Legetøj fra vugge til vugge: Nu skal alle Lego-klodser være grønne

De røde, gule og blå Lego-klodser skal i fremtiden alle være grønne - i hvert fald i overført betydning. Omkring 50 medarbejdere på Lego er involveret i grundprincipperne i vugge til vugge-tankegangen, hvor den centrale filosofi er, at produkter ikke må ende som affald, når de har udtjent deres levetid.

De skal enten kunne nedbrydes biologisk eller genanvendes 100 pct.

Lego-koncernen arbejder ikke mod at blive officielt vugge til vugge-certificeret, men skriver selv i sin årlige progress report, at den er inspireret af vugge til vugge-konceptet, og at Lego fokuserer sin produktion på en 'closed loop'-tankegang, hvor alting bliver til næringsstoffer for nye kredsløb efter endt brug.

Lego-klodser går i arv

Indtil videre er der dog ingen planer om, at Lego-klodser i fremtiden kan graves ned i haven og blive nedbrudt til muldjord - sådan som f.eks. det hollandske skofirma OTA Shoes har designet sine gummisko. Det ligger simpelthen så fjernt fra tankegangen hos Lego, hvor klodserne typisk går i arv fra generation til generation og familie til familie, forklarer Helle Sofie Kaspersen, der er Vice President i Lego-koncernens Corporate Governance & Sustainability-afdeling.

»Lego-klodsen er i sin grundform et produkt, der ikke bliver forbrugt, og mange vil overhovedet ikke overveje at smide produktet ud, men gemmer det. Jeg tvivler på, at vi kommer i retning af en Lego-klods, der kan smides i naturen. Det strider meget imod den måde, vi betragter dem på,« siger hun, men tilføjer:

»Alligevel hænder det, at vi får spørgsmålet: Hvad gør vi med gamle Lego-klodser?«

Derfor satser Billund-virksomheden på at mindske miljøpåvirkningen ved at udskifte indholdsstoffer i materialer, gøre emballagen enklere og gøre produktdelene lettere at skille ad - ikke når klodserne er samlet, men når de engang smides ud.

Bæredygtige processer

Helt konkret arbejder virksomheden med vugge til vugge på forskellige niveauer, hvor man har udvalgt forskellige produkter til at agere pilotprojekter.

»Vi tager selvfølgelig ikke det hele på én gang. Vi er stadig i første fase af arbejdet med vores closed loop-tankegang og håber på at bruge erfaringerne til den eksisterende portefølje senere,« siger Helle Sofie Kaspersen.

Hun vil ikke afsløre, hvilket Lego-legetøj der arbejdes med, men fortæller, at det typisk er de samme materialer - og udfordringer - der går igen i virksomhedens produkter. Målsætningen er, at bæredygtighedskonceptet automatisk implementeres i de daglige processer.

»Dem, der designer produkterne, involveres, da det er dem, der påvirker, hvordan elementerne sammensættes, og i sidste ende om de let kan skilles ad igen,« siger Helle Sofie Kaspersen.

»Det at arbejde med miljøpåvirkning i det hele taget skal integreres i den måde, vi driver forretning på. Det skal ikke bare være månedens nyhed, og derfor er det vigtigt, at folk, der arbejder med f.eks. materialer, tager tankegangen til sig. Det er dem, der ved mest om det,« siger hun.«

Materialefolk undersøger f.eks., om indholdsstoffer kan erstattes af mere miljøvenlige alternativer, uden at det går ud over produktsikkerhed og kvalitet.

»Det er et kæmpestort arbejde. Man opfinder ikke bare et nyt materiale. Vi arbejder med at sikre, at der enten bruges de samme materialer i hvert element, så det let kan genanvendes, eller at de forskellige dele nemt kan adskilles. Det er blandt andet vores elektronikelementer, hvor vi i højere grad arbejder med at kunne adskille dem fra plastikelementerne,« siger Helle Sofie Kaspersen.

Certifikat endnu ikke udbredt

Når legetøjsproducenten endnu ikke har besluttet sig for, hvorvidt den vil forsøge at opnå en vugge til vugge-certificering i fremtiden, skyldes det, at produkterne sælges i den samme emballage over hele verden. Og selv om vugge til vugge-filosofien så småt er ved at vinde frem i Nordeuropa, Tyskland og Holland, er certifikatet stadig ukendt på mange markeder. Derfor giver det ikke nødvendigvis mening at blive vugge til vugge-certificeret.

Helle Sofie Kaspersen forklarer, at ikke blot varierer kendskabet til miljøordninger fra land til land. Det er også vidt forskelligt, hvordan emballagen (for)bruges, og det skal tænkes ind, når den designes. F.eks. gemmer forbrugere i Tyskland i højere grad end andre steder emballagen og bruger den til opbevaring af klodserne.

»Dér skal der være orden i det,« siger Helle Sofie Kaspersen.

Omvendt ryger emballagen andre steder direkte i skraldespanden, og så er det vigtigt, at den er designet, så den let kan genanvendes.

»Emballagen er sværere at genbruge, hvis den er sammensat af forskellige materialer som metal, plast og pap,« siger hun og forklarer, at virksomheden derfor aldrig bruger metalwire i sin emballage.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg har da stadig alle mine lego-klodser, og nu har jeg en søn på 8 uger. Lego holder jo 10 generationer - hvem smider overhovedet en lego-klods ud? Så vil jeg da gerne aftage dem!

Det virker lidt overdrevet med alt det 'grønne' snak. Hvis de plantede en skov kunne jeg forstå det, men hallo: vi importerer store mængder affald fordi der ikke er nok brændværdi i dansk affald. Som det er nu, skulle emballage laves så miljø-urigtigt som muligt, fordi en Sven Auken byggede forbrændingsanlæg om til kraftværker. Men, brændværdien af affaldet var selv dengang for lav.

  • 0
  • 0

Mon ikke at LEGO ser muligheden for at lave billigere produkter ud af diverse naturfibre fremfor dyrt plastmateriale ;-)

Så kan man altid proklamere sig selv som grøn, selvom man først nok tænker på kapitalen ;-)

  • 0
  • 0

Fin artikel, hvem elsker ikke LEGO? Og det kan meget vel være at der ligger økonomiske motiver bag LEGO's cradle to cradle interesse, men er det ikke bare win/win for dem og miljøet så? Har bare en lille tilføjelse, ikke for at være krakiler, men hvis det skulle interessere nogen: de Hollandske sko hedder ikke OTA men OAT http://www.oatshoes.com/about/

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten