Leder: Privacy er årets vigtigste ord og værd at kæmpe for

19. december 2014 kl. 07:036
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er ganske bemærkelsesværdigt at bevidne it-virksomheden Microsofts kamp mod den amerikanske stat, som kræver, at teknologifirmaet udleverer e-mails gemt på servere i Irland om en formodet narkohandler. Microsoft er i USA dømt til at udlevere data, men har nu appelleret to gange og bliver bakket op af en række teknologi- og medievirksomheder, der bl.a. tæller Apple, Amazon og Verizon.

Bemærkelsesværdigt, fordi selskaberne sammen med aktører som Facebook og Google er selve symbolet på den kompleksitet af uigennemsigtighed og personovervågning, der er mulig ved at botanisere i vores billeder, videoer, e-mails, kontakter og dokumenter, som vi og myndigheder i stigende omfang lægger i skyen. Overblikket og kontrollen med vores data svinder ind i takt med, at nye teknologier og muligheder vinder frem og flytter grænser. Og selv solide CSC og Nets får trukket bukserne ned om anklerne af hackere eller interne snagere.

Teknologierne bør trives i en balanceakt mellem bekvemmelighed, sikkerhed og tryghed på den ene side og en begrænset risiko for overvågning og misbrug på den anden. Men den ser ud til at tippe. Den netop lancerede nationale strategi for cybersikkerhed udmærker sig med gode ord og hensigter, men er svær at vurdere på substansen. Sigende er det, at kritikerne har haft let spil ved at påpege lovforslagets trusler mod borgernes retssikkerhed, mens fortalerne har haft sværere ved at sandsynliggøre strategiens effekt.

Oven i risiko for hacking, snageri og udlevering af vores data til fremmede magter er sporingsteknologier af vores identitet, adfærd og placering i hastig fremmarch. Eksempelvis medfører såkaldt device fingerprinting, at computeren via browseren kan identificeres på grund af dens tekniske opsætning, selv om du har slået cookies fra. Kobles signaturen til din mobiltelefons MAC-adresse eller et video still med intelligent ansigtsgenkendelse, bliver oplysningerne hurtigt personhenførbare.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden whistlebloweren Edward Snowden kastede lys over omfanget af overvågning orkestreret af den amerikanske efterretningstjeneste, er nedtællingen til afviklingen af privatlivets værn accelereret. Vi spurter ind i det post-anonyme samfund, hvor vi principielt altid kan identificeres i det offentlige rum. Mange af os trives ovenikøbet med det og skubber selv på med eksponering af vores liv og me­ninger i større fora, end vi altid tænker over rækkevidden af. I totalitære regimer bliver det misbrugt til at kvæle opposition og kritik.

Med møje og besvær kan de ihærdige stadig sikre at være i fred digitalt, hvis de krypterer harddisken, anvender krypterede tjenester fra sender til modtager og browser gennem TOR-netværket sammen med pædofile, mafiabander og narkohandlere.

Penge-appen MobilePay er netop kåret som årets ord af DR. Det er forståeligt, når man påtænker den og tilsvarende teknologiers eksplosive udbredelse. Hos Ingeniøren vælger vi ‘privacy’ som tidens allervigtigste ord. Vi kan endnu nå at tage det alvorligt, før det risikerer at blive meningsløst. Vi skal have overblikket tilbage.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
23. december 2014 kl. 12:40

glemte lige at når man med adblock mm får "ryddet op" så loader de fleste sider meget hurtigere fordi man ikke skal have så meget skrammel med :-)

5
23. december 2014 kl. 12:04

Ing.dk (og version2.dk) skulle være foregangs-www mht privacy. Altså væk med alt det skrammel som feks adblock finder.

Man kan altså sagtens præsentere muligheder som links til FB, linkedIn osv UDEN forlods at informere dem.

For ikke at snakke om alt rodet med småkager her op til Jul...

Så helt helt enig med Michael Eriksen.

OG lad os så få ryddet ud i de falske profiler. Måske bliver det for magert hvis det kun er medlemmer af IDA der kan få en profil, men falske profiler er noget skrot.

Hvis argumentet er indtjening kunne det være spændende at høre hvor mange håndører det egentlig giver til kassen. Eller er det bar stilen at man "skal" integrere de kommercielle "sporingstjenester"

4
20. december 2014 kl. 14:43

Man må trække lidt skævt på smilebåndet når hr. Steinmark ruller sig ud om "privacy" på ing.dk. Har den ærede leder mon prøvet at læse kildekoden på hans eget indlæg?

Hvorfor udleverer hr Steinmark mit IP-nummer til mindst et dusin 3. partshavere? Jeg har bedt om at læse ing.dk. Ikke at blive udleveret til Facebook, Twitter, Google og masser af mere mystiske organisationer. Mit IP-nummer placerer mig ret præcist geografisk.

Nuvel, jeg læser ing.dk som en velkalkuleret risiko, men det klinger hult når en lederartikel på ing.dk galper op om privatlivets fred og samtidig sælger læsernes digitale identitet. Desværre tror jeg ikke det skyldes ond vilje. Var det bare så vel. Det skyldes nærmere total uvidenhed....

3
20. december 2014 kl. 14:27
  1. Det er ret relevant at man kan poste anonymt så længe ing.dk kan se hvem man er, en checkbox "Send anonymt" kunne være en god løsning.

  2. Det er sjovt at se at ingeniøren vælger Privacy og på samme tid har Facebook integration.

2
19. december 2014 kl. 11:59

Så DERFOR kan du kun kommentere med fuldt navns nævnelse, så kolleger, chefer og kunder kan se at du læser Ing.dk i arbejdstiden, og så medkommentatorer kan Google.Earth'e dig eller "Krakke" dig og benytte sin viden til at fortælle dig hvorfor du er en idiot, hvorfor du kan lide vindmøller eller gylletanke eller tilsvarende ... DERFOR sætter Ingeniøren 'privacy' højt på dagsordenen ;-)

Det er tomme ord fra Ing's side. Enhver idiot kan oprette en falsk profil her på Ing uden at nogen opdager det, og uden at Ing griber ind.

Ing's system er skruet sammen på den måde, at hvis man kalder sig et almindeligt navn, så er alt i den skønneste orden. Du skal altså bare kalde dig "Jens Jensen" i stedet for "stålanden", så er det klaret. Selv åbenlyst falske profiler får lov at blive i systemet. Ing bakker med andre ord ikke op om deres egne regler. Tomme ord.

Når det er sagt så bakker jeg 100% om op, at debat skal foregå i ens rigtige navn. Men bør bør Ing også tage det alvorligt, og sikre sig at man er den, man udgiver sig for at være. Det kunne fx. være i form af NemID-validering alle DBA.dk. Kun når man står til ansvar for det man siger, tænker man sig om - eller tager de klø det giver ikke at tænke sig om.

At debatere anonymt har INTET med privatliv at gøre. Du vælger selv hvad du vil skrive og hvornår. Så vil du ikke "overvåges" i en debat, så lad være med at deltage.

1
19. december 2014 kl. 10:13

Hos Ingeniøren vælger vi ‘privacy’ som tidens allervigtigste ord.

Så DERFOR kan du kun kommentere med fuldt navns nævnelse, så kolleger, chefer og kunder kan se at du læser Ing.dk i arbejdstiden, og så medkommentatorer kan Google.Earth'e dig eller "Krakke" dig og benytte sin viden til at fortælle dig hvorfor du er en idiot, hvorfor du kan lide vindmøller eller gylletanke eller tilsvarende ... DERFOR sætter Ingeniøren 'privacy' højt på dagsordenen ;-)