Ledningsrevner sender kaskade af urenset polsk spildevand mod Østersøen

Revner i to spildevandsledninger i den polske hovedstad Warszawa er årsag til, at millioner af liter urenset spildevand er på vej mod Østersøen. Det skriver flere medier – heriblandt TV2.

De revnede ledninger fører spildevand under floden Wisła, der på sin vej fra udspringet i bjergene i det sydlige Polen mod Østersøen går gennem Warszawa. De to Ø1,6 meter ledninger er støbt ind i bunden af et stort Ø4,5 meter tunnelrør under floden.

Etableringen af to ledninger i stedet for én stor skulle efter planen sikre redundans i systemet. Så da den første revne blev opdaget i tirsdags i sidste uge, førte personalet spildevandet over i den anden ledning. Men dagen efter blev der også opdaget revner i den, og personalet var derfor nødt til at lede spildevandet direkte ud i floden.

Foreløbige undersøgelser af kloakrørerne viser, at ledningen er delamineret det sted, hvor plastikrør og stålrør blev samlet. Illustration: Warszawa Kommune

Kvælstof, bakterier og kemikalier

Ifølge flere medier strømmer der derfor tre m3 urenset spildevand ud i floden hvert sekund. Ifølge avisen Wyborcza var der frem til onsdag morgen strømmet 1,5 mio. m3 ud i floden.

Spildevandet indeholder både bakterier, kvælstof, fosfor, organiske stoffer, tungmetaller og kemikalier fra de industrivirksomheder, der ligger i byen. Derfor har de polske myndigheder advaret borgerne i byer, der ligger nedstrøms om, at man ikke skal bade i floden og koge vandet i de byer, hvor floden bliver brugt som drikkevandsindtag.

Udslippet kan imidlertid også give problemer for Østersøen, hvor det delta, hvor floden udmunder i, ifølge TV2 i forvejen er plaget af algeopblomstring og bunddød.

Ifølge Lars Sonesten fra Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), som den svenske avis Expressen har talt med, øger udslippet den mængde kvælstof og fosfor, der ender i Østersøen med henholdsvis 12 og 2,3 ton for hver dag, der går. For at sætte det i perspektiv, kan man sammenligne med de danske farvande hvert år modtager omkring 64.000 ton kvælstof fra landbaserede kilder.

Midlertidig ledning på vej

De polske myndigheder har forsøgt at mindske problemet på to måder. Dels har man sat riste i udløbet, som kan frasi en del af det organiske stof, og dels har man siden lørdag tilført ozon til spildevandet, som nedbryder størstedelen af bakterierne i spildevandet.

Illustration: Lasse Gorm Jensen / Ingeniøren

Sideløbende har det polske militær bygget en pontonbro henover floden, som skal bære to midlertidige kloakledninger, der kan lede spildevandet til en tank, hvorfra man kan pumpe det til renseanlægget. Ifølge de polske myndigheder forventes det på nuværende tidspunkt at den ene ledning vil være klar til brug fredag.

Løsningen er dog kun midlertidig, så myndighederne arbejder også på at få repareret de revnede ledninger. Torsdag forlød det i flere polske medier, at entreprenører indtil videre havde fået fjernet betonlaget over ledningerne i et 12 m2 stort stykke.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Uha da da. Uheldet kan da sikkert også spores oppe i Øresund om føje tid. Og vel senere også omkring Læsøe hvor det kan risikere at skade hummerfiskeriet ! For hvem vil dog spise hummere fra Læsø med spor af kloakvand fra Warszawa ?

Nå, godt at læse, at kloakdepartementet i Warszawa har sat så hurtigt ind og sørget for afhjælpning. Civilisationen virker åbenbart også i Polen !

  • 2
  • 8

Hej Karsten

Du gættede rigtigt - en venlig læser sendte mig en mail, så jeg hurtigt blev gjort opmærksom på fejlen - og kunne rette den. Den slags sætter jeg og mine kolleger stor pris på, for så kan debatten handle om det faglige i stedet for - indrømmet - dumme fejl i teksten.

VH

Ulrik Andersen Journalist Ingeniøren

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten