Legelaboratoriet: Byg en elektrisk labyrint

29. juli 2015 kl. 11:455
Remote video URL
En bøjle og et bræt er hovedingredienserne i den hjemmelavede el-labyrint. Byg med i sidste afsnit af Ingeniørens sommer-bygge-serie.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det kræver en sikker hånd at mestre en elektrisk labyrint, men det kræver kun materialer for omkring 30 kroner at bygge en.

Legelaboratoriet runder sommerens bygge-serie af med et klassisk stykke legetøj, der let kan laves billigt fra bunden af enhver byggeglad sjæl. Det er for os uvist, om legetøjet har et officielt navn, men hvis De, kære læser, ligger inde med denne viden, opfordres De hermed til at dele den.

Indtil da nøjes vi med titlen el-labyrint og denne gang er det garderobeskabet, der har doneret den vigtigste byggedel: to styk bøjler i metal.

Bøjlerne bøjes ud i en hjemmelavet forhindringsbane og i et håndtag. Målet er at komme fra den ene ende af banen til den anden – uden at metaldelene rør hinanden. Sker det, blinker en batteridrevet læselampe og afslører fejlen.

Justerbar sværhedsgrad

Hele anordningen monteres på et bræt med to skruer. Hvis ikke man ligger inde med et bræt, kan Legelaboratoriet anbefale at kigge efter billige trærester i et byggemarked. Som ‘alarm’ har vi valgt en lille læselampe – det er fristende at vælge noget med en høj lyd, men lyset er mere skånsomt for omgivelserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sværhedsgraden kan let justeres ved at gøre banen mere eller mindre kompleks eller ved at ændre størrelsen på cirklen for enden af håndtaget. Når labyrinten er klar, kan man selv bestemme, hvilke regler der gælder – Legelaboratoriet udfordrede selv redaktionen til en dyst på tid, hvor man starter forfra, når lampen blinker.

El-labyrinten er som byggeprojekt skabt til en sommerdag, hvor vejret opfordrer til indendørs aktivitet. Legelaboratoriet ønsker god byggelyst til Ingeniøren-læsere i alle aldre.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
5. august 2015 kl. 22:25

Jeg går ud fra, at en del af idéen bag Lege Laboratoriet er at skabe interesse for ingeniørfaget, og ikke at skræmme børn væk fra teknikken - hvilket 230 volt ret sikkert vil gøre.

Legen med MakeyMakey og Scratch har været et stort hit i forskellige projekter i folkeskoler og Coding Pirates, så det er muligt at det er teknisk, men det gør vel ikke noget, hvis lysten er der?

4
1. august 2015 kl. 17:53
3
30. juli 2015 kl. 21:49

Lygten kunne også skiftes ud med et "easy-to-use invention kit" kaldet MakeyMakey, som tilsluttes en computer via USB, og giver på en nem måde mulighed for, at "putte" signalet fra berøringen ind i computeren (computeren ser MakeyMakey som USB keyboard). Kombineret med Scratch er det nu muligt at kode et lille program, som fx kan tælle tid og strafpoint.

Hent evt. mere inspiration på bloggen It I Undervisning hvor der ligger et projekt, der hedder labyrintbane

2
29. juli 2015 kl. 14:17

meget sjovere lave den så en alarm udløses alle kan høre det og man får et chok som kan udløse man rammer den igen og igen. :)