"Det lyder som en pengemaskine for staten, men det behøver det ikke at være. Indtægterne kan simpelthen bruges til at stryge den rekordhøje danske registreringsafgift, f.eks. på miljøvenlige hybridbiler."
Ja, det har vi jo allerede gode erfaringer med - senest da diesel (pendler) bilisterne skulle betale mere, fordi elbilerne fortsat skulle afgiftfritages.
Når elbilen reelt ikke var (eller er) et alternativ for den målgruppe man beskatter, virker det urimeligt.
Hvis roadpricing indføres rammer det alle, og derfor skal alle også have samme afgiftfritagelse 'i bytte'. Det være sig den årlige afgift samt på indkøb.
Det er selvfølgelig fornuftigt med hybridbiler, men afgift eller ej er det nogle dyre køretøjer, der har en række ukendte økonomiske forhold for den gennemsnitlige dansker (hvad koster service ekstra? uventede fejl på alt teknikken? Gensalgsværdi?) Vi skal netop ende de skæve afgifter, ikke videreføre dem. Når hybridbiler reelt kan konkurrere med alternativerne, vinder de selvsagt frem af sig selv - ditto for elbiler. Det er ikke en opgave for vores skattekroner at promovere forskellige teknologier, men derimod at lave rammer hvor alle teknologier kan konkurrere på uvildige, lige vilkår. Så vinder de bedste teknologier af sig selv.
Skal vi lægge afgift på DVD film for at udbrede BluRay som jo klart er bedre? Fritage LED tv for moms grundet lavere energiforbrug?
"Desuden er roadpricing i sit udgangspunkt lig konstant overvågning af samtlige bilister."
Ja, de nye fotovogne kan spares væk, og dummebøder udstedes fuldautomatisk.
"Intet forhindrer dog et politisk flertal i at handle, mens testen står på. Her og nu kunne man tage toppen af trængslen ved at begrænse eller beskatte adgangen til parkeringspladser i byerne. På europæisk plan kunne Danmark arbejde for at hæve afgiften på benzin og diesel i hele EU."
Du synes ikke at parkering i forvejen er dyrt nok? Der bliver bygget sådan, at der er mindre og mindre plads til trafikken (kørende eller parkeret) med busbaner, helleanlæg, kæmpe cykelstier på begge sider af vejen, osv. Det er da logisk at der er trængsel, når transportbehovet er stigende samtidig med at der bygges mindre plads til transport.
- er en bus bane smart? En del af vejens (ofte 50%) kapacitet benyttes nu til et fåtal af køretøjer. Resten af køretøjerne må deles om den resterende kapacitet.
Når jeg kører i København (hvilket jeg ikke gør, hvis jeg kan blive fri) oplever jeg ofte at den samme bus over en længere strækning holder sig indenfor 200 m skiftevis foran eller bag mig, fordi bus banerne ikke fjerner lyskryds.
Cyklister bør alligevel standse når bussen holder ind - vigepligt og den slags - så man kunne jo i stedet anlægge busstoppet på cykelstien og bremse cyklerne sådan, til gavn for fodgængersikkerheden og trafikken. Og sløjfe busbanerne.
hvorfor udnyttes kapacitetsmulighederne ikke? Ring 4 er kun to sporet ved kryds. Men der er en bred græsrabat på hver side. Hvis vejen var bare 1-2 m bredere kunne der være to spor hele vejen. Men så bliver den ene nok en busbane.
Folehaven; her er tydeligt blevet mindre plads til kørsel, og her standser bussen på kørebanen, fordi man gerne vil lave en venteplads til af- og påstigende (grundet førnævnte cyklisters manglende forståelse for vigepligt).
Høje Gladsaxe Vej; en næsten motorvejsagtig rute med broer til cyklister og fodgængere, meget få kryds, ingen fortov eller bløde trafikanter. Her er to spor i hver retning og autoværn. Vejen er ført i en dal, hvilket giver god støjdæmpning. Det var en hurtig genvej hvor en masse trafik kunne køre uden at genere lokaltrafik eller fodgængere, m.v.
Nu er der busbane (har aldrig set en bus dernede) og hastighedsbegrænsning på 60 km/t.
Fartgrænser sænkes over alt. Det er fint, hvis det er rationelt. Nogle steder virker det imidlertid tåbeligt, og alternativer som skiftende fartgrænser (diodetavler) ville afføde mere respekt og ville samtidig ikke unødvendigt chikanere bilisterne.
Hvorfor er "grøn bølge" et fremmedord i København? Jeg lavede for nylig en komplet amatøragtig statistik: ved kørsel fra motorvejen ved Greve til Søborg måtte jeg holde for rødt i alle kryds undtagen to. Resultatet var rundt regnet det samme hver gang. Det kan selvfølgelig ikke undgås, men på en stor vej med sammenhængende lyskryds burde det være undtagelsen. Her brillierer Ring 3 desværre.
Hvorfor sparer man den billige ITS fra?
Trængsel kan ikke fjernes, men den kunne da snildt mindskes meget, helt uden roadpricing.
Hvorfor har man ikke forsøgt en ordning med at virksomheder der vil indføre forskudte eller fleksible arbejdstider, hjemmearbejdspladser eller lignende får et tilskud/fradrag pr medarbejder i ordningen? Altså, sådan forsøgt for alvor....
I stedet for at modarbejde trængslen kunne man arbejde med hvordan man får bilerne hurtigere frem.
Man kunne (prøve at) forstå, at så længe kollektiv transport over afstand fungerer så horribelt og er så dyrt, får man ingen til at skifte; ikke med park and ride, betalingsringe, trængselsafgifter, m.v. Punktlig, velfungerende kollektiv trafik med siddepladser nok til alle (også i myldretiden), tilstrækkeligt med parkering - overvåget - og simple, gennemskuelige og rimelige billetordninger. Så tror jeg rigtig mange ville foretrække at slappe af i toget frem for at hidse sig op over trafikken i bilen.
Trængsel er et stort problem, men problemet løses ved at afhjælpe årsager, ikke ved at symptombehandle; og det betaler danske bilister så mange penge for, at det kun er rimeligt at forlange, at der (også) bliver taget hensyn til dem der betaler regningen - eksempelvis ved at der er plads til dem på vejene de betaler for, uden at de skal betale ekstra for det privellegie det så er at bruge dem.