Lederne er valgets store taber

Fra otte til fire mandater. Sådan ser virkeligheden ud for Lederlisten i det nyvalgte repræsentantskab. Listen er dermed den store taber til IDA-valget, som netop er overstået.

Lasse Grønbech, listefører for Lederlisten og afgående næstformand i IDA, er da heller ikke begejstret for resultatet:

»Det er da ikke spor sjov – og er alt andet lige en halvering af vores indflydelse. Vi har kæmpet for det her projekt dels gennem seks år i repræsentantskabet, dels gennem valgkampen. Men resultatet ændrer ikke på, at vi fortsat vil indgå i det politiske samarbejde, og søge at komme ind med nogle af vores gode folk i diverse udvalg og poster,« siger Lasse Grønbech.

Bortset fra Lederlistens markante tilbagegang er der ikke tale om de helt store mandatflytninger ved dette valg.

Læs også: Så er kampen om IDAs formandspost i gang

Valget vindere er de to lister, Fagforeningslisten og Senioringeniørlisten. De kan begge glæde sig over en fremgang på to mandater – og sidder nu med otte mandater hver.

Fagforeningslistens listefører Thomas Damkjær Petersen ser fremgangen som en belønning for den indsats, listen har leveret i sin seksårige levetid:

»Vi går pænt frem, fordi vi har vælgere, der sætter pris på vores arbejde,« siger han.

Hos Senioringeniørlisten vurderer listefører Ellen Fænøe, at listen er gået frem, fordi den har fornyet sig – blandt andet ved at opstille flere erhvervsaktive topkandidater.

»Det er noget, vi har arbejdet på i flere år, ligesom vi klart har tilkendegivet, at vi ikke er pensionister, men folk over 40 år med erfaring og overskud til at gøre noget i foreningen,« siger Ellen Fænøe.

Læs også: Strid om pensionisters rolle i IDA

Fremgang er der også til Pensionistlisten, som vokser med et mandat til nu otte.

Dimittendlisten, som i 2013 stillede op under navnet Generationslisten, har også fået et mandat mere – og er dermed oppe på to.

Listefører Arne Lundsby Andersen, er tilfreds, men jubler ikke:

»To mandater er ikke meget, men det er da bedre end et, og det er meget svært at få de yngre, som vi henvender os til, til at stemme,« siger han.

Ingeniørlisten og Yngrelisten går begge et mandat tilbage, men er stadig de to største lister i repræsentantskabet med henholdsvis ti og ni mandater.

Læs også: IDA-medlem: De mange lister kan gøre mig til sofavælger

Familielisten, Privatansattes Liste, Private Ingeniører – pi og Selvstændige Ingeniører bevarer alle deres nuværende mandater.

Opfinderlisten, som også forsøgte at komme ind i 2013, fik heller ikke en repræsentant med denne gang. Heller ikke Udviklingslisten, som stillede op for første gang, kommer ind. For begge lister gælder, at de kun har haft kandidater i henholdsvis to og en af de otte regioner.

Studiemedlemmerne har også afholdt valg om fire faste pladser i repræsentantskabet. Her var der kun opstillet en enkelt liste, Tekniske og Naturvidenskabelige Studerende.

Valgprocenten faldt til 10,84 procent – et styrtdyk i forhold til valget i 2013, hvor den var på 23,2 procent. Studievalget nåede en deltagelse på 3,51 procent mod 11,4 procent ved valget i 2013.

Ifølge Ellen Fænøe, der også er formand for IDAs valgudvalg, skyldes faldet dels at medlemmerne er tilfredse, dels at de denne gang ikke har fået tilsendt information om valget med posten.

Mandatfordeling2016-2019Ændring fra 2013
Dimitendlisten21
Fagforeningslisten82
Familielisten20
Ingeniørlisten10-1
Lederlisten (fusion af to lister)4-4
Opfinderlisten00
Pensionistlisten81
Privatansattes Liste60
Private Ingeniører - pi30
Selvstændige Ingeniører10
Senioringeniørlisten82
Udviklingslisten00
Yngrelisten9-1
Tekniske og Naturvidenskabelige Studerende*40
IDAs Repræsentantskab 2016-19650

*Selvstændig valggrupper med 4 pladser

Ingeniørens valgdækning er sponseret af IDA

Emner : IDA