Legionella-alarm: Kører med alt for lav temperatur

Plus17. september 2021 kl. 09:5820
Temperatur
Illustration: Ingeniøren.
Varmtvandsinstallationer i fire større byer kører med for lave temperaturer, hvilket øger risikoen for legionella-bakterier, afslører ny rapport fra Statens Serum Institut.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danske varmtvandsinstallationer drives ofte med for lave temperaturer, hvilket øger risikoen for smitte med den potentielt dødelige lungebetændelse legionærsygdom, der de seneste år er steget kraftigt herhjemme, og som forårsages af den vandbårne legio­nella-bakterie.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
20 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
23. november 2021 kl. 15:49

In the Netherlands we have quite strict legislation when it somes to Legionella prevention. Exactly this topic is very populair at the moment due to the energy transistion. The idea is to reduce the hot water temperature and use an ultrafilter for (Legionella) bacteri removal. PB International is a company specialised in the production of small scale hot and cold water solutions.

19
19. september 2021 kl. 21:19

Karsten: Jeg ved ikke helt, hvad du mener med separate koblingsledninger, men din sidste bemærkning/spørgsmål: om kobberrør slår bakterierne ihjel, er relevant. Måske er der en, der kan svare på det?

18
18. september 2021 kl. 17:11

Tom: Alle varmtvandshaner og brusere får vandet direkte (eller via en forgrening) fra varmtvandsbeholderen. Så når man åbner for en hane, tømmes et par meter rør hurtigt og fyldes med det nu legionellafrie vand. Det sker næsten automatisk, da de fleste vel lader vandet løbe, til det varme vand når frem. Men er man "fanatisk" kan man jo gå en tur og lukke et par liter vand ud ved alle haner!!! Men det er spild af vand!

Holger - det er det så ikke, hvis et varmtvandsanlæg er med fordelerrør og separate koblingsledninger.

Iøvrigt er der nogen statistiker over hvornår der oftest optræder Legionella - med fordelerrør/ separate koblingsledninger el. gl. dags fordelt ledningsnet?

Mit bud er at fordelerrør giver flere Legionella tilfælder, da en del koblingsledninger sjældent el. aldrig bliver brugt, og dermed bliver til legionella avlscenter.

Iøvrigt virker kobberrør antiseptisk og burde vel slå legionella ihjel?

17
18. september 2021 kl. 17:01

Tom: Alle varmtvandshaner og brusere får vandet direkte (eller via en forgrening) fra varmtvandsbeholderen. Så når man åbner for en hane, tømmes et par meter rør hurtigt og fyldes med det nu legionellafrie vand. Det sker næsten automatisk, da de fleste vel lader vandet løbe, til det varme vand når frem. Men er man "fanatisk" kan man jo gå en tur og lukke et par liter vand ud ved alle haner!!! Men det er spild af vand!

16
18. september 2021 kl. 12:12

Den lavpraktiske version er at åbne for det varme vand ved det fjerneste tapsted. Kan det efter nogen tid blive 50-55 grader, så er der nok ikke særlig stor risiko for legionella kan udvikle sig.

Køb et par opvaskebaljer - så kan det aftappede vand bruges til noget fornuftigt i stedet for at lade det løbe direkte i afløbet. Det kolde kan f.eks. bruges til blomstervanding og det lidt varmere til op- og gulvvask

14
18. september 2021 kl. 10:58

I konsekvens af risiko for alvorlig sygdom pga legionella skal jeg efterspørge vejledning i hvorledes vi som almindelige borgere kan få kontrolleret vores vands legionella-status

12
17. september 2021 kl. 22:22

Jeg har læst at man tidligere anbefale at hæve temperaturen hver 14 dage, men at det nu er ændret til en gang om ugen.

11
17. september 2021 kl. 21:29

Jeg har siden1975 kørt med 38-39 grader varmt vand i varmtvandshanerne. Så i 46 år har vors børn og børnebørn kunnet åbne for koldt eller varmt vand - uden at brænde sig. Under køkkenvasken sidder en 15 liter vandvarmer, der leverer 50-55 grader vand til afskylning m.m. En anden fordel er, at der ikke er behov for termostat-blandingsbatterier ved bruserne, - men åbner blot for en varme hane! For at undgå risikoen for legionella, kører jeg hver måned temp. op på 60 grader nogle timer. Så det eneste, jeg mangler i artiklen, er, hvor længe legionella er om at formere sig, - altså om den månedlige dræberproces er tilstrækkelig.

9
17. september 2021 kl. 20:46

Da 2/3 af den danske opvarmning er med fjernvarme, så er det jo nok et problem der relatere sig til fjernvarmesystemerne. Det er desværre et problem der var forudset. Jeg har for 3 til 4 år siden, i snævre faglige kredse, været med til drøftet, om sænkningen af fjernvarmetemperaturene, ville give øgen problemer med legionella. Det er så desværre det vi ser nu.

Så når Niss Skov Nielsen anbefaler, at bygningsejere til jævnligt at lave en risikovurdring af deres varmtvandssystem. Så er han lidt ude af kontakt med, at en del af problemet er, at fjervarmesektoren har været under hårdt lovgivningsmæssigt pres for, at sparre energi. Og det kan de primært gøre ved at sænke fjernvarmetemperaturene.

Der findes dog flere tekniske løsninger på problemet, uden at det går ud over varmespildet. Der er laver undersøgelser som viser, at om brugsvandsinstallationer, der anvender gennemstrøminngsvarmeveksler ikke har problemer med legionella, i modsætning til installationer med varmeakkumuleringstank. Men det strider mod nogle fjernvarmeselskabers krav til installationer.

Der kan også være problemer med installationer, der cirkulere det varme brugsvand. Den type af installationer vil ofte på returdelen komme under 50°C permanent. Tilmed giver denne type af installationer give høje returtemperatur i fjernvarmesystemerne. Hvilket er væsentligt til skade for den samlede systemeffektivitet.

En løsning kan være, at brugsvandet først opvarmes ved brugsstedet (fx lige ved vandhanen i køkkenet). Den løsning giver flere fordele både i form af hurtig varmt brugsvand, lille risiko for legionella og lavt vandspild. Men denne type af installationer er dog meget lidt udbredt.

Det vil sige at problemet med legionella opstår i et samspil mellem krav til energieffktivitet og samspil mellem bygningsinstallationer og fjernvarmeinstallationer.

8
17. september 2021 kl. 14:40

Private gas fyr eller f.eks. varmepumper har en funktion der hæver temperaturen en gang om ugen hvis den ikke har været højt nok oppe for at problemet ikke skal opstå, så det må vel mest være et problem med store installationer i lejligheder og/eller fjernvarme.

7
17. september 2021 kl. 13:28

Hvilken tempratur som anses som sikker, afhænger af anlægstype og er eks. nærmere beskrevet i rørcenteranvisning 17, der findes under:https://www.teknologisk.dk/_/media/74890_R%F8rcenter-anvisning%20017.%20Legionella.pdf

I installationer hvor brugsvandstemperaturen ikke kan hæves med jævne mellemrum, må brugsvandstemperaturen ikke komme under 50 °C, som det også er angivet i artiklen, hvilket gælder de fleste moderne installationer, eftersom de generelt skal dimensioneres for maks. fremløbstemperatur på varmesiden på 60 °C som ikke er tilstrækkelig til at varme brugsvandet op til de 60 °C der kræves for hurtigt at kunne dræbe legionella. Der kan selvfølgelig etableres elektrisk booster, men det er ikke min opfattelse at det er alm. anvendt. At mange fjernvarmeværker forsat leverer 70 °C er en anden sag, men det må ikke tages til indtægt i nye installationer.

Bemærk i øvrigt at de 50 °C gælder på det koldeste punkt, hvilket i installationer med cirkulation er umiddelbart ved brugsvandsunit, men jeg har set mange installationer hvor cirkutationsventilen er sat til 45 °C, hvilket betyder at hele cirkulationsinstallationen har en fin temperatur til vækst af legionella, hvilket en kortvarig opvarmning af det cirkulerede vand til 52-55 °C næppe hjælper meget på.

Noget helt andet er, at der ofte er store mængder legionella i bruserslanger, da de ofte er fyldte med stuetempereret vand i længere perioder og aldrig bliver helt kolde eller helt varme, uanset brugsvandstemperaturen, da den sidder efter blandingsbatteriet. Det kan selvfølgelig undgås ved at tømme slangen eller få den med en særlig ventil som tømmer slangen når der ikke er tryk på (har kun set den slags på hospitaler).

6
17. september 2021 kl. 12:51

Legionærsygdom er en lungebetændelse, infektionssygdom forårsaget af gramnegative stavbakterier af slægten , Legionella. Navnet på sygdommen stammer fra det første store udbrud, som opstod under en konference for amerikanske krigsveteraner (legionærer) i Philadelphia i 1976.

Bob Dylan skrev en sang om hændelsen og den ukendte sygdom som fik navnet Legionnaires Disease. Sangen blev udgivet på pladen Up Front af det danske band Delta Cross Band i 1981 med Billy Cross som forsanger. Lyt til sangen her:

https://www.youtube.com/watch?v=mdmQD_fNPUM

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

5
17. september 2021 kl. 12:16

Specielt om sommeren kan det være en udfordring at holde temperaturen i installationens fjerneste punkt over 50° - Det kan snilt være et varmetab på 5-10 grader fra beholder/veksler til fjerneste punkt. Når så fjernvarmeværket bliver ved med at sænke temperaturen (og temperaturtabet er stort i ledningsnettet grundet det lave forbrug), så kan det blive svært at holde så høj en temperatur.

@2: Jeg tror problemet i private hjem er meget lille - det er små vandmængder, og udskiftningsgraden er stor. Store centrale anlæg har mange gange så store beholdere, at indholdet af "lunkent" vand bliver et reelt problem.

4
17. september 2021 kl. 11:02

De fleste varmepumper har legionellal program som kan indtilles til periodisk opvarmning til eks 60 gr.

2
17. september 2021 kl. 10:35

Hvordan er fordelingen af syge mellem private huse og større centrale anlæg?

1
17. september 2021 kl. 09:17

For hvilken temperatur, der anses for sikker i et lokalt varmtvandsanlæg.

Og så ville jeg ikke have lyst til at vaske op i et køkken, hvor varmtvandstemperaturen er 50 C eller derunder.