Bæredygtigt Landbrug har tidligere kontaktet Gitte Ortved Bjerager fra Fødevarestyrelsen for at høre, hvordan man er nået frem til, at otte ud af 10 svin på slagteriet har haft MRSA på kroppen, og så ser det selvfølgelig ikke så slemt ud, som det fremføres af ing.dk.
Man har gjort som følger: 600 svin er i 2012 blevet udtaget til prøve før slagtning. I 88 procent af tilfældene blev der konstateret MRSA på svinene i slagteriets ventestald. MRSA kan igennem luften flyttes fra gris til gris, og det sker hurtigt, når mange grise fra mange besætninger sættes sammen i ventestalden.
Prøven er taget ved at man cirka har udvalgt ét svin per besætning. Prøven er altså taget efter svinene har stået sammen i lastbiler og efter de har stået sammen i ventestalden.
En lignende undersøgelse fra Norge vist, at når man efter prøvetagningen på slagteriet gik tilbage og tog en prøve fra besætningerne, som de smittede svin stammede fra, så viste det sig at langt de fleste svin havde fået påført smitten efter de havde forladt besætningen – altså med al sandsynlighed i lastbilen eller i ventestalden. Ifølge Fødevarestyrelsen kan smitte flyttes rundt via støv, så der skal ikke meget til at overføre smitte i ventestalden.
Danmark er blandt de lande i EU, der har bedst styr på MRSA. Se link herunder: http://www.baeredygtigtlandbrug.dk/nyheder...
Smågrise færdes sammen i kuld bestående af mere end 10 individer, og når de går tæt sammen, så giver det mening at medicinere den lille flok samlet, når de udbryder sygdom i den.
Lederen beskriver, at der er anvendt 112 ton antibiotika til dyr, heraf 76 procent til svin, mod knap 49 ton til mennesker i 2012. Det må jo enten betyde, at mennesker får utroligt store doser af antibiotika, eller at svin får meget lidt pr. dyr. Der produceres i Danmark cirka 30 millioner svin på årsbasis, og vi er cirka 5,7 millioner mennesker, så skal sammenligningen laves imellem mennesker og dyr på dette område, så er det ikke dyr og dyrlæger, der har et problem, men mennesker og læger.
I lederen frembringes Tyskland som et godt eksempel, selv om MRSA er mere hyppigt forekommende i Tyskland end i Danmark. Flere svinebønder har også oplevet, at ansatte fra øvrige EU-lande har fået konstateret MRSA uden at smitten findes på den danske gård, de arbejder på, og derfor er det vigtigt for kampen mod MRSA, at der holdes et vågent øje med, at smitten kan blive tilført til Danmark via mennesker, dyr og den store import af udenlandske varer til danske fødevarebutikker fra lande med stor udbredelse af MRSA. http://www.baeredygtigtlandbrug.dk/media/6...
Flere steder i Danmark og i Holland arbejder landmænd på eget initiativ på at benytte probiotika til forebyggelse af blandt andet MRSA i produktionerne for at nedbringe antibiotikaforbruget, så landbruget arbejder på at bedre forholdene, og det er godt med en sund debat om de udfordringer, der findes på landbrugsområdet. En sund debat er dog betinget af, at de fremførte data er pålidelige.
Med venlig hilsen Jakob Tilma, mediechef Bæredygtigt Landbrug