Leder: Ny teknologi styrer i det politiske magtspil

Vi kan relativere betydningen, betvivle eller for den sags skyld ryste på hovedet af statsminister Anders Fogh Rasmussen, der i sin tale ved Venstres landsmøde sprang ud af hulen og løb hen i skoven for at markere et grundlæggende skift i regeringspartiets miljø-, energi- og trafikpolitik. Er statsministeren virkelig blevet grøn på en måde, som man normalt ser helt andre steder i folketingssalen? Her antager vi for nemheds skyld: Ja. Men pointen er større.

**Sidste år **handlede statsministerens tilsvarende tale godt nok lidt om klima, men i særdeleshed mest om jobplaner, velfærd og asylpolitik. Med årets tale om økonomi, sikkerhed og klima er teknologi i sig selv pludselig blevet et selvstændigt politisk debatområde og ikke bare en kedelig forudsætning gemt væk i et bilag til et stykke social- eller fordelingspolitik.

**Det bliver **hermed legitimt for toppolitikere at diskutere teknologi på egne præmisser, og det er en velsignelse. Det bør føre til langt bedre beslutninger og kan betyde, at naturvidenskabelige og teknologiske kompetencer får langt større indflydelse i beslutningsprocessen end tidligere set.

**Nærlæser man **statsministerens tale, er der nye grønne, men alligevel liberale spor i en politisering af energiteknologien. Således fremhæver han plusenergihuse med eksempelvis solceller, hvor beboerne sparer så meget på energien, at boligejeren kan sælge et overskud til naboerne eller elnettet. Altså en decentral og markedsorienteret teknologisk løsning i modsætning til eksempelvis centrale, ensrettede kratftværker.

Uanset standpunkt bevidner synspunktet, at anvendelsen af en teknologi i sig selv kan knyttes til et politisk ståsted og dermed diskuteres folkeligt og partipolitisk - ikke kun teknisk. Man kan yderligere håbe, at statsministerens bevægelse skubber til en magtsfære, hvor vismænd i alt væsentligt omfang er rekrutteret fra økonomiske eller teologiske områder. Tænk hvis partierne begynder at hyre teknologirådgivere.

**Når vi har **en liberal statsminister, der både taler om intelligent trafikstyring og elmåling, 2. generations biobrændstof, enzymteknologier, udbygning af en hurtig (mener han mon højhastighedstog?) kollektiv trafik, udpræget prioritering af miljø- og naturområder og nu har lært, at brint bruges som lager for el, tyder det på helt nye og forhåbentligt bedre tider.

Nu skal talen så følges op med en energiplan og en revideret plan for en moderne infrastruktur. Obama eller ej, der er også sket noget i Danmark.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg erklærer mig uenig med denne leder i, at det er godt med mere politisering af teknologier. Den tid hvor vindmøller og biogas kun var for "miljøflippere" og andre ubehagelige venstreorienterede typer er stadig for tæt på. Sporene skræmmer!

Jeg ser primær to problemer ved at politikere tager stilling til teknologi: 1) de laver "cherry picking", som stort set altid viser sig ikke at være den bedste løsning, 2) politikere bliver straffet, hvis de bliver klogere - derfor ser man ofte, at de holder fast i dødssejlere længe efter rationelle argumenter har dømt dem ude. Tag bare et parti som de Radikale, der tager stilling til sager og er mindre dogmatiske end andre partier; de får skyld for at have holdning som vinden blæser, og det er som bekendt noget skidt ironi.

Hvis politikerne skal til at tage stilling til enkelte teknologier, som i øvrigt er i rivende udvikling, så ender det med, frygter jeg, at nogle teknologier bliver dømt inde og andre ude - for altid. Uanset hvordan udviklingen ellers løber derefter :-(

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten