Leder: Modstå fremtidens ekstremvejr - yes ... we can!

2. november 2012 kl. 07:0221
Artiklen er ældre end 30 dage

På sikker afstand har vi gyset over fænomenet Sandy, der blev til en Frankenstorm og i et par døgn hærgede den amerikanske østkyst og trængte ind og op over kontinentet. Som et massivt lavtryk afsætter det massive snevejr i Canada og Grønland.

Skaderne efter den voldsomme storm, som alle har set på tv's vejrkort som en uhyggelig spøgelsesspiral på størrelse med det meste af Europa, er ikke endeligt opgjort.

Vist er det, at mange menneskers hjem er blevet ødelagt af det indstrømmende havvand, flået i stykker af orkanen eller udbrændt som følge af kortslutninger. En del er omkommet under tragiske omstændigheder.

De materielle skader med oversvømmede undergrundstog, nedbrudt strømforsyning og ødelagte biler er anseelige - og markedet gik glip af en børsdag for første gang siden 9/11. For de mennesker, der holdt ud inden døre under den historiske storms hærgen, må oplevelsen have været forfærdelig og frygten total.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Naturens rasen er blevet intenst mediedækket med de såkaldte Sandycams og talrige tv-hold 'on location'. At en af verdens mest hippe destinationer, den moderne civilisations metropol - Manhattan-delen af New York - og omdrejningspunkt for talrige katastrofefilm, har været belejret af orkanen, har trukket vejrangrebet op på noget nær mytologisk plan, hvor andre, langt hårdere ramte områder i Caribien er blevet aldeles forbigået i opmærksomhed. For ikke at tale om forskellen på vores interesse, når uvejr og stormfloder, der hærger i den tredje verden, slår tusinder ihjel og gør millioner hjemløse.

Uanset om fagfolk når frem til, at orkanen er sjældent voldsom på få eller flere parametre i forhold til uvejret i 1938, om dens miks med højtliggende jetstrømme og forvandling til ekstremt lavtryk skyldes global opvarmning, fungerer det oversvømmede New York som symbol på det moderne menneskes kamp mod en tilsyneladende vildere natur.

Og når vi slikker sårene, må vi konstatere, at det nok er en nådesløs kamp, men at vores beredskab synes at have virket så godt, som man kunne forvente - og derfor er antallet af tabte menneskeliv begrænset. Man kunne have frygtet, at skaderne ville være meget værre. Konklusionen må være - som det ser ud nu - at vi har lært af Fukushima, og at ingeniørstanden med moderne teknologi kan indrette vores samfund til at tøjle ekstremvejret: Skyskraberne blev stående, a-kraften kører fint, og mange diger holdt trods alt.

Men det har selvfølgelig sin pris. En del af den skal betales up front allerede i dag. Herhjemme gælder det milliardinvesteringer i nye kloakker, etablering af overløbsbassiner og afløbsarealer, stærkere diger osv., men også, at der er huse og sågar boligkvarterer, vi må vinke farvel til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden del af regningen går til at rydde op. Det kan virke som en stor, men ikke uoverkommelig fælles opgave, hvor der måske oven i købet bliver brug for ellers ledige hænder. Slemt vil det dog være for den enkelte. Indbyggerne i Greve eller Aalborg har næppe følt det som en lav pris, da deres kældre blev oversvømmet.

Haiti, Bangladesh og andre udsatte tætbefolkede områder er imidlertid dér, hvor vi bør øge vores fokus for at dæmme op for den næste ekstremsituation. Megen fremtidig nød kan undgås ved udvikling af billige vejrbestandige shelters, der kan bruges, når blikskuret er blæst væk.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
7. november 2012 kl. 22:53

Der har altid været ekstremvejr i jordens historie. Den eneste forskel er, at nu bor der mennesker stort set overalt, hvorfor en "katastrofe" næsten altid vil påvirke nogle mennesker.

Vi er for mange!

19
5. november 2012 kl. 13:05

@Søren,

Vil du lige dokumentere HVAD der "gik galt" med vindkraften, p.g.a. Sandy?

  • du vil hellere spørge end svare. Vi mangler at få at vide, hvordan vindmøller tæt ved Fukushima skulle kunne producere el, som du mente de kunne, når der intet net var? Hvis en vindmølle ikke kan komme af med produktionen, skulde den da gerne kunne stoppe, så jeg kan ikke rigtig se, hvad din pointe er at de sagtens kunne fortsætte efter tsunamien? Det samme gælder i USA. Hvor nettet var ødelagt vil hverken atom- sol- eller vindenergien kunne producere, medmindre du mener at vindenergi kan overføres trådløst? Jeg har forlængst besvaret spørgsmålene også vedrørende solceller.

En vindmølle er konstrueret således, at den kobles ud når vindstyrken kommer over en vis styrke - ca. 25 m/s. Derfor producerede vindmøllerne ikke strøm medens Sandy raserede.

  • Det var det, der gik galt ved Sandy. Sandy var ikke en tornado, der jævner alt med jorden - bortset fra atomkraftværker. Så Sandy har sikkert ikke væltet ret mange vindmøller, men det er ret uinteressant. Jeg håber det nu er skåret ud i pap.

Nine Mile Point-værket startede op igen ved hjælp af en backup-generator og bidrog til at forsyne de elforbrugere, der havde nettet i orden. Det er flot.

Oyster Creek havde en lidt for høj vandstand i indløbet, der fik automatikken til at lukke værket ned. Måske uheldigt for kunderne, men sikkerheden kommer i forreste række. Man må vist konstatere, at de nukleare anlæg bestod prøven, et forhold som pressen er ret interesseret i, nu da de ikke kan opgradere Sandy til en katastrofe.

18
5. november 2012 kl. 10:29

... magtet at vende den økonomiske udvikling men blot gældsat landet?

Präsidenten er ikke valgt for at vende den ökonomiske udvikling, tvärtimod, han er valgt for at sikre at udviklingen fortsätter i samme retning!

Amerikanernes gäld er i USD, de kan trykke präcis lige så mange USD der skal til for at betale den - I Morgen - om det skulle väre. Statsgälden er jo ikke Amerikanernes problem, det ville endda väre direkte dumt at göre noget ved den så länge omverdenen er villig til at aflevere deres varer til gengäld for USD. Det er simpelt: USA ved jo udemärket at man enten defaulter eller printer gälden väk på et tidspunkt, så den rationelle strategi er selvfölgeligt at sikre sig så mange ressourcer som muligt så länge man kan. Det forhindrer også at "oppositionen" får snitterne i dem og begynder at konkurrere. Hver liter olie brändt af i USA er en liter som Kina ikke kan anvende til at lave elektronik og medicin af, derfor er det direkte upatriotisk ikke at köbe mindst een 6 liters V8 sugemotor til at köre til köbmanden med ;-)

17
4. november 2012 kl. 23:49

Jeg har ikke udtalt mig om Sandy og vindmøller [efterfulgt af en utrolig gang ævl og opspind]

For 3. gang; Per A. Hansen skrev:

I USA gik det galt med elledninger, transformatorer, solcelleanlæg, vindmøller o. lign.
Derimod var der ingen problemer med atomkraftværkerne

Så spørger Per A. Hansen for 3. gang:

[b]Vil du lige dokumentere HVAD der "gik galt" med vindkraften, p.g.a. Sandy?[/b]

16
4. november 2012 kl. 23:25

@Jamen Søren,

Heller ikke når de møllerne står 2 meter fra kysten - det vil sige lige udenfor tsunamiværnet?

  • 2 m fra kysten, jamen så er det da ikke havvindmøller. Havmøller står ude på havet - ikke i havstokken, de er da landbaserede. . Jeg har ikke udtalt mig om Sandy og vindmøller, mine bemærkninger var alene møntet på de ulykker med vindenergi, der bl.a. har været omtalt her i bladet og i medierne. Der faldt en vindmølle tværs over en vej, heldigvis kom der ingen biler forbi. Andre gik der ild i, nogle røg vingerne af. Det er en lykke, at ingen eller så få er kommet til skade.

I USA mener du ikke det gik galt med elledninger og transformatorer, det har jeg da set filmklip fra. Transformatorer eksploderede da vandet kortsluttede anlæggene. Der var vist et link her i bladet. Man har foreslået at USA grvaer derfes ledninger i jorden i stedet for at bruge træmaster - lad os se om de hører efter?

Solcelleanlæg bliver ikke liggende på taget med taget flyver væk, det vil du vel ikke påstå - vel? Et er sikkert, et containmentet bliver stående i orkanen, men tagbeklædninger ryger af fra en kant af - med eller uden solceller.

Jeg har hørt en masse om træmaster der knækkede pga. Sandy, så folk ikke fik strøm. Selv du kan ikke dreje så meget rundt på virkeligheden - det må være et udsalg af eskapisme, der vil noget.

@Bjarke, du har forstået det rigtigt, tsunamier er ikke farlige ude på vandet, havvindmøller vil køre fint, men inde på land vil bølger på 15-20 m vælte alt på vejen - måske atomkraftværker undtaget. I Fukushima var det jo vandbølgen, der stoppede for nødhjælpssystemerne, så pumperne ikke kunne køle reaktoren, der gav nedsmeltning. Men ingen døde her - tsunamien kostede næsten 20.000 mennesker livet. Vindmøller ville ikke kunne køre videre, for der var ingen at levere strøm til, ledningsnettet blev jo ødelagt. jeg kan stadig ikke forstå den mani mange har med at sammenligne vind- og atomenergi. De kompletterer da hinanden og er begge fine alternativer til kul og gas til elproduktion. Jeg fatter ikke at Søren Lund og et par andre kan have så meget imod det?

15
4. november 2012 kl. 11:54

Men hvorfor al den sammenligning mellem vind- og atomenergi?

På grund af dine herreløse påstande, Per - som du sædvanen tro slynger ud uden vide noget om det - og sidenhen forsøger at løbe fra!

Så vi tager den lige igen:

I USA gik det galt med elledninger, transformatorer, [b]solcelleanlæg, vindmøller[/b] o. lign.
Derimod var der ingen problemer med [b]atomkraftværkerne[/b]

Så jeg gentager: Vil du lige dokumentere HVAD der "gik galt" med vindkraften, p.g.a. Sandy?

  • især i lyset af at "Alarmberedskab 2" i din terminologi hører under "ingen problemer".
14
4. november 2012 kl. 11:37

Men du fik da svar alligevel, ikke sandt? - såfremt de viste møller er "vandkantnære" nok til at tilfredsstille dig. ;-)

13
4. november 2012 kl. 11:35

- at havmøller overlevede tsunamien er ikke specielt sært, for man mærker den stort set ikke.

Heller ikke når de møllerne står 2 meter fra kysten - det vil sige lige udenfor tsunamiværnet?

http://www.windpowermonthly.com/news/1061942/wind-farm-withstood-Japanese-tsunami/

Disse stoppede dog automatisk - p.g.a. jordskælvet - ikke p.g.a. tsunamien. Da disse heller ikke led nogen mekanisk skade, kunne de såmænd bare have kørt videre under tsunamianslaget.

12
4. november 2012 kl. 10:05

Thi jeg kunne også tænke mig en forklaring på hvorledes tzunamier påvirker vindmøller. Havvindmøllerne vil da højest registrere den beskedne overfladestigning ved tzunamipassagen som en lille bølge og de landbaserede står næppe i de vandkantnære områder da en højere placering giver en højere vindhastighed

11
4. november 2012 kl. 09:57

@Søren,

Ligesom alle havmøllerne langs kysten ved Fukushima, overlevede tsunamien uden skader, og genererede strøm ufortrødent både før, under og efter tsunamien, så klarede den østamerikanske vindkraft sandsynligvis også orkanen, uden nævneværdige problemer, sådan som møllerne er konstrueret til.

  • at havmøller overlevede tsunamien er ikke specielt sært, for man mærker den stort set ikke. En af mine bekendte overlevede tsunamien i Thailand i 2004 fordi hun var ude med et fiskerfartøj. Der kan skam ske mange ting med vindmøller, de kan blæse omkuld - se dagspressen - vinger kan brække af, den kan brænde etc. Vindmøller er ikke som atomkraftværker omgivet af en meget stærk konstruktion, der sikrer mod udslip af gasarter, fra flystyrt m.v. Men hvorfor al den sammenligning mellem vind- og atomenergi? De supplerer hinanden og vindenergi er ikke et alternativ til atomenergi, der kan levere grundlast - uanset om solen skinner eller der er vindstille.
  • Når grundlastværker lukker ned i USA pga. Sandy skyldes det forventningen om, at nettet ødelægges og der ingen aftagere er til strømmen. Det kaldes planlægning.
10
3. november 2012 kl. 22:51

I USA gik det galt med elledninger, transformatorer, solcelleanlæg, vindmøller o. lign.
Derimod var der ingen problemer med atomkraftværkerne, der i god tid kunne planlægge nedlukningen pga. forventet strømsvigt.

Vil du lige dokumentere HVAD der "gik galt" med vindkraften, p.g.a. Sandy?

Vindmøller lukker ned pr. automatik, når vindstyrken er over 25 m/s, og starter hurtigt igen, når vindstyrken er under 25 m/s.

Er det det du mener med "gik galt"?

Som du selv skriver, så blev akraftværkerne jo lukket ned "i god tid" - d.v.s. længe før møllerne lukkede, og først 2 døgn efter vinden havde lagt sig rampede de produktionen op igen.

De måtte altså lukkes ned i adskillige dage, selvom orkanen hærgede området i mindre end et døgn.

Og med til det du kalder "ingen problemer", hører så det faktum at Oyster Creek måtte erklære alarmberedskab level 2, fordi værket blev oversvømmet over kritisk niveau.

Til alt held var dette værk (som ligger kun 60 km syd for New York) lukket ned for regelmæssigt brændselsskift!

Jeg mindes ikke at have hørt om vindmøller i alramberedskab !?!

Vindmøller er designet til 20-25 års levetid, med alle de orkaner og strabadser man kan forvente på placeringerne.

Ligesom alle havmøllerne langs kysten ved Fukushima, overlevede tsunamien uden skader, og genererede strøm ufortrødent både før, under og efter tsunamien, så klarede den østamerikanske vindkraft sandsynligvis også orkanen, uden nævneværdige problemer, sådan som møllerne er konstrueret til.

De højeste vindstyrker der blev målt over land i USA under Sandy, var 39 m/s. Sådanne vindstyrker har været målt adskillige gange på dansk grund, alene indenfor de sidste 10 år, uden at forårsage nævneværdige problemer for danske vindmøller heller.

Selv under december-orkanen i '99, med vindstyrker op til 50 m/s, var det kun få møller der tog skade.

9
3. november 2012 kl. 18:56

Der er ikke nogen global opvarmning, globalisering, det er en psykose afledt af, at lokal rimer på global. , a-kraften kører fint,- Ja, det er nemlig a-kraften der er årsag til den temperaturstigning, der forstyrrer jordens klima. Walter Russell skrev for mange år siden, (50 ?) at selv om al anvendelse af a-kraft ophørte 'idag', så vil der gå to århundreder før jorden er kommet sig over forgiftningen.

8
3. november 2012 kl. 10:07

Sandy var en fuldbyrdet katastrofe.

Ikke endnu, det kan stadig blive værre:

Hvis den f. eks. også påvirker præsidentvalget så man måske genvælger en præsident der ikke har magtet at vende den økonomiske udvikling men blot gældsat landet? 4 år mere med ham vil formentlig betyde at Kina hurtigere end ellers vil overhale USA som verdens førende supermagt, ihvertfald økonomisk, og overlade det til et svækket Europa at forsvare sig mod truslerne fra en stadig mere fjendtlig omverden.

Vi har jo et friskt eksempel på hvordan naturkatastrofer kan få større afledede konsekvenser end de direkte skader: Da tsunamien i Japan satte et atomkraftværk ud af spillet glemte man helt alt andet om hvor enorm en katastrofe den var for Japan, i stedet satte man politisk en bevægelse igang der kan ende med at blive en endnu større ulykke for tysk økonomi og dermed for hele Europa end for Japan.

Vi burde måske overveje hvor robuste vore demokratier er når beslutningsprocesser kan køre af sporet på denne måde ovenpå sådan en begivenhed. Kan vi reagere rationelt, eller løber vi og vore politikere blot i den retning nogle medier har dikteret?

8
3. november 2012 kl. 02:38

Der er kun tale om en af naturens mindre luner som intet er at regne i forhold til istider, meteornedslag samt mega-vulkanudbrud.

Vi mennesker kan alligevel ikke tøjle naturen når det kommer til stykket. Alle hver som en ender som støv.

7
3. november 2012 kl. 02:38

Der er kun tale om en af naturens mindre luner som intet er at regne i forhold til istider, meteornedslag samt mega-vulkanudbrud.

Vi mennesker kan alligevel ikke tøjle naturen når det kommer til stykket. Alle hver som en ender som støv.

6
2. november 2012 kl. 11:28

Der forsøger at opfordre folk til at give op og byde global warming velkommen så de ikke får forfærdelige tanker om at stoppe global warming og true deres oliepenge.

Sandy var en fuldbyrdet katastrofe. Der var ingen ingeniørmæssig sejr, alt blev oversvømmet, meget blev skyllet væk, 10 millioner huse var uden strøm, undergrundsbanen blev oversvømmet og har paralyseret New York og kun delvist kommet tilbage og 3.5millioner husstande har stadig ikke strøm i dag. Et hospital i NY måtte evakueres fordi deres backup ikke virkede. Benzin kan man heller ikke få i større områder selvom det har jeg ikke speciel sympati for. Jeg kunne fint leve med at USA ikke havde benzin overhovedet i nogle uger. 90 døde og der er sikkert flere.

Så hvad er formålet med den her artikel Arne? Jeg hører dig ikke sige vi skal skifte til elbiler, vind, sol og atom. Jeg hører dig sige vi skal fortsætte som altid og gøre det værre og ikke tænke på det.

5
2. november 2012 kl. 11:05

Lederen fokuserer på et par interessante aspekter - hvordan sikrer vi os? I USA gik det galt med elledninger, transformatorer, solcelleanlæg, vindmøller o. lign. Derimod var der ingen problemer med atomkraftværkerne, der i god tid kunne planlægge nedlukningen pga. forventet strømsvigt.

4
2. november 2012 kl. 10:25

Den vigtigste beslutning er at forhindre der bliver bygget hvor man ved det er problematisk. Prøv at kig rundt i verden og se hvor mange steder der ligger netop der hvor de ikke burde ligge.

3
2. november 2012 kl. 10:12

Jeg mener det er et godt format. Som Flemming skriver, er det læsevenligt. Ved at indele teksten i kortere afsnit, og derudover fremhæve indledningen til hvert afsnit, bliver teksten lettere at læse og overskue. Således lutter fordele og ingen ulemper.

Det kan der selvfølgelig ikke være nogen der har noget imod. Heller ikke Lars Bo Wassini der bare skal huske at drikke sin kaffe og få øjne inden han farer i blækhuset ;-) Ord og sætninger skrevet med "caps lock" sat til er derimod ikke rart at læse.

2
2. november 2012 kl. 09:35

Når Lars herover - og sikkert andre - undrer sig over formatet, er det fordi afsenderen ikke har formuleret opgaven og målgruppen klart. Ovenstående indlæg er ikke en nyhedsartikel, men en slags leder eller meningsdannende blog, om man vil. Formatet med afsnit på fem-syv linjer og fed indledning er faktisk læsevenligt og skaber hurtigt overblik, men afsenderen har ikke gjort det klart for modtagerne, at denne mini-kronik er et debatoplæg, så bl.a. derfor får vi indlæg, der befatter sig mere med formen end indholdet ...

Og ja, meteorologisk set bør vi ruste os med henblik på 'worst case scenario'.

1
2. november 2012 kl. 09:11

HVORFOR skal alle dine afsnit starte med fed. DET ER ret irriterende at læse. OG DET giver ingen ekstra information.

DESUDEN er der vel ingen grund til at lave nye afsnit for hvert 30. ord.

ALTSÅ MED MINDRE det er for at få lov til at skrive de næste par bogstaver med stort.