Leder: Roulader med fluorstoffer – tænk, hvis det havde været listeria

Case 1: Et udbrud af listeria kan spores tilbage til en enkelt rullepølseproducent. Fødevarestyrelsen ringer til 6.000 detailbutikker og grossister for at få den inficerede rullepølse af hylderne, og virksomheden bliver midlertidigt lukket, til det dokumenteres, at bakterierne er væk.

Case 2: En hindbærroulade solgt i Aldi bliver af en forbrugerorganisa­tion testet for giftige fluorstoffer. Pappet, som rouladen står på, indeholder koncentrationer 4.171 gange over den vejledende grænseværdi. Aldi piller rouladen af hylderne, men roulader fra samme virksomhed med samme pap bliver stående i andre supermarkeder landet over. Myndighederne gør intet for at opspore dem endsige vurdere, hvor stor risikoen for sundhedsskader er.

Nok er de to eksempler ikke direkte sammenlignelige. Listeria giver livstruende infektioner, og 17 danskere døde i 2014 som følge af det føromtalte udbrud. Der er ingen akutte symptomer ved at indtage fluorstoffer fra pappet under en kage. Men grænseværdien er der af en årsag.

Læs også: Kager på papir fyldt med giftige fluorstoffer bliver på butikshylderne

De langkædede fluorstoffer er sandsynligvis nogle af de mest sundhedsskadelige kemiske forbindelser, som stadig benyttes uden restriktioner. De øger bl.a. risikoen for diabetes, fedme, virkningsløse vaccinationer, brystkræft og ufrivillig abort. Listen vokser, hver gang forskerne undersøger en ny sygdom.

Særligt skræmmende er det, at fluorstofferne ophobes i kroppen med deres halveringstid på 3-4 år. Derfor bliver der flere og flere af dem i vores blod og organer. Und­tagen hos kvinder, der overfører dem til deres børn via livmoder og modermælk.

Men fluorstoffer er tilladt. Producenterne skal blot sikre sig, at pap til hindbærroulader, melposer, pizzabakker og burgerpapir ikke smitter af til maden i et omfang, der skader sundheden. Da fluorstoffer er vanskelige at undersøge for i fødevarerne, og da de nøjagtige helbredseffekter ikke er undersøgt i dem alle, er det elastik i metermål.

Læs også: Fluorstoffer i kagepapir overskrider grænseværdien 4.000 gange

Så meget desto mere uforståeligt er det, at myndighederne ikke griber ind, når deres egen vejledende grænseværdi overskrides med faktor 4.171. Danskerne mæsker sig videre i kagerne, butikkerne sælger dem fortsat, og producenterne gør ikke noget for at opspore, i hvilke produkter papiret ellers er brugt.

Havde grænseværdierne været bindende, var samme maskineri, som fik fjernet den listeriainficerede rullepølse fra butikkerne, trådt i kraft. Tidligere fødevareminister Eva Kjer Hansen forsvarede frivilligheden med, at virksomhederne ville rette sig efter grænseværdierne. Det har vist sig ikke at være tilfældet.

Regeringen venter på en EU-løsning, som afgjort er at foretrække, men end ikke er på tegnebrættet. Vi ved, at fluorstoffer i f.eks. bagepapir migrerer over i fødevarerne under opvarmning. Derfor må vi ikke vente, men hurtigst muligt få indført et forbud mod fluorstoffer i pap og papir, der er i kontakt med maden, mens den varmes op. Vi kunne også gøre grænseværdien bindende eller få en positivliste over tilladte stoffer i emballage af pap og papir, som det kendes fra plast. Hovedsagen er, at produkter, som skader vores sundhed, ikke må få lov til at stå på hylderne, uanset om de indeholder bakterier eller kemikalier.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Der er mange lande omkring os som slet ikke har nogen regulering af fluorstoffer i fødevarer, så derfor skal vi heller ikke have nogen."

"Det ville også gå ud over vores konkurrenceevne, hvis der blev forbud mod det i Danmark."

Denne form for "argumentation" har jeg lært af de politiske partier i Danmark. Senest omkring gødning i landbruget.

Disclaimer: kommentaren er ikke udtryk for mine egne holdninger.

 • 8
 • 0

Jeg må sige at jeg ikke forstår hvorfor det skulle være så svært at måle niveauerne i fødevarer. Der var en masse ståhej om fluorstofferne for nogle år siden også, og i den forbindelse havde ingeniøren arrangeret en on-line høring med en ekspert fra DTU. Jeg spurgte netop til hvordan de pågældende fluorstoffer blev optaget af henholdsvis proteiner, fedtstoffer og kulhydrater. Hun kom med et udførligt svar og allerede dengang var området temmlig godt undersøgt. Det hele kan findes ved at lede lidt i ingeniørens arkiver. Der ligger en masse information om fluorstofferne.

Påstanden om at det skulle være svært at måle fluorstofferne i fødevarer lyder på den baggrund som et slet skjult forsøg på at ungå at løse problemet.

 • 8
 • 1

Vil det sige at det er skadeligt at indtage skærekager regelmæssigt?

Det er vel lidt ligesom at advare mod oversaltede peanuts på værtshuse. Findes der eksempler på sunde fødevarer som bliver skadelige, grundet disse fluorstoffer? Det forekommer at de fleste fødevarer som indpakkes i fluorholdig emballage, alligevel er ting der gør dig syg i længden. /værtshus-mode OFF

 • 0
 • 2

Nej det kan ikke være problemet.

Det er en fast procedure at udføre en såkaldt migrations-test af al slags emballage til fødevarer. Sådan en test måler lige præcis hvordan og hvor meget af diverse stoffer der migrerer over i fødevaren. Især hvis der er tale om skadelige stoffer burde der allerede være data på det under sådan en test. Det er et helt igennem velkendt fænomen.

Faktisk får det mig til at spekulere over, om der ligger noget decideret kriminelt bag fluorsagen? Fordi det som nu er kommet frem helt automatisk burde være opdaget for lang tid siden, så snart fødevare-emballagen blev godkendt til produktionsformål. Har der overhovedet været foretaget en migrations-test? Det hele virker temmelig suspekt.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten