I 2017 bimler alarmklokkerne på Christiansborg på grund af en markant stigning i antallet af borgere, der bliver smittet med legionella. Alligevel bruger en tværministeriel arbejdsgruppe mere end 3,5 år på at få undersøgt tiltag mod den dødelig bakterie, der typisk findes i varmtvandssystemer.
Det afslører en kortlægning, Ingeniøren har foretaget på baggrund af dokumenter fra Folketinget og kilder tæt på forløbet. (Se hele tidslinjen nederst i denne artikel)
Læs også: Rekordmange dør af bakterier i vandinstallationer
Legionærsygdom er en lungebetændelse, der forårsages af bakterien Legionella pneumophila og i sjældne tilfælde af andre legionellaarter. Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand (aerosoler), der er forurenet med legionella. Brusebade antages at være den hyppigste smittevej herhjemme, men smitten kan også ske gennem aerosoler fra spabade, springvand og andre steder, hvor vand bliver forstøvet. Legionærsyge rammer specielt ældre og svækkede personer. Af de 278 smittetilfælde i 2020 var 165 mænd og 113 kvinder. 39 patienter afgik ved døden. Heraf 23 mænd i alderen 53-90 år (median 77 år) og 16 kvinder i alderen 59-94 år (median 79 år). Antallet af smittede med legionella er siden 2010 tredoblet herhjemme.Legionella og legionærsygdom
Den tværministerielle arbejdsgruppe blev nedsat på et møde i Statens Serum Institut(SSI) den 7. marts 2018 efter anmodning fra daværende sundhedsminister Ellen Trane Nørby(V). På mødet blev det aftalt, at Boligministeriet skulle stå i spidsen for arbejdet, og ifølge SSI var der på mødet også enighed om, at den danske legionella indsats – herunder det tværministerielle samarbejde – fremadrettet skulle opprioriteres.
På trods af det, er det først 14. september i år, at boligminister Kaare Dybvad Bek(S) fremlægger det tværministerielle udvalgs arbejde. I den mellemliggende tid har befolkningen, politikerne og eksperterne kunne se, hvordan antallet af smittede er fortsat med at stige. Det kulminerer sidste år, hvor 263 personer blev smittet med legionella herhjemme - heraf døde 32 borgere, hvilket er rekordmange.
Ellen Trane Nørby(V) er i dag stærkt kritisk overfor, at arbejdet skulle tage så lang.
»Det er total uacceptabelt, at det arbejde, der blev iværksat dengang, først er færdigt nu. Der er tydeligvis en minister(Kaare Dybvad Bek, red.), der ikke har fået fulgt op på det - og ladet det sejle.«
»Det var bestemt ikke aftalen. Meningen var, at det skulle klares hurtigt. Vi sad jo blandt andet inde med viden om, at flere døde i Danmark af legionella end mange af de andre EU-lande,« siger Ellen Trane Nørby, der var sundhedsminister frem til juni 2019.
Læs også: Store regionale forskelle: Bor du i et legionella-ramt område?
Betydningen af det tværministerielle arbejde blev også fremhævet af daværende transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen(LA). Under en debat i Folketinget 16. maj 2018 om et beslutningsforlag fra Dansk Folkeparti om at nedbringe risikoen for at blive smitte med legionella, sagde han blandt andet:
»Indledningsvis vil jeg gerne understrege, at regeringen tager problemerne med det stigende antal legionellasmittede meget alvorligt. Legionærsygdommen bliver overvåget nøje i Danmark af Statens Serum Institut og Styrelsen for Patientsikkerhed, og overvågningen viser, at vi har et højt antal smittede målt pr. indbygger sammenlignet med andre europæiske lande. Tilmed er antallet af smittede i Danmark stigende. Begge dele mener regeringen er bekymrende.«
»Regeringen foreslår at afvente det tværministerielle arbejde, så vi kan få kortlagt årsagerne til det stigende antal legionellasmittede og på baggrund heraf sætte de initiativer i gang, som med sikkerhed vil mindske legionellasmitten.«
Senere på året blev der i Finansloven også afsat 2 mio. kroner til arbejdet.
Læs også: Ny undersøgelse: Legionella på ni ud af ti plejehjem
Rekordmange døde
I løbet af de 3,5 år det tværministerielle arbejde har stået på, har Danmark været ramt af Corona, men Ellen Trane Nørby mener ikke, at det er en fuldgyldig undskyldning for den lange periode.
»Det er boligministeriet, der har haft ansvaret for det tværministerielle arbejde - og ansvaret for at indstille til en regering, hvad der skal ske i sagen. Sundhedsministeriet har været hårdt ophæng på grund af Corona, men det kan Boligministeriet ikke dække sig ind under.«
»Så for mig er der tale om en regering, der ikke har fået løftet ansvaret og gjort det til en syltekrukke i stedet for et hurtigtarbejdende tværministerielt samarbejde, som var meningen.«
Læs også: Bryder loven for at spare energi og skaber grobund for dødsensfarlig legionella
Det var Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt, der startede debatten om legionella i Sundhedsudvalget i 2017. Hun mener i dag, at det var det rigtige at nedsætte et tværministerielt udvalg, men at arbejdet har taget alt for lang tid:
»Det er komplekst område, hvor løsningerne ikke ligger lige for. Derfor synes jeg, at det var helt rigtigt at nedsætte et udvalg til få undersøgt årsagerne til det høje antal smittede herhjemme, men det er meget lang tid at bruge på det arbejde,« siger hun.
Liselott Blixt vil nu stille spørgsmål til Boligminister Kaare Dybvad Bek(S) om, hvilke initiativer regeringen vil iværksætte på baggrund af arbejdet fra det tværministerielle udvalg.
