Leder: Obama starter slutspillet om de fossile brændstoffer

Den kommende amerikanske præsident Barack Obama overtager et USA, hvis motor kører på fossile brændstoffer ... som snart er brugt op. Der haster med at finde på noget andet, og dét præmis kommer til at styre Obamas opgaver i betydelig grad. Samme præmis vil også inden for Obamas præsidentperiode sætte dagsordenen hos os andre.

Kongeeksemplet er de tre amerikanske bilgiganter Ford, GM og Chrysler, som har specialiseret sig i store, tunge og ineffektive biler. De har gennem hundrede år tilpasset deres produkter til et marked, som finanskrise og olieprisens himmelflugt på ét eneste år har banket bunden ud af. Der er tale om et dobbelt markedsskred skabt af både generelle økonomiske trængsler og af den forestående afslutning på den fossile epoke.

Det er diskutabelt, om alle tre kan overleve - og det er sikkert, at de får brug for hjælp fra Obama og den amerikanske stat. Men sagen er meget større. Dette dobbelte markedsskred rækker langt ud over USA og tørstige biler.

Obamas valg ser stærkt ud, men det er ikke så stærkt, at han alene kan køre sin politik igennem det amerikanske system uden modstand. Han vil stå foran svære politiske forhandlinger og kompromisser, og han vil stå overfor en tung fossilt baseret industri.

Tilmed har han ikke udtrykt sig klart om sine konkrete mål for energi - eller for klima. »There's new energy to harness,« lød det blot i hans sejrstale onsdag morgen dansk tid. Det får han travlt med at stramme op.

Alt andet lige betyder valget af Obama, at USA vil være mere på linje med den danske tradition for vedvarende energi. Valget er endnu et argument for, at ny energiteknologi står umiddelbart foran et betydeligt boom. Vi skal satse her og nu.

Slutspillet for den fossile epoke er i gang. Investeringssignalet til danske energiteknologer er ekstremt stærkt. USA's valg af Obama skruer endnu mere op for lydstyrken.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Alt andet lige betyder valget af Obama, at USA vil være mere på linje med den danske tradition for vedvarende energi.

 • nu kan det vel i nogen grad diskuteres, HVOR stor den danske 'tradition' på området faktuelt er(?). Langt mere afgørende synes det dog at være, at 'energipolitik' i alt væsentligt må forventes baseret på NATIONAL planlægning/indsats - hvilket sikkert ikke klinger helt så harmonisk i danske regeringsører!?
 • 0
 • 0

[quote]Alt andet lige betyder valget af Obama, at USA vil være mere på linje med den danske tradition for vedvarende energi.

 • nu kan det vel i nogen grad diskuteres, HVOR stor den danske 'tradition' på området faktuelt er(?).

Jo den var der - en i verdensklasse værende tradition, indtil Fogh ødelagde den i 2001.

Nok den dummeste poltiske beslutning taget i nyere tid.

Tommy

 • 0
 • 0

"Slutspillet for den fossile epoke er i gang. Investeringssignalet til danske energiteknologer er ekstremt stærkt. US’s valg af Obama skruer endnu mere op for lydstyrken."

Og det er nok ikke fossile afbrændinger med tilhørende fjernvarmerør der her tænkes på.......

Mennesket begyndte at brænde ting af for tusindvis af år siden.....time to move on.

Vi skal lære at høste energi med 100% el-virkningsgrad, for derefter at udnytte den med flere 100% virkningsgrad.

Passiv køling bliver også noget der er behov for i et klima med stigende temperatur.

Ligeledes bliver der behov for at aftage den producerede el på en intelligent måde.

Rigtig meget at tage fat på herhjemme.

Tror vi skal tænke os om en ekstra gang inden vi bruger vores talenter på at øge vores afhængighed af kul med 30%, for derefter at tvinge forureningen ned i undergrunden, og det varme vand ud til 70% af befolkningen.

 • 0
 • 0

[quote]Slutspillet for den fossile epoke er i gang.

Det kan nok tage et lille stykke tid.

Fossile brændstoffer udgør stadig næsten 90 % af verdens samlede energiforbrug:

http://www.greencarcongress.com/2008/06/gl... [/quote]

Ja det bliver nok ikke overnight at tingenes tilstand ændrer sig....omvendt må vi nok forvente at presset for at der skal gøres noget kun øges i fremtiden.

Samtidig viser det jo hvor stor kagen er, hvis vi f.eks. over en 30 årig periode skal have ændret de 90% til måske 30%.

Kunne vi herhjemme udvikle det rigtige hardware, jamen så ville selv en lille bid af den kage, være en ordentlig bid for et lille land som DK.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten