Legionella-bombe: Tredobling i København

Plus23. februar 2022 kl. 06:313
Legionella-bombe: Tredobling i København
Illustration: Københavns Kommune .
Hovedstaden oplevede sidste år det højeste antal smittede nogensinde med den potentielt dødelige legionella-bakterie, afslører nye tal fra Statens Serum Institut (SSI).
Artiklen er ældre end 30 dage

København har i mange år ligget lavt i statistikkerne, når det gælder tilfælde med den dødelige legionella-bakterie.

Nu afslører nye tal fra Statens Serum Institut, at der i 2021 har været 33 tilfælde af legionella-smitte i hovedstaden, hvilket er mere end en tredobling i forhold til til året før, hvor 9 borgere blev smittet. Det er samtidigt det højeste antal smittede med legionella nogensinde i København.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
24. februar 2022 kl. 06:34

Fjerne legionella ved at fjerne biofilm med hypoclorid anlæg, tror jeg kunne være muligheden i de ejendomme med svage forbrugere, og samtidig også i alm. ejendomme aht. til effektivisering af cirkulationssystemt. Alm. temperatur bekæmpelse er svært i praksis, da systemerne kræve vedligeholdelse og overvågning, for at sikre den ønskede effekt, og samtidig har det et stort varmetab, stiller krav til høje temperaturer fra varmeleveringen og har en høj returtemperatur. Ved at fjerne biofilmen i rørene med et hypoclorid anlæg, så er der mindre behov for at sikre de højere temperaturer end behovet ved tapstedet reelt kræver med gode besparelse i systemet.Og så er det alm. salt der anvendes til processen. Se evt rørcenteranvisning 017, hvor hypocloridanlægget er beskrevet. Som en af løsningerne. En anden løsning er at ombygge systemet til anlæg, hvor varmtvandsproduktionen flyttes helt ud til de enkelte lejligheder, så behovet for cirkulation fjernes.

2
23. februar 2022 kl. 15:45

jeg tror, det vil være mindst lige så relevant at se på, om de pågældende har en arbejdsplads til fælles

i 1979-82 arbejdede jeg i højhuset ved Lyngby station, og derblev der konstateret problemer med legionella pneumokokker i ventilationssystemet, som havde ramt en del af de ansatte, herunder undertegnede

1
23. februar 2022 kl. 12:21

Måske det var en ide at sørge for at få rettet op i beregningsprogrammer og kræve at forbrugsvand ved tapsted skal kunne måles til min 52 grader. Bemærk der er varmetab på mange ledninger og det betyder at vandet ofte sendes frem til vandhane(tabsted) med en temp der er mellem 40-45. Da der ikke er en lovgivning på området der kræver, det, så sker der intet på området. Vil også gerne have sat forkus på det slimmede produkt der aflejres i rørene og osm nogen kalder bioslam. Her ophobes baktiere og disse aflejres ligeeledes i blandebatterier, hvor legionellaen kan udvikle sig. Ledninger hvor koldt og avrmt vand ligger tæt op af hinanden, betyder ligeledes at det kolde vand sætter det varme ned. og omvendt det varme sætter temp ned på det kolde vand. Nogle fagfolk anbefaler at man lader vandet løbe i minutter - hvilket ikke er særlig energibesparende og da vand er en ressource, som der skal spares på, så er denne form for rådgivning samfundsskadelig