Leder: Vi siger det én gang til – få nu styr på de energiafgifter!
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Leder: Vi siger det én gang til – få nu styr på de energiafgifter!

Meget godt kan vi fremhæve Danmark for, når vi sidste år atter en gang satte rekord i produktionen af vindmøllestrøm: 43 procent af vores el hev vi ud af vinden. Men vi er ikke særlig begavede til at få det optimale ud af strømmen.

Danmark har været fremme i skoene med at bygge milliarddyre kabler til udlandet, så vi kan sende el til Norge, når det stormer over landet – og importere, når det er vindstille. Men noget på overfladen så simpelt som at give danskerne incitament til selv at bruge den grønne energi har vi ikke formået.

Som konsekvens sælger vi strømmen billigt til udlandet, når det blæser, og vindmølleejerne må endda i enkelte tilfælde bremse vingerne for at undgå at betale for at komme af med den vindgenererede strøm. Det er helt grotesk, når der samtidig er lystig gang i flammerne på landets kraftvarme- og fjernvarmeværker, som producerer varme til stuer og kontorer – hovedsageligt af træ importeret fra østeuropæiske og nordeuropæiske skove.

Oplagt ville det være i stedet at bruge varmepumper og billig strøm fra vindmøllerne. Når det ikke sker, er det, fordi strøm er belagt med afgifter. Det træ, vi importerer, er derimod ikke blot afgiftsfrit – der er tilskud til at producere strøm med det, så vindmøllerne må stå stille.

Opfordringer til at lave om i incitamentstrukturen har det ikke skortet på – hverken i dette medie eller blandt forskere og branchefolk. For to år siden gentog vi her på lederpladsen et dengang otte år gammelt citat fra Lars Aagaard, direktør for brancheorganisationen Dansk Energi: »Politikerne har sagt, at de vil have masser af vindkraft. Men der mangler en strategi for, hvordan vi skal anvende strømmen, så den får mest værdi.« Citatet er nu ti år gammelt, men stadig kedeligt aktuelt.

De skæve afgifter bliver ved med at være smertensbarnet i dansk energipolitik. Den forrige regering måtte i 2013 helt opgive sin plan om at lægge en smule skat på det importerede træ. Derefter fortsatte den årelange stikken hovedet i busken, godt hjulpet af embedsmænd i Skatteministeriet, som valgte at dele en analyse af afgifterne op i fire dele, som de var fire år om at færdiggøre. Det endte med en teoretisk, økonomisk afhandling snarere end et praktisk redskab for politikerne.

I foråret har politikerne endnu en chance, når de skal blive enige om en ny aftale for Danmarks energi­politik i de næste 10-12 år. Ingeniøren sætter i de kommende uger fokus på de udfordringer, politikerne skal løse i de forhandlinger, der venter.

At få afgifterne til at spille sammen med en ny virkelighed, så de fremmer intelligent brug af strømmen fra de stadigt billigere vindmøller og solceller, er en bunden opgave. Ikke alene fordi importeret biomasse er mindre bæredygtigt end sol og vind; med de nuværende afgifter kan det snart betale sig for solcelleejere at investere i batterier til deres strøm frem for at sende den ud på nettet, hvor den kan gøre større gavn for miljøet.

Selvfølgelig handler energipolitik om andet end afgifter. F.eks. har Danmark brug for nye mål for at spare på energien og en ny ordning til, hvordan det skal ske. Men afgifterne er blevet syltet for længe. Nu går den ikke mere.

Illustration: MI Grafik

Vindel er en hund i et spil kegler: Møllerne leverer strøm som vinden blæser og vi har ikke som Sverige og Norge nogle store vandmagasiner, der leverer vandkraft, når vinden ikke blæser. Vi har derimod en række kraftvarmeværker, hvor vi ikke bare kan stoppe elproduktionen, uden også at stoppe fjernvarmeproduktionen og det ville være dyrt at indlægge varmepunmper i alle huse og urealistisk i etagebyggeriet. Men tilbage til artiklens brændeklynk: Brænde og brændselspiller er også vedvarende energi, men vi har efterhånden fået så mange vindmøller, at vi ikke kan regulere os ud af en overproduktion af el, når vinden blæser. Måske ville det være rimeligst at sætte den fortsatte udbygning af vindel på standby, indtil problemet er løst. Fordi det er en Roskilde Bank løsning at stoppe vindmøller, når det blæser kraftigt, for at forhindre en overproduktion af el.

  • 9
  • 21

Nej - incitament til at bruge grøn energi er der ikke meget af... til gengæld er el-selskaberne begyndt at bruge de smarte elmålere til at spare penge på udbygningen af transmissionsnettet - f.eks. ved at hæve prisen med 83 øre pr. kwh mellem kl. 17-20, således at folk flytter forbruget ud over disse timer, hvor trækket på ledningerne er størst. Var det virkeligt meningen med de smarte elmålere?

-

PS.: men så bliver det jo også sænket med 5 øre i resten af døgnets timer - børnene kan jo bare spise om natten - sådan er det (ironi kan forekomme).

  • 9
  • 8

Der mangler en meget større folkelig oplysning om emnet.

Vi ved jo godt, at det er tåbeligt, at den reneste energiform vi har (El), er den, der er belagt med de højeste afgifter. Ovenikøbet på en måde, der stort set ikke tilskynder at tilpase brugsmønsteret til VE produktion.

Hvis der kunne komme en folkeoplysning om dette, vile jeg mene, regeringen bliver tvunget til at reagere - og ved en mere adfærdsregulerende afgiftsstruktur at flytte mere energiforbrug over på VE.

Jeg vil tro, de fleste danskere tror, vores nuværende afgiftspolitik er ment som en miljøforanstaltning, mens ussel mammon i virkeligheden er den drivende kraft.

Så: Ud og skriv nogle ledere og blogindlæg i andre medier end her - vi ved det godt ;o)

Mvh Flemming

  • 33
  • 1