Leder af MRSA-videncenter udelukket fra ministerens ekspertgruppe

Tidligere fødevareminister Dan Jørgensen nedsatte den ekspertgruppe, som fik stor kritik, og som den nuværende minister nu vil genindkalde. Illustration: Fødevareministeriet

Lederen af det danske videncenter for de antibiotika-resistente MRSA-stafylokokker, overlæge og professor Henrik Westh fra Hvidovre Hospital, sidder ikke med den ekspertgruppe om svine-MRSA, som fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) nu vil genindkalde.

Ekspertgruppen kom for knap to år siden med de anbefalinger, der førte til, at en stærkt kritiseret handlingsplan mod svine-bakterien blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget.

Læs også: Professor: MRSA-handlingsplan strider mod den mest elementære viden

Henrik Westh meldte ikke fra til ekspertpanelet, der blev nedsat af den forrige regering.

»Jeg blev ikke spurgt, om jeg ville deltage. Jeg vil da gerne spørges denne gang,« siger han.

Læs også: Minister genindkalder eksperter: Hjælper det at udrydde MRSA hos avls-svin?

Det, som falder Henrik Westh mest for brystet, er dog, at sundhedsvæsnet slet ikke er repræsenteret i gruppen. Sundhedsstyrelsen sidder ganske vist med i gruppen, der bliver ledet af Fødevarestyrelsen. Det samme gør DTU Veterinærinstituttet og dets norske pendant, Statens Serum Institut, dyrlægeforeningen og De lægevidenskabelige Selskaber.

»Der er ingen tvivl om, at jeg ønsker, at det danske hospitalsvæsen skal repræsenteres i ekspertgruppen, og jeg vil gerne selv deltage,« siger Henrik Westh.

Læs også: Leder: Svine-MRSA – ministre stikker skamfuldt hovedet i busken

DTU's fødevareforskere blev smidt ud

For to år siden vakte det opsigt, at DTU Fødevareinstituttet blev kylet ud af daværende fødevareminister Dan Jørgensens (S) ekspertgruppe. Indtil da havde Fødevareinstituttet stået for en stor del af rådgivningen om de resistente svinebakterier, men nu foretrak ministeriet at rådføre sig med DTU Veterinærinstituttet.

Læs også: DTU-forskere udelukket fra kortlægning af smitteveje for svine-MRSA

Professor Frank Aarestrup Møller fra DTU Fødevareinstituttet, som siden er blevet hovedperson i Danmarks Radios udsendelser om MRSA, sagde dengang til Ingeniøren:

»Vi har været kritiske, og derfor bliver vi nu kørt ud på et sidespor.«

Ekspertgruppe giver ensidig vinkel på svine-MRSA

Ingeniøren spørger derfor Henrik Westh, hvad han siger til, at Esben Lunde Larsen genindkalder ekspertgruppen, hvor DTU Fødevareinstituttet ligesom sygehusene ikke er repræsenteret:

»Sådan som ekspertgruppen er sammensat, får man en meget ensidig vinkel på håndteringen af MRSA og svine-MRSA i Danmark,« svarer han.

Læs også: Norge viser vejen for Danmark: Vi har udryddet svine-MRSA

Henrik Westh påpeger, at personalet på sygehusene sidder med problemet med at beskytte de øvrige patienter, når medarbejdere fra landbruget og andre smittebærere bliver indlagt. Desuden kræver de MRSA-positive patienter særlig behandling.

Svine-MRSA er det danske bidrag til global resistens

Han henviser til, at FN har kaldt til kamp mod antibiotikaresistens, som er en af de største trusler mod sundheden.

Læs også: Leder: Resistens – ministeren opfinder nyt uforsigtighedsprincip

»Svine-MRSA er det danske bidrag til den globale resistens. Her er et oplagt område, hvor Danmark har et ansvar,« siger han.

Mange danskere bliver inficeret med andre typer af resistente bakterier i udlandet.

»Men med svine-MRSA stammer smitten af alle patienter fra danske landbrug, ikke fra tyske eller hollandske landbrug. Tværtimod eksporterer vi bakterien både med svin til opdræt i andre lande, og når medarbejderne fra dansk landbrug tager til andre lande,« påpeger Henrik Westh.

Læs også: Landbrugsarbejdere tager dansk svine-MRSA med til norske gårde

Esben Lunde Larsen vil blandt andet have ekspertgruppen til at svare på, om det er en god idé at bekæmpe MRSA i svineavlen. Det var Frank Aarestrups oprindelige forslag ud fra logikken om, at det ville forhindre, at der konstant kommer nye, smittede dyr ind i staldene.

Siden har smitten dog bredt sig så meget, at to ud af tre svineopdræt og tusindvis af medarbejdere i landbruget er inficerede. Derfor har Henrik Westh mange gange foreslået at indlede bekæmpelsen på Bornholm, hvor opgaven med at kontrollere handlen med svin er overskuelig. Desuden har øen sit eget slagteri.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
 • at ing.dk vil følge sagen tæt og løbende, OG iøvrigt have en ajourført, separat, referenceliste.

Det er meget godt, sådan da, at have indlagte links i artikler, men dermed forsvinder det overblik, og mulige tilbageblik, som er relevant. Version2.dk gør præcist dette: ajourføre hver artikel med en liste over tidligere artikler om emnet. Det er værdifuldt.

 • 6
 • 0

Dan-husk-at-vaske-hænder-Jørgensen agerede jo som det forventedes, at en dansk fødevareminister skulle gøre: holdt hånden over landbruget. Han ønskede ikke, at gå imod sin forgænger på posten - Karen Hækkerup - der jo lige var blevet headhuntet til Landbrug & Fødevarer. Ministre kommer og går, kontinuiteten består. Og dog: Mette Gjerskov var vist lidt af en undtagelse. Hun lagde sig ud med landbruget, og det kostede hende jobbet.

 • 13
 • 1

Vi fortsætter i samme spor,- intet ændret og alle får orden bånd og stjerner på!

 • 5
 • 0

Denne sag er jo absurd, og har trukket i langdrag!

I stedet for at feje problemet under gulvtæppet, bør det løses. Giver nul mening at vores eksportvare ikke kan kureres for MRSA, det ville jo kun gavne eksporten, men nej det er meget vigtigere at det holdes tys tys, så aftagerlande ikke bliver varskoet!

 • 6
 • 1

@Jan C. Damgaard

Hvad vil du vise med alle de link du har fundet? Disse fjerner ikke MRSA cc398 fra danske svinestalde! At nogle har pådraget sig MRSA CC398 uden at have været i en svinestald udelukker ikke at de er smittet f.eks. via kød eller kontakt med en som har været i en svinestald. Beklager - men det virker som om du er besat af Holberg og Erasmus Montanus - ["En sten kan ikke flyve. Du kan heller ikke flyve, mor. Altså er du en sten!"] eller omskrevet "fordi du er smittet med MRSA cc398 og ikke har været i en svinestald - ja så er du ikke smittet via en svinestald og det kan således ikke være MRSA cc398! (Ironi kan forekomme - desværre - omend al håb er ude for Jan C. Damgaard!.)

 • 7
 • 1

Hvad vil du vise med alle de link du har fundet?

Da der savnes faglige indlæg, linker jeg til nogle. Hvis nogen ikke vil se på substansen og holde sig til overfladiske floskler, så er det politik. At nogen hævder at al MRSA (type XXX) ii hele verden kommer fra Danske landbrug, er der ikke belæg for. I så fald er der nogle forskere der holder det hemmeligt for ikke bare landbruget, men også regeringen. Tyskerne er glade for at de har kunnet reducere forbruget af antibiotika, men ligger stadig 3 gange det danske niveau.

Vrøvlet startede med at en minister (fra liste A), ville have en mere 'letlæselig' skrivelse. Gæt selv hvem.

 • 0
 • 8

Vrøvlet startede med at en minister (fra liste A), ville have en mere 'letlæselig' skrivelse.

Måske - men der er da en del som evner at fortsætte med vrøvleri! Faglige indlæg - tja som kirurg gennem mere end 30 år må jeg konstatere at vi aldrig før har haft så meget fokus på MRSA som efter at vores svinestalde blev fyldt med MSA smittede grise! Og svine MRSA er blevet et dyrt bekendtskab for det danske sundhedsvæsen. En regning som burde sendes videre til landbruget!

Og de link du har angivet er næppe meget "faglige" indspark i denne debat om hvorvidt landbruget og fødevarestyrelsen har forsøgt at "skjule" de faktiske forhold og især hvad man kunne gøre for at slippe for den situationen man nu har opnået - nemlig at stort set alle traditionelle danske svinestalde er MRSA smittet!

 • 9
 • 1

Det er mig komplet uforståeligt, at landbruget ikke kan forstå, at de graver deres egen grav. Hvis de ikke får fjernet MRSA i deres produkter, vil ingen købe deres produkter og så går de konkurs. Hvis de vil overleve MRSA problemet, skal de gøre noget ved det, som de har gjort i Norge.

 • 9
 • 1

Og de link du har angivet er næppe meget "faglige" indspark i denne debat om hvorvidt landbruget og fødevarestyrelsen har forsøgt at "skjule" de faktiske forhold og især hvad man kunne gøre for at slippe for den situationen man nu har opnået - nemlig at stort set alle traditionelle danske svinestalde er MRSA smittet!

Der står lidt om oprindelsen. Det er tilbagevist at MRSA skulle være dannet i DK! DK er ikke eksportøren af MRSA, DK gør meget for at bremse udbredelsen, trods politisk mudderkastnig. Har de været kirurg i 30 år, så kan de sikkert læse, at de første tilfælde i udlandet var konstateret i starten af 1980'erne. Smitte er ikke som med virus, det er der dokumentation nok, der anskueliggør. Trods grænsekontrol, er der ikke spæret for staffylokokker og der er derfor ikke spæret for MRSA, så det er underordnet hvordan jorden dyrkes. Dyrkningsformen har intet at gøre med hvad der sker i stalden, planteavlere har f.eks. ingen dyr.

Men ok jeg skal høre på en kirurg, og undlade influenza-vaccine, for det danner blot grobund for en muteret population af vira vaccinen ikke virker på. Med sådan argumentation, er det sundere ikke at gå til lægen. Det er det propagandister advokerer: landbruget må ikke bruge dyrlæger men gå til charlataner og andre svindlere. Er det det?

Det er ikke korrekt, når der påstås, at MRSA ikke tages alvorligt. Men man skal nok bevæge sig uden for boblen for at kunne se det. Overblikket skabes ikke ud fra et enkelt ståsted.

Hvis det Dansk Landbrug ikke er godt, så drag sydpå, til Tyskland eller Spanien. Der benyttes meget mere antibiotika, hvor disse lande ser på hvordan de kan følge Dansk eksempel. Hvis vi kun ser på Norge, så flyt derop og spis fisk. Norge er ikke og har aldrig været noget stort landbrugseksportør. (se eurostat)

 • 0
 • 10

Hvis det Dansk Landbrug ikke er godt, så drag sydpå, til Tyskland eller Spanien.

På den ene side forsvarer du brugen af antibiotika i dansk landbrug - det er godt - på den anden side fremhæver du at der er nogen det bruger mere og det er ikke godt (dvs dansk landbrug er bedre).

Betyder det at antibiotikaforbruget i Danmark er "just right" og at alle der bruger enten mere eller mindre (Norge - haha) end Danmark er gale på den?

Det er sandelig heldigt for os at det danske landbrug altid rammer plet. Nu mangler vi bare at alle indser det.

PS: Der står i aviserne at bønderne står i kø for at omlægge til økologisk. Der er altså nogen det ikke vil lære.

 • 9
 • 1

PPS! Økologi har intet med MRSA at gøre. Det er der intet konkret der viser.

Der er vist modstridende signaler om dette. Det var dog ikke min pointe men bare at det ikke er alle landmænd der ser konventionelt landbrug som den bedste af alle verdener - som du ellers altid giver udtryk for.

Jeg savner stadig din kommentar til at optimere landbrugsmetoderne i forhold til binding af kulstof (soil sequestration). Hvorfor interesserer det dig ikke i stedet for hele tiden at forsvare status quo. Selveste BÆL går jo ind for soil sequestration.

 • 3
 • 0

Det er en generel tendens efterhånden at det politiske sætter sig på mere og mere, også tilsyneladende udredning af fakta. Undervisnings- og forskningsministeriet har netop fået lavet en rapport http://ufm.dk/publikationer/2016/filer/kor... hvor man anbefaler at ministeriet kan udpege og godkende bestyrelserne på Universiteterne og at man samtidig skal styrke bestyrelserne "handlerum"...det kunne meget vel være bekvemt så man helt forhindrer ubekvemme forskere at virke, eller komme til orde.

 • 4
 • 0

Der står lidt om oprindelsen. Det er tilbagevist at MRSA skulle være dannet i DK! DK er ikke eksportøren af MRSA.

Ved gennemlæsning kan jeg ikke se at der er nogen som har påstået at MRSA CC398 skulle være opstået i DK. Men flytter man en gris som er MRSA CC398 positiv til udlandet - ja så er tale om en export Tilsvarende kan man vel med god ret kalde den situation når en dyrlæge / ansat som er MRSA CC398 bærer tager til en udenlandsk ikke smittet svinebesætning!

DK gør meget for at bremse udbredelsen, trods politisk mudderkastnig.

Det er muligt - men så er der tale om at det er enten forkert eller utilstrækkeligt siden antallet af inficerede svinebesætninger vedbliver med at stige!

Det er ikke korrekt, når der påstås, at MRSA ikke tages alvorligt. Men man skal nok bevæge sig uden for boblen for at kunne se det. Overblikket skabes ikke ud fra et enkelt ståsted.

Det er nok en påstand man kan diskutere! Det er et faktum at landbruget ikke har ønsket at få avlsbesætninger undersøgt for evt. MRSA CC398 smitte. Det er ligeledes et faktum at der på dette site i de sidste 3 år har været en jævnlig diskussion om netop MRSA CC398, hvor vi har været en del personer som har påpeget at netop avlsdyrene var et naturligt sted at starte. Ligesom transportvejene, lastbilerne og chaufførerne og ikke mindst dyrlægerne burde undersøges. Så beklager - er der nogen som "lever" i en boble ja så er det vist snarere landbruget!

Hvis det Dansk Landbrug ikke er godt, så drag sydpå, til Tyskland eller Spanien. Der benyttes meget mere antibiotika, hvor disse lande ser på hvordan de kan følge Dansk eksempel. Hvis vi kun ser på Norge, så flyt derop og spis fisk. Norge er ikke og har aldrig været noget stort landbrugseksportør. (se eurostat)

Fordi andre lande "sviner" mere end vi gør det i DK skal man vel ikke tage skyklapper på og undlade at forbedre situationen!

Men dansk landbrug og især svineproduktionen har haft 40 år til at reducere antibiotikaforbruget - desværre uden effekt. Eneste løsning er vel set fra et sundhedsmæssigt perspektiv at forbyde AL brug af antibiotika som kan give resistens indenfor den humane verden. Eneste undtagelse kunne være avlsdyr som trods alt repræsenterer en vis værdi. Andre syge dyr må aflives såfremt man ikke kan løse problemet med anden produktionsform.

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten