas Windmill set

Vestas vil på nuværende tidspunkt kun oplyse, at vindmøllen er til internt brug, samt at kronprinsesseparret modtog de første eksemplarer i forbindelse med åbningen af en ny fabrik i Nakskov.

En meddelelse, som er undervejs fra Vestas, vil indeholde mere udførlige oplysninger om det usædvanlige samarbejde, men at offentligheden har fået nys om miniature-møllen på nuværende tidspunkt var overhovedet ikke meningen.

Indblikket skyldes billeder af byggesættet navngivet "4999 Vestas Windmill set" publiceret på hjemmesiden www.brothers-brick.com for Lego-entusiaster.

»Det er sluppet ud af fabrikken i Tjekkiet og er et brud på sikkerhedsreglerne. Sådanne ting skal ikke slippe ud, før et produkt er i handlen og slet ikke, når det er et produkt, vi ikke skal sælge,« fastslår Jan Christiansen.

Billedet af byggesættet viser den grå Vestas-vindmølle kaste skygger på en gul rapsmark. Selve møllen står i baghaven fra det, som ligner et rødt sommerhus. Her tager beboeren imod to teknikere fra Vestas.

Entusiasterne på sitet er henrykte for at få fingrene i Vestas/Lego-sættet hurtigst muligt. De henviser blandt andet til, at Lego angiveligt skulle have udgivet et specialsæt med solpaneler tilbage i 2003 og kommenterer, hvordan de vil udsmykke huset fra sættet med solpaneler, så indtrykket af en grøn mini-by kan blive endnu mere fuldent.

Modsat sine større artsfæller sluger vindmøllen strøm fra batterier i stedet for at producere energi, når bladene roterer. Hvordan designet blev sådan, har det ikke været muligt for Lego at uddybe over Ingeniøren, idet personalet fra afdelingen, som har været med til designet, holder sommerferie.

Lego har tidligere leveret standard-elementer til en protype af et projekt, som arkitekten Bjarke Engels skulle præsentere i USA, og i Legoland i Billund har Dong kreeret en udstilling i Lego-klodser af, hvordan olien i Nordsøen bliver suget op af boreplatforme og forvandles til strøm i Danmark.

Dokumentation

The Brothers Brick: First images of 4999 Vestas Windmill set

Kommentarer (24)

"Modsat sine større artsfæller sluger vindmøllen strøm fra batterier i stedet for at producere energi, når bladene roterer. Hvordan designet blev sådan, har det ikke været muligt for Lego at uddybe over Ingeniøren, idet personalet fra afdelingen, som har været med til designet, holder sommerferie."

Hvorfor mon?

Det er vist ikke studenterhuen der trykker skribenten....

Vh Troels

 • 0
 • 0

Det er vist ikke studenterhuen der trykker skribenten....

Kan du ikke lave en fil på din computer ved navn brok.txt og så skrive alle de negative kommentarer i den? Så slipper vi andre for at se på det.

 • 0
 • 0

Hvorfor mon?

Kære Troels

Såfremt du ligger inde med viden om overvejelserne af designet fra Vestas eller Legos side, som du gerne vil dele med mig eller de øvrige læsere, er du da velkommen til at gøre det i konkretiseret form her.

Med venlig hilsen
Mads Nyvold

 • 0
 • 0

Hej Mads,

Rart at se at du tager tråden op.

Fordi tabet mellem legoelementerne, og vingernes lave effektivitet (da de er bygget af legoklodser) vil betyde at møllen skal udsættes for en mindre storm, for at kunne få en lysdiode til at lyse eller drejes rundt på manuel vis.

Hele ideen med at lave sættet for Vestas er promotion, og så skal man jo helst kunne stille den i et hjørne og se den dreje rundt, derfor motoren. Det er jo ikke en model til alm. salg. Så den har nk aldrig været tænkt til at kunne lave strøm.

Vh Troels

 • 0
 • 0

Kan du ikke lave en fil på din computer ved navn brok.txt og så skrive alle de negative kommentarer i den? Så slipper vi andre for at se på det.

Lad os alle klappe hælene sammen og sige jawol!

Ing.dk har et åbent forum, og dermed har de givet adgang for at brugerne kan komme med deres mening, både om indholdet i artiklerne, men sandelig også om indholdets lødighed. Det fremmer en åben debat om mellem ingeniøren og dens læsere og er forhåbentligt med til at sørge for at ing.dk ikke begynder at konkurrere med eb.dk

I min obtik, ses det at visse af de nyheder som postes ikke altid lever op til den kvalitet som jeg gerne forbinder artiklerne med. Det kan både være de ofte sensationsprægede overskrifter, den tekniske/videnskabelige kvalitet eller andet som nu måtte falde en for brystet. Og så skriver man det, og når mange af os giver udtryk for en eller anden holdning/retning, så vil jeg tro at Ingeniøreren lytter efter.

Så jeg eksicerer bare min grundlovssikrede rettighed til at komme med min mening. Så kan andre være enige eller uenige.

Men jeg vil ikke opfordre dig til at skrive dit eget brok i brok.txt, men bare komme frem med det, så vi kan diskutere det. Hvis du ellers har en selvstændig holdning gemt bag dit heppekor.

Vh Troels

 • 0
 • 0

Nu er der så flere måder at fremkomme med sin mening på. 'Konstruktiv' kunne være en forhåbentlig ikke fremmed vinkel, gerne med et vist minimum af respekt/høflighed. Ytringsfrihed er ikke en ret til at være ubehøvlet.

Det er indlysende at reklame er formålet og møllen derfor skal kunne snurre også indenfor. Men, da en elmotor også kan fungere som generator ville det være muligt også at bruge sættet til at lave strøm med, hvis blot Lego havde valgt at lave aerodynamiske vinger i stedet for at anvende standardklodser. Siden de fremstiller mange andre specielle klodser, er det vel naturligt nok for journalisten at forehøre sig om en evt. årsag til, at de har fravalgt det her og dermed frataget møllen muligheden for at genere el. Det ville jo ellers være en nærliggende mulighed og god reklame-gimmick.

Så, jeg ved ikke, hvis studenterhue der ikke trykker, men vil helst heller ikke fremkomme med den slags betragtninger ;o)

God sommer!

 • 0
 • 0

[quote]
hvis blot Lego havde valgt at lave aerodynamiske vinger i stedet for at anvende standardklodser. Siden de fremstiller mange andre specielle klodser,
quote]
Nu tror jeg ikke Vestas har bestilt så mange at det kan betale sig at lave støbeforme til dem alene,det er trods alt en noget langsommelig og dyr proces

 • 0
 • 0

Troels Halken har så vidt jeg husker fra min tid på HIH, en titel af Business Development Engineer, som ikke lokalt er kendt for at være den mest hardcore videnskabeligt eller ingeniørmæssigt tunge "ingeniør" uddannelse. Så at forvente at han skulle vide en frygtelig masse om alle de tråde han tager op her på Debatten, vil nok være utopi.
Det er super at have en mening om mange ting, men jeg er enig med Jon og Jens i at man ikke behøver at ytre sig ulødigt, bare fordi journalisten ikke tænker som en "ingeniør"...

Også herfra: God sommer!

 • 0
 • 0

Troels Halkens stil (formulering) eller ej - så synes jeg s'gu det er PINLIGT at en journalist fra Ingeniøren (tilsyneladende) har kontaktet Lego's udviklingsafdeling for at "bore i" hvorfor møllen bruger energi i stedet for at producere! Jeg tror ikke deres afdeling holder ferie - de har simpelthen ikke vidst hvordan de skulle svare på den pågældende henvendelse.

Altså - hvorfor kan "Tusindårsfalken" i Lego StarWars ikke flyve selv vha ion-stråle-motor?! Det vil vi godt liiiiiige ha' boret lidt i.

Vi bør forvente en højere teknisk indsigt :-/

 • 0
 • 0

Det er da fint at Troels Halken er ked at det elendige tekniske niveau i Ingeniøren! Ingeniøren bør være et blad for ingeniører - deraf navnet - og det var det også i gamle dage.

Hvad i alverden er der galt i at forvente at ingeniørernes forum skal arbejde på et seriøst grundlag? De der vil diskutere useriøst, eller fylde vores forum op med spørgsmål om elementære tekniske forhold, kan vel betjene sig af Illustreret Videnskab og den slags medier.

 • 0
 • 0

Det var ikke meningen at dette produkt skulle være offentliggjort endnu lyder det i artiklen.
Det er dejligt med Lego-entusiaster der er ligeglade med firmaet Lego men fryder sig over at de er de første til at ødelægge et firmas rygte, Legos.
Havde det ikke været mere fair at vente til Lego eller Vestas havde bragt nyheden, i ødelægger kun jeres egen interresse med dette.

 • 0
 • 0

Ideen er vel naturligt udsprunget af http://factory.lego.com hvor man kan designe egne modeller og få leveret byggesæt med instruktion og emballage for et rimeligt beløb,
Vestas har nok bare fået flere klodser end hvad Factory har almindeligt tilgængeligt.

 • 0
 • 0

Den kvikke Ingeniør, som straks får glimt i idé-pæren og udbryder:
Hov, jeg kan da hurtigt lave et "Tillægssæt" med aerodynamisk korrekte vinger, ordentligt leje og en lille generator/elmotor...?

 • 0
 • 0

Troels Halken har så vidt jeg husker fra min tid på HIH, en titel af Business Development Engineer, som ikke lokalt er kendt for at være den mest hardcore videnskabeligt eller ingeniørmæssigt tunge "ingeniør" uddannelse. Så at forvente at han skulle vide en frygtelig masse om alle de tråde han tager op her på Debatten, vil nok være utopi.
Det er super at have en mening om mange ting, men jeg er enig med Jon og Jens i at man ikke behøver at ytre sig ulødigt, bare fordi journalisten ikke tænker som en "ingeniør"...

Tja, jeg har så arbejdet i både Legos udviklingsafdeling, samt for indeværende for en vindmølle producent. Men jeg kan se at Mads ikke syntes at min viden er lige så god som andres i hans øjne, qua min uddannelses tekniske niveau. Men det er nu ikke en bekymring jeg gør mig. Viden handler ikke om hvilken uddannelse man har.

Det er jo ikke kun selve vingerne så skulle have mere aerodynamiske, men også hele konstruktion som skulle være mere holdbar, hviliket ikke er muligt i et produkt som det omtalte. Hvis man selv har bygget lego modeller, så ved man lidt om stabiliteten af klodserne, og de krav der er til de modeller man kan købe i butikkerne er en del anderledes end dem som folk bygger derhjemme.

Det er netop bla. min viden om produktudvikling, der gør at jeg udtaler mig i den her tråd. Fordi man kan regne ud hvilke krav der har været til produktet fra Vestas side.

Som en anden skriver, så svarer det lidt til at spørge om hvorfor Legos sæt med biler ikke kan køre på benzin.

Jeg har ikke skrevet at journalisten ikke ytrer sig som en ingeniør, bare at det er et dumt spørgsmål.

Så, Jens, det er bestemt ikke indlysende.

Vh Troels

 • 0
 • 0

Jeg har ikke anvendt ordet 'indlysende' noget sted i mit indlæg, så jeg ved desværre hvilken del du specifikt taler om. Det er nu også underordnet. Jeg prøvede blot at sandsynliggøre, at journalisten kunne have et nogenlunde fornuftigt formål med at kontakte Lego, samt vigtigst af alt at opfordre til mere konstruktive kommentarer.
Du har jo uddybet og begrundet glimrende længere nede til glæde for alle os, der ikke helt så tingene på samme måde som dig, og det var egentlig det, jeg savnede i dit oprindelige indlæg med studenterhuen.

 • og nej, jeg er heller ikke altid imponeret over artikler/research her på sitet. Men så synes jeg at vi læsere bør komme med konstruktive/korrigerende kommentarer og argumenter fremfor bare at fortælle hinanden, hvor dumme skribenterne er.
 • 0
 • 0

Vestas har bestilt en møllemodel hos Lego og det har de fået. For at fylde mere kød på spørges der, lidt dumt, hvorfor møllen ikke producerer, men forbruger strøm. Mange overser tilsyneladende at det ikke er en hitech-artikel om elektronvandring over et eksotisk plastmateriale eller lignende. Det er en agurketidshistorie.

At Troels kaster med sten uden at underbygge dem er én fejl; at andre straks replicerer i samme stil, hvorefter indlæggene bliver personlige, er ditto fejl.

Kom dog med saglig og objektiv kritik, ikke enøjet nedrakning af niveauet hos Ingeniøren og dets kommentatorer. Med andre ord: Spids jeres blyanter. Rens blækklatter af skjortelommerne, gem bogstavskabelonerne væk og kom videre med jeres liv.

 • 0
 • 0

Det er da et indlysende sjovt spørgsmål at stille Vestas hvorfor deres lille mølle ikke kan lave strøm. Jeg tror ikke Mads Nyvold er naiv her, men at nogle ikke har fattet hans humor. Svagt af jer ingeniører at I ikke kan slappe lidt af.

 • 0
 • 0

For mange år siden byggede jeg en mølle der vha. gearinger og en Lego-motor kunne frembringe en anstændig glød i en lille lommelygtepære. At møllen omtrent var holdbar som en Vesta-mølle uden bremse, er en anden sag (havde ikke lyst til at bruge lim)...

Det er ikke spor svært at lave en produktiv mølle. Det er sværere at få den til at ligne.

 • 0
 • 0

Jeg byggede vist også lidt ved siden af brugsanvisningen,når standardmodellerne var prøvet af, det blev da til en technic gokart der i start 80'erne ved hjælp af en cox honey bee motor på 0,8 ccm, epoxylim, lidt maskineskruer og et lille vinkeljern. den nappede en 60 mtr. atletikbane på 5 sek. En vild ide i mit dengang unge hoved fik lov at komme ud fra fantasi til virklighed, mon ikke også at journalisten har haft en lille dreng i sig da han stillede sit fantasifulde spørgsmål.

 • 0
 • 0

Vi kommer langt omkring herinde - skønt for både ytringsfriheden og vidensdelingen. Og heldigvis er alle ikke ingeniører! I er nogle herlige mennesker hver især og sammen synes jeg faktisk vi er ret gode!

PS: Og mon ikke der er en grund til at I har ansat en journalist og ikke en ingeniør til at skrive indlæg/artikler (jeg ville også betakke mig for at have en journalist til at lave beregninger for en brokonstruktion).

;o))

 • 0
 • 0