Leder: Vestens anti-vaccinister puster liv i døde sygdomme
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Leder: Vestens anti-vaccinister puster liv i døde sygdomme

Mæslingevaccination redder hundredtusinder på verdensplan årligt. 122.000 tabte kampen til sygdommen i 2012 ifølge nye tal fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO; et tragisk stort tab af liv til et virus, vi let kan gardere os imod. Men det er faktisk det laveste dødstal, der endnu er registreret, og et imponerende fald fra de 562.000 mennesker, der døde af sygdommen i 2000.

Nedkæmpelsen af mæslinger og andre stærkt smitsomme virus­infektioner og bakterielle sygdomme er en videnskabelig triumf. Mæslingevaccinen har reddet mange millioner mennesker, ligesom tilsvarende vacciner har udryddet kopper og fortrængt polio, tyfus, hjerne­hindebetændelse eller for den sags skyld røde hunde og fåresyge.

Det er snart 220 år siden, at den engelske læge Edward Jenner åbenbarede, hvordan han havde udviklet en metode til at bekæmpe kokopper. Siden har læger og medicinal­virksomheder videreudviklet princippet, så vi i dag er tæt på helt at eliminere mange meget farlige infektionssygdomme.

Som moderne mennesker tager vi et langt liv for givet og har forventning om, at vores børn overlever barndommen. Et dødt barn som følge af sygdom ser vi som en sjælden, traumatisk undtagelse. Sådan var det ikke tidligere.

Desværre går det den helt forkerte vej i Vesten, blandt andet fordi irrationel modstand får voksne til at droppe vacciner til deres børn. I Danmark er der nu øget risiko for udbrud af polio, populært kaldet børnelammelse, fordi hvert tiende barn ikke længere følger hele DiTekiPolHiB-programmet. For MFR (mæslinger, fåresyge, røde hunde) gælder det næsten hver femte barn. Det seneste udbrud herhjemme skete så sent som i februar.

Anti-vaccine-tilhængerne har årtier på bagen, men voksede markant i antal i 2001 grundet en Lancet-artikel af lægen Andrew Wakefield, der antydede autisme som bivirkning. Undersøgelsen er trukket tilbage og er tilbagevist ad nauseam. Men trods total videnskabelig dokumentation for særdeles sjældne bivirkninger bider modstanden sig fast.

konspirationsteoretikere vil altid mistro en angiveligt kynisk og ryggesløs lægemiddelindustri, men den farlige usikkerhed trives også i foreninger som Vaccinations Forum. Under dække af neutral oplysning skaber den ubegrundet frygt ved at kolportere fidusvidenskabelige artikler. I april kunne man således læse et tvivlsomt studie om, at børn, der ikke vaccineres, i langt større omfang slipper for astma, allergi og herpes end vaccinerede børn. Foreningen er repræsenteret i Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn og Patientskadeankenævnet.

WHO har et mål om, at mæslinger i Europa er elimineret næste år, hvilket nok ikke lykkes. Målet er allerede rykket fra en deadline i 2010. Det bliver først, når vi alle atter bakker op om rationalitet og oplysnings­tidens idealer, at svøben bliver skudt i sænk. Risikoen for det modsatte resultat er desværre overhængende. Man kan ønske sig, at myndighederne mere offensivt udfordrer borgernes holdning til vaccination. Ligesom med rygekampagnerne, måske.

Som så mange andre regnede jeg engang også med at mæslinger var sådan en relativt ufarlig sygdom som alle børn 'bare' fik - og overlevede uden problemer - på et eller andet tidspunkt.

At den sygdom skulle kunne være dødelig havde aldrig strejfet mig.
Så jeg spekulerer på, om normalt sunde og velnærede børn i vesten har nogen risiko for at komme rigtig galt afsted hvis de får mæslinger?
Eller er den dødelighed der åbenbart er risiko for, reserveret underernærede, fattige børn i u-landene?

  • 2
  • 1

Nu er det vel en kortslutning at sige, at alle børn i Vesten er sunde og raske - hvorfor skulle vi ellers have børneafdelinger?
Ét af de vigtigste formål med et vaccinationsprogram er ikke at beskytte individet(!) men flokken. Vi vaccinerer altså de sunde for - også - at beskytte de svage, fordi infektionssygdomme kræver en hvis andel smitbare personer i et samfund for at kunne udbredes, afhængigt af sygdom.
En god del avanceret behandling af alvorlige lidelser blandt børn tager udgangspunkt i, at børnene ikke også er udsat for mæslinger, røde hunde mm. Og det er de selvfølgelig ikke, hvis resten af befolkningen viser samfundssind. Derfor vil det lyde hult at ville bekæmpe cancer blandt børn uden at ville lade sit eget barn børnevaccinere, fordi netop den flokimmunitet som børnevaccinationen kan give, er med til at øge overlevelsen blandt syge børn.

  • 24
  • 1

Man kan dårligt bebrejde de forældre, som ikke lader deres børn vaccinere, når man ser på medicinalindustriens gøren og laden gennem de seneste årtier. Der vil altid være modstandere mod vaccination, hvilket er forventeligt, og helt acceptabelt ud fra en sikkerhedsbetragtning. At de trækker flere med sig, skyldes primært befolkningens manglende tillid til medicinalindustrien. Så længe den ses som grådig og bundliniefikseret, vil den støde mange fra sig. Når medicinalindustrien formår at overbevise omverden om, at den er fokuseret på mennesker og deres helbred, og ikke på kortsigtet gevinst og profitoptimering, vil vaccinationsprocenten stige.

  • 3
  • 26