»Jeg kan forstå, at rapporterne kommer med nogle bud på, hvordan man kan nedbringe smitten - eksempelvis en national grænseværdi for legionella og vandprøver - og det bør vi se på, hvordan kan implementeres herhjemme. I dag er der jo meget stor forskel på, hvordan kommunerne håndterer legionella, så der er behov nogle nationale retningslinjer,« siger hun.
Læs også: Mange kommuners legionella-håndtering sejler
Tidlinje: Sådan gik der årevis
3.7 2017
Sundhedsordfører Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti stiller spørgsmål i Sundhedsudvalget: ”Ministeren bedes – i forlængelse af ministerens tidligere besvarelser om legionella – oplyse, hvad ministeren vil gøre for at sikre færre tilfælde af legionella i Danmark?”
Se link
31.8.2017
Daværende sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) svarer blandt andet til Folketingets Sundhedsudvalg:
»Som det også fremgår, har Statens Serum Institut igennem en årrække konstateret et stigende antal legionellatilfælde i Danmark, og Danmark har igennem mange år haft et højere antal registrerede tilfælde af legionærsygdom sammenlignet med andre vesteuropæiske lande. Jeg vil på den baggrund bede Statens Serum Institut tage initiativ til, at de relevante myndigheder drøfter den foreliggende viden om årsager til stigningen i antallet af legionellatilfælde samt grundlaget for evt. at foretage analyser af årsager til stigningen samt mulighederne for at reducere denne stigning.«
Se link
29.9. 2017
Sundhedsminister Ellen Trane oplyser til Sundhedsudvalget, at SSI den 1. september er anmodet om at afholde et møde med relevante parter.
Se link
8. november 2017
SSI sender nyhed ud ‘Stor stigning i legionellatilfælde’
7.3 2018
På SSI afholdes mødet, som Ellen Trane Nørby havde anmodet om, for at drøfte den danske legionella indsats. Deltagere er Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Energistyrelsen, Miljøstyrelsen og Trafik,- Bygge- og Boligstyrelsen. Det blev på mødet aftalt at igangsætte et tværministerielt arbejde, der bl.a. skal undersøge og kortlægge årsager til det stigende antal legionellasmittede i Danmark, herunder sammenhængen mellem vedligeholdelse af varmtvandssystemer og smitterisiko. Formandskabet og sekretariatsfunktion varetages af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
I følge et ministersvar var der i følge SSI enighed om på mødet om, at området – herunder det tværministerielle samarbejde – fremadrettet skal opprioriteres, og at der er behov for mere systematisk viden/data på området.
Se link
23.03.2018
Dansk Folkeparti stiller forslag til folketingsbeslutning om nedbringelse af risikoen for at blive smittet med legionellabakterien fra varmtvandssystemer i Danmark.
16.5 2018
Forslaget er under 1. behandling. Daværende Transport-, bygnings- og boligministeren Ole Birk Olesen(LA) blandt andet:
»Indledningsvis vil jeg gerne understrege, at regeringen tager problemerne med det stigende antal legionellasmittede meget alvorligt. Legionærsygdommen bliver overvåget nøje i Danmark af Statens Serum Institut og Styrelsen for Patientsikkerhed, og overvågningen viser, at vi har et højt antal smittede målt pr. indbygger sammenlignet med andre europæiske lande. Tilmed er antallet af smittede i Danmark stigende. Begge dele mener regeringen er bekymrende.«
»Regeringen foreslår at afvente det tværministerielle arbejde, så vi kan få kortlagt årsagerne til det stigende antal legionellasmittede og på baggrund heraf sætte de initiativer i gang, som med sikkerhed vil mindske legionellasmitten.«
Se link
7.11 2018
SSI udsender nyhed: ‘Kraftig stigning i antallet af legionella-tilfælde i 2017’
28.11 2018
Der kommer en statusredegørelse vedrørende tværministerielt arbejde om legionellasmitte, hvor der blandt andet står:
»Sundheds- og Ældreministeriet og Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har som led i det tværministerielle arbejde kortlagt den nuværende viden om legionellasmitte. Ministerierne kommer med bud på, hvilke undersøgelser som vil kunne bidrage til afklaring af årsager til det øgede antal legionellasmittede.«
Se link
December 2018
Finansloven for 2019 vedtages. Der afsættes 2 mio. kr, i 2019 til l undersøgelser, som kan være med til at afklare årsagerne bag den seneste stigning i antallet af legionellasmittede.
Se link
21.5 2019
Søren Uldum, fagchef ved afdeling for bakterier, parasitter og svampe ved SSI skriver, at her bliver det første egentlige møde afholdt i det tværministerielle arbejde, hvor projekterne blev gennemgået og prioriteret.
Se link
5.6 2019
Folketingsvalg. Kaare Dybvad(S) afløser Ole Birk Olesen(LA) som Boligminister.
12.9 2019
Kaare Dybvad orienterer om, at fem undersøgelser nu er sat i værk. Resultaterne forventes ultimo 2020.
Se link
13.5 2020
SSI udsender nyhed ‘Mange legionella-tilfælde igen i 2019’
27.5 2020
Kaare Dybvad orienterer om, at man ikke kan nå deadline. Det skyldes, at COVID-19-situationen har lagt beslag på særligt sundhedsmyndighedernes kompetencer og tid, hvilket får konsekvenser for den forventede tidsplan.
Se link
Oktober 2020
To af undersøgelserne i det tværministerielle samarbejde er færdig, men bliver ikke fremlagt .
7.5 2021
SSI udsender nyhed ‘Legionærsygdom i 2020’ og konstaterer, at landet er ramt af det højeste antal nogensinde.
14.9 2021
Fire af undersøgelserne fremlægges. En mangler fortsat.
Se link